A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja a mindennapos rostbevitel, amit elsősorban a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával fedezhetünk. Aki azonban fel akarja dobni a hétköznapjait, az bátran készítsen smoothie-t!
A smoothie krémesen sima állományú, frissen préselt vagy turmixolt zöldségekből, gyümölcsökből vagy ezek keverékéből készített sós vagy édes ital. Ez az ital kiváló választás a rostbevitel fedezésére, emellett magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, így kedvezően hat szervezetünk működésére.
A smoothie-t elkészíthetjük idény, fagyasztott és import gyümölcsből, zöldségből is. A boltban kapható smoothie-kat pasztőrözéssel tartósítják, így nem lesz olyan friss az íze, mint az otthon készített, frissen fogyasztottaké.
Smoothie-t készíthetünk csak egy vagy többféle gyümölcsből és zöldségből, esetleg ezek kombinációjából. Ezt vízzel hígítva megkapjuk az alap smoothie receptet. Továbbízesíthetjük azonban citrom vagy lime héjával, különböző fűszerekkel, mint például fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával.
Fontos, hogy ha a gyümölcsök, zöldségek héját is fel akarjuk használni, akkor érdemes bioterméket vásárolni. Ezzel elkerülhetjük, hogy növényvédőszer-maradékokat juttassunk a szervezetünkbe.
Sűrítéshez használhatunk banánt, joghurtot, növényi tejeket, édesítéshez mézet vagy édesítőszert.
Elkészítése:
A megtisztított, megmosott gyümölcsöt, zöldséget daraboljuk fel, majd tegyük hozzá a kívánt fűszereket, édesítőket és folyadékot a hígításhoz. Alaposan turmixoljuk össze az alapanyagokat, és már ihatjuk is. Frissen fogyasztva a legjobb!
A smoothie-kat színek szerint is csoportosíthatjuk, készíthetünk sárga, piros, zöld smoothie-t a felhasznált növényeknek megfelelően. Sárga smoothie-hoz általában érdemes banánt, barackot és narancsot tenni. A piros smoothie döntően piros növényekből áll, mint például céklából, málnából, eperből, almából. A zöld smoothie a gyümölcsökön kívül sok zöld levelet is tartalmaz, például spenótot, petrezselyemzöldet vagy salátalevelet.
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom