Ételtcsakokosan

Chili Con Carne

2016. január 28.
chiliconcarne-300x225

Mexikói eredetű étel, amely  az egész világban elterjedt és számtalan változata van. A Hüvelyesek Nemzetközi Éve kapcsán íme a második recept.

chiliconcarne-300x225

Hozzávalók

  • 6 szelet szalonna
  • 1 kg darált marhahús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 40 g chilipor, vagy csípős fűszerpaprika
  • 1 ek őrölt kömény
  • 2 ek édes fűszerpaprika
  • 2 ek szárított oregáno
  • 2 ek paradicsomszósz (konzerv)
  • 1/2 l világos sör
  • 2 tk cukrozatlan kakaó
  • 1 kg paradicsom
  • 1/2 liter húsleves
  • 400 g fekete bab (előre beáztatva)
  • 1 tk csípős szósz
  • ízlés szerint kemény sajt a tetejére

Egy nagy lábosban érdmese ezt a hatlamas mennyiséget elkészíteni. Készítsünk elő mindet, hogy csak adagolni kelljen: tisztítsunk meg minden zöldséget és vágjuk apróra, a babot csöppögtessük le.
Először a szalonnát felkockázzuk és 6-8 percig pirítjuk oldalanként, hogy sok zsírt engedjen ki magából. Majd a felét papírtörlőre emeljük  és félretesszük a tálaláshoz. A másik felén a hagymát és a zöldpaprikát puhítjuk 5 percig, majd sózzuk és a fokhagymát is hozzáadjuk, 2 perc után jöhet a fűszerezés: kömény, chilipor, édes fűszerpaprika, oregánó és a paradicsomszósz kerül bele. Ez után tekerjük magasabbra a hőmérsékletet és tegyük bele a darált marhahúst, fakanállal nyomkodjuk kis darabokra, hogy mindenhol megsüljön.
Miután a fűszeres darált hús átsült beleöntjük a sört, majd  beleborítjuk a felkockázott paradicsomot és babot, megszórjuk a kakóporral, közepes hőmérsékleten hagyjuk rotoygni több mint egy órát. Ha kezdene besűsűsödni, kevés húslevessel higíthatjuk. Sűrű egytál ételt kapunk másfél óra főzés után. Tálakba adagoljuk, szalonnával és sajttal, esetleg tejföllel díszíthetjük.
Ehetjük önmagában, de rízzsel vagy sült burgonyával is tálalható. Más fűszereket is tehetünk bele pl friss koriandert, vagy petrezselymet, sör helyet vörösborral is készíthető.
Élelmiszerbiztonsági tippek

  • Megbízható helyen vásároljunk!
  • Mindig ép és egészséges alapanyagokat szerezzünk be!
  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük.

Kép forrása: www.foodnetwork.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Érték, ízlés, minőség

eteltcsakokosan

Egy gombócnyi finomság

eteltcsakokosan

Milyen sört válasszunk?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató