Ételtcsakokosan

Brokkoli a tojásban

2015. április 10.
Eggshell-planters-seedlings-400x419

A tojások héja méretükből kifolyólag alkalmas a magról való hajtásra, továbbá természetes anyag, így akár el is ültethetjük, ezáltal tápanyagot juttatva a fejlődő növénynek és a környező talajnak.

Eggshell-planters-seedlings-400x419

Hozzávalók:

  • tojások
  • tojástartó doboz
  • magok (jelen esetben brokkoli magok)
  • termőföld
  • kanál
  • spriccelő flakon
  • ár, kötőtű

Slicing-Eggshell-400x258Pár hétig érdemes gyűjteni a tojáshéjakat és a jó idő megérkezésével a kiültetési időszakra kifejlett kis palántáink lesznek. A szükséges „cserepeket” úgy állítjuk elő, hogy a tojások tetejét feltöréskor lecsapjuk és a belsejét felhasználjuk sütésre-főzésre, vagy lágy tojás elfogyasztása után tudunk héjakat félretenni.

 Boiled-Eggshells-400x437A tojáshéjakat jó alaposan öblítsük ki és a biztonság kedvéért érdemes kifőzni. A képen látszik, hogy öblítés után még mennyi fehérje maradt a tojás belsejében.

Making-a-hole-in-an-eggshell-400x268Miután lehűltek a héjak még egyszer mossuk át kívül-belül őket, tegyük tojástartóba és szedjük le az éles széleket, hogy az ültetéshez szükséges megfelelő méretű nyílásokat kapjunk.

 Következő lépésként lyukasszuk ki a tojáshéjak alját, hogy itt tudjon távozni a víz. Használhatunk egy árat, hegyes kötőtűt, vagy kést.

Spricceljünk a héjak belsejébe vizet egy szórófejes flakon segítségével.Egg-Planters-400x472

Következhet az ültetés! A tojáshájakat egy kiskanál segítségével töltsük meg virágfölddel, rázzuk meg, hogy egyenletesen töltődjön föl.

A magokat a csomagoláson előírtak szerint ültessük el a megfelelő mélységben, betartva minden – a növényre jellemző – különleges utasítást.

Egg-Planters_soil-400x516

Eggshell-Seed-Planters-400x519Még egyszer spricceljük le vízzel és a lakáson belül tegyük napos helyre.

Locsoljuk rendszeresen, figyeljük és várjuk a magok kikelését.

Amikor megerősödtek a hajtások és kiültethetőek, akkor kicsit törjük össze a tojáshéjat és úgy ahogy van ültessük ki a veteményeskertbe, vagy nagyobb cserépbe, balkonládába. A gyökerek a tojáshéj repedésein keresztül belenőnek a földbe, a héjak további szerepe, hogy tápanyagot szolgáltatnak a palántának és a talajnak miközben lebomlanak.

Egg-Carton-Planters-400x426

Tudta, hogy 2015 a Talajok Nemzetközi Éve? Olvasson többet a talajról, az élelmiszerlánc első láncszeméről, a NÉBIH honlapján.
 
 
Képek forrása: http://www.17apart.com/2012/01/how-to-plant-seeds-using-eggshells.html

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Élelmiszer-hamisításról hallhattunk a CSOPA-ban

eteltcsakokosan

Megelőzhető a Campylobacter okozta fertőzés!

eteltcsakokosan

Fügesaláta hidegen és melegen

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató