A húsvéti ünnepi asztalon, ugyebár, sonkának kell lennie 🙂 Most egy kis rafinériával tesszük különlegessé.
Hozzávalók:
- 1 db 800-900 grammos füstölt sonka
- mustár
- 1 tojás sárgája
A tésztához:
- 500 g liszt
- 20 g élesztő
- 1 dl tej
- 1 kockacukor
A füstölt sonkát langyos vízben gondosan megmossuk és bő vízben puhára főzzük. Miközben fő, kenyértésztát készítünk: langyos tejben feloldjuk a kockacukrot, hozzáadjuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy tálban kidolgozzuk a lisztet a felfuttatott élesztővel (robotgéppel meggyorsíthatjuk munkánkat), a tál alját meglisztezzük, cipó alakban beletesszük a tésztát, a tetejét is meghintjük liszttel, letakarjuk egy konyharuhával és langyos helyen megkelesztjük. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kerekre kinyújtjuk és a közepére tesszük a kihűlt, levétől alaposan lecsurgatott sonkát, melynek tetejét vékonyan megkenjük csípős mustárral, majd ráhajtogatjuk a tésztát. További fél óráig pihentetjük, aztán előmelegített sütőben pirosra sütjük. Félidőben megkenjük a tetejét tojássárgájával.
Melegen tálaljuk, de hidegen is kiváló. Ecetes torma, ecetes saláta, zöldség saláta vagy a korábban leírt mimóza tojássaláta.