Ételtcsakokosan

Csemegézzünk csemegét

2013. szeptember 23.

A csemegeszőlő különösen kora ősszel kedvelt gyümölcs, amikor már a barack és szilva leérett. Ilyenkor a szőlő átveszi a vezető szerepet a friss gyümölcsök között.

A szőlőről, főleg Magyarországon, a legtöbb embernek a bor jut eszébe, pedig a gyümölcsként frissen fogyasztott csemegeszőlő is legalább olyan nagy múltra tekint vissza mind hazánkban, mind a világban, mint a borszőlő.

A friss hazai gyümölcsre áhítozó fogyasztó szemével végignézve a lehetőségeket, azt látjuk, hogy a csemegeszőlő-kínálatot az import szőlő uralja, szinte még a piacon is, de a nagy kereskedelmi láncok üzleteiben gyakorlatilag nem lehet hazai termésű és fajtájú csemegeszőlőt kapni. Mindenhol csak az olasz Italia és Red Globe, amely kapható, vagy ugyanez szezonon kívül a világ másik feléből, például Chiléből ideszállítva, no és itt-ott egy kis görög áru, vagy a lényegesen magasabb áron kínált török magnélküli fajták. Akárhonnan nézzük a dolgot, ez bizony azt jelenti, hogy hazai csemegeszőlő-termesztésről napjainkban nem nagyon lehet beszélni.

Nagyon kevés termelő termeszt kifejezetten csemegeszőlőt, de ők is csak kis területen. Sokan emlegetik a világhírű hazai csemegeszőlő-fajtákat, meg a hajdanvolt exportot. Sok évre visszatekintve, a csemegeszőlő-export valójában szinte kizárólag piros és fehér saszlát jelentett Ausztriába, amolyan hagyományként, mert a saszla sem igazán teljesíti azokat az igényeket, amelyeket egy modern fajtától elvárna a fogyasztó és a termelő. Olyan hazai nemesítésű csemegeszőlő pedig, amely régóta világszerte szerepel vagy szerepelt külföldi fajtakatalógusokban, gyakorlatilag csak a Csabagyöngye a koraisága miatt; a Szőlőskertek királynőjét pedig inkább, mint további nemesítési anyagot használták fel, a legtöbb esetben házikertbe javasolják. Tény, hogy ez a fajta majdnem száz éves, rothadásra hajlamos, túlérve elmegy az íze, egyszóval: eljárt felette az idő.

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy modern csemegeszőlőfajtának?

Természetesen itt is némileg eltérnek a fogyasztói és termelői igények. A bogyó legyen nagy, tetszetős, bő levű, de kemény, roppanós, kis magvú vagy magnélküli. A héj ne legyen túl vékony, hogy ne rothadjon, bírja az árukezelést, esetleg a tárolást, de túl vastag se legyen, mert nem szeretünk a héjon rágódni. Legyen finom ízű, de ne túl karakteres, mert a legtöbben inkább a harmonikus ízeket keresik. Legyen nagy fürtű, a bogyók ne peregjenek le, lehetőleg legyen rezisztens a betegségek ellen és így tovább. A csemegeszőlő-termelés rendkívül sok élőmunkát igényel, ami nagyon megdrágítja a terméket.

A kiváló minőségű áruhoz speciális technológia kell és meglehetősen beruházás-igényes dolog, valamint az évenkénti ráfordítás is sok, ezért nehéz versenyezni az olasz szőlő áraival. A magyar fogyasztó igen ár-érzékeny, általában nem veszi meg a drágább terméket, csak azért, mert magyar. A világ legnagyobb csemegeszőlő-termelője Olaszország, és jelenleg úgy tűnik, hogy saját térfelén, vagyis az olcsó tömegtermelésben nem is lehet megverni.

Mik a kilátások tehát a hazai csemegeszőlő-termesztők előtt?

Ha a jelenlegi keresletet vagy a jelenlegi piaci igényeket nem tudják rentábilisan kiszolgálni, akkor meg kell találni azokat a piaci helyeket, ahol megfi zetik a hazai származást, a különleges ízt vagy a vegyszermentes termesztéstechnológiát. Itt kaphatnak szerepet az újabb nemesítésű, rezisztens hazai fajták, amelyekkel ezek a célok elérhetők, valamint szükséges egy olyan kiszámítható gazdasági környezet, ahol egy ilyesfajta, hosszú távú beruházásba bele mer vágni a termelő.

 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tartósítás szárítással

eteltcsakokosan

Fenyőrügyszirup

eteltcsakokosan

Csírák

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató