A cékla sokunk téli kedvence, igazi vitamin-és ízbomba, ráadásul a színének is nehéz ellenállni. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat róla.
Termesztése
Talán sokan nem is hinnék, de a cékla kiskerti termesztése valójában nagyon egyszerű. Magjait április közepétől vethetjük (annál korábban nem szabad a hőigénye miatt). Ahhoz, hogy a tojás nagyságot elérje a növény nagyjából három hónapra és egy kis öntözésre van szükség. Ha a termesztés elején sűrűn vetettük a magokat, figyeljünk arra is, hogy 8-15 cm-re ritkítsuk a növényeket. Három hónap után már szüretelhető és fogyasztható is a termés.
Vásárlása
A céklánál a frissesség a legfontosabb szempont, úgyhogy minél hamarabb leszedett zöldséget keressünk, aminek feszes a külseje (nem látszódik a folyadékvesztés), levelei is még rajta vannak, nem fonnyadtak.
Tárolása
Nagyobb mennyiséget leghatékonyabban nyirkos homokban tárolhatunk. Ehhez egy fagymentes helyiségre van szükségünk és némi homokra- ebbe rétegezve a termést akár hosszabb ideig is frissek maradnak.
Ha erre nincs lehetőségünk, és csak pár céklát kell tárolnunk, a legjobb választás a hűtőszekrény zöldségtárolója. Nejlon zacskóban akár hetekig is fogyasztható marad.
Fontos tudni, hogy a cékla igen jól gyűjti a nitrátot, úgyhogy olyan helyen, ahol nitrátos a talajvíz, ne termesszük vagy legalább kisgyerekeknek ne adjuk a terményből. A cékla esetében a nitrát kifejezetten élelmiszerbiztonsági kockázat, ezért általában sem javasolt csecsemőknek céklát adni, legfeljebb kész bébiételben, mert az alapanyagokat ilyen tekintetben is ellenőrzik. Részletek: Magas nitrát tartalmú zöldségek fogyasztásának kockázata csecsemőknél
Hogyan fogyasszuk?
A céklának számtalan felhasználási lehetősége van, fogyaszthatjuk levesként, sütve köretként, savanyúságként, turmixban, salátában… Engedjük szabadjára a fantáziánkat. Lássunk pár ötletadó receptet.
Fűszeres sült cékla
- 6 közepes cékla
- 3 evőkanál olíva- vagy dióolaj
- ¾ teáskanál mustármag
- ½ teáskanál köménymag
- 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál gyömbérpor vagy krém
- ½ teáskanál erős pirospaprika
- 1 teáskanál szezámmag
- 1 lime
Hámozzuk meg a céklát, mossuk meg és vágjuk hosszú, vékony csíkokra. Az olajat melegítsük fel és tegyük rá a mustármagot és köménymagot. Mikor a mustármag elkezd repedezni, tegyük hozzá a feldarabolt hagymát. Süssük addig, míg üveges nem lesz, majd adjuk hozzá a gyömbérport, a paprikát, a szezámmagot és a céklát. Keverjük össze jól. Takarjuk le, és kb 8 percig főzzük közepes lángon, míg a cékla puha-ropogós nem lesz. Ezután nyomjuk rá a lime-ot és tálaljuk köretként bármilyen főételhez.
Sült fokhagymás céklaleves
- 3 közepes cékla
- 2 evőkanál olívaolaj
- 6 gerezd fokhagyma (hámozatlanul)
- 1 nagy póréhagyma, felkarikázva
- 1 teáskanál friss kakukkfű
- 1 babérlevél
- só és bors
- 2 evőkanál citromlé
210°C fokra előmelegítjük a sütőt. Meglocsoljuk a céklákat egy kis olívaolajjal és alufóliával takart tepsiben kb. egy óra alatt megpuhítjuk. Közben a fokhagymákat is meglocsoljuk olívaolajjal és egy külön kis fóliacsomagban kb. 30 perc alatt megpuhítjuk. Mindkettőt kicsomagoljuk, a céklát hagyjuk megpuhulni, meghámozzuk és négybe vágjuk. A megpuhult fokhagymát kinyomjuk a héjából.
Két evőkanál olívaolajat megmelegítünk egy edényben közepes tűz fölött. A póréhagymát rátesszük, és kevergetve puhára főzzük 6-8 perc alatt. Hozzáadjuk a céklát, fokhagymát, kakukkfüvet, babérlevelet és 3 pohár vizet. Ízlés szerint sózzuk- borsozzuk. Felforraljuk és lejjebb vesszük a hőmérsékletet, így még 5 percig főzzük. Kivesszük a babérlevelet, kicsit hűlni hagyjuk és összeturmixoljuk, míg teljesen krémes nem lesz. Ezután hozzáadjuk a citromlevet és ha szükséges még fűszerezzük.