Ételtcsakokosan

Csírák okosan

2016. március 24.

Magyarországon a különböző csírák fogyasztása, még nem kiemelkedő jelentőségű, pedig könnyen beszerezhető és az egészség megőrzés szempontjából kiemelkedően jó beltartalmi értékekkel rendelkeznek. A magban található koncentrált formában mindaz a tápanyag, amelyre a csírából fejlődő növénynek szüksége van. Például létfontosságú vitamint, fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz. Ezek a bioaktív anyagok, nem csak a növény számára lehetnek előnyösek, hanem a csírázó növény elfogyasztásával az emberi szervezet számára is.

Kiemelendő, hogy a csírák nyersen való fogyasztása, nem mindenkinek ajánlott, mivel előállítási körülményei bizonyos káros baktériumok szaporodásának kedvezhetnek. Fontos, hogy a várandósok, 5 éven aluli gyermekek, 60 éves kor felettiek, továbbá legyengült immunrendszerrel rendelkezők, kerüljék a fogyasztását.

csiraTermesztés

Csak kifejezetten csíráztatásra alkalmas tiszta egészséges magok használhatóak fel. Csíráztatás előtt fontos eltávolítani a hibás szemeket. A töretek, fényezett szemek nem csíráznak ki.

Fontos, hogy a gazdasági célra szánt vetőmagok, étkezési célra nem alkalmasak!

A csíra nyerésére alkalmasak a gabonafélék; búza, árpa, rozs, zab, rizs, a hüvelyesek; bab, borsó, csicseriborsó, lencse, szója, valamint egyéb növények retek, például: lucerna, zsázsa, mustár egészséges vetőmagja.

Első lépés, hogy a csíráztatás megkezdése előtt mindig mossunk alaposan kezet. Legbiztonságosabb, ha fertőtlenített, alaposan kiöblített lyukas aljú csíráztató tálat választunk, de a megfelelő higiéniai körülmények biztosítása mellett a befőttes üveg is megfelel a célnak.

Fontos, hogy lehetőleg kerüljük a földben történő csíráztatást az esetleges szennyeződések miatt. A magok esetleges fertőtlenítésére citromlé és ecet keverékében való áztatás, majd forró vizes öblítés illetve hideg vizes áztatás alkalmas, ez azonban a magok csírázó képességét ronthatja. A csíráztatás során a magokat naponta 1-2 alkalommal érdemes átöblíteni tiszta, hideg vízzel, illetve a láthatóan nem felelő magokat , melyek például jellegzetes szagúak, eltávolítani. Minden növény esetében más az ideális csírázási hőmérséklet, illetve a csírázási idő.

Néhány kedveltebb fajta

Búzacsíra: Gazdag E-vitaminban, B-vitaminokban és folsavban. Ásványi agyagok közül kiemelkedő mennyiségben tartalmaz foszfort, káliumot, magnéziumot és cinket. Kiváló gyümölcssalátákhoz, joghurttal müzliként.

Napraforgómag csíra Kellemes ízű, sok foszfort, kálciumot, fehérjét és E-vitamint tartalmaz. Magas a rosttartalma, az egészséges bélflórát táplálja. Magas foszfor- és kalcium-tartalma szükséges

Retekcsíra: Magas B-vitamin illetve folsav tartalmú, továbbá nagyobb mennyiségben található benne kálcium, kálium , magnézium, vas, foszfor. Kis mennyiségben étvágygerjesztő, de fontos, hogy egyszerre ne fogyasszunk belőle 1-3 evőkanálnál többet. Ajánlott szendvicsekhez, sajtokhoz, saláták ízesítésére.

Lucernacsíra: Magas B-, C-, D-, E-, K-vitamin , illetve magas béta-karotin tartalmú. Semleges friss ízű, szinte bármilyen ételhez felhasználható.

Mungóbab csíra: Magas A-, B-, C-, E-vitamin és folsav tartalmú, illetve az ásványi anyagok közül kiemelkőd mennyiségben tartalmaz vasat, foszfort és magnéziumot

Vásárlás, tárolás

A házilag csíráztatott magok legfeljebb 2-3 napig tárolhatóak hűtőszekrényben 5 °C körüli hőmérsékleten. A boltban vásárolt termékeknél minden esetben olvassuk el a használati utasításokat a termék frissességét. Éttermekben lehetőleg kerüljük a nyers csírák fogyasztását.

Felhasználás

A csírák kiválóan alkalmasak a mindennapi étrendünk kiegészítésére és megszínesítésére. Használhatóak szendvicsekhez, különböző saláták részeként, illetve kiváló alkotó eleme lehet különböző zöldség és gyümölcsturmixoknak. Esetenként használhatóak ízesítésre, vagy akár főételeink díszítésére.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Nyaralás idejére ezek maradhatnak a hűtőben

eteltcsakokosan

Rántott hús nélkül nincs lagzi?

eteltcsakokosan

Velős csont, steak

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató