Ételtcsakokosan

Brokkoli a tojásban

2015. április 10.
Eggshell-planters-seedlings-400x419

A tojások héja méretükből kifolyólag alkalmas a magról való hajtásra, továbbá természetes anyag, így akár el is ültethetjük, ezáltal tápanyagot juttatva a fejlődő növénynek és a környező talajnak.

Eggshell-planters-seedlings-400x419

Hozzávalók:

  • tojások
  • tojástartó doboz
  • magok (jelen esetben brokkoli magok)
  • termőföld
  • kanál
  • spriccelő flakon
  • ár, kötőtű

Slicing-Eggshell-400x258Pár hétig érdemes gyűjteni a tojáshéjakat és a jó idő megérkezésével a kiültetési időszakra kifejlett kis palántáink lesznek. A szükséges „cserepeket” úgy állítjuk elő, hogy a tojások tetejét feltöréskor lecsapjuk és a belsejét felhasználjuk sütésre-főzésre, vagy lágy tojás elfogyasztása után tudunk héjakat félretenni.

 Boiled-Eggshells-400x437A tojáshéjakat jó alaposan öblítsük ki és a biztonság kedvéért érdemes kifőzni. A képen látszik, hogy öblítés után még mennyi fehérje maradt a tojás belsejében.

Making-a-hole-in-an-eggshell-400x268Miután lehűltek a héjak még egyszer mossuk át kívül-belül őket, tegyük tojástartóba és szedjük le az éles széleket, hogy az ültetéshez szükséges megfelelő méretű nyílásokat kapjunk.

 Következő lépésként lyukasszuk ki a tojáshéjak alját, hogy itt tudjon távozni a víz. Használhatunk egy árat, hegyes kötőtűt, vagy kést.

Spricceljünk a héjak belsejébe vizet egy szórófejes flakon segítségével.Egg-Planters-400x472

Következhet az ültetés! A tojáshájakat egy kiskanál segítségével töltsük meg virágfölddel, rázzuk meg, hogy egyenletesen töltődjön föl.

A magokat a csomagoláson előírtak szerint ültessük el a megfelelő mélységben, betartva minden – a növényre jellemző – különleges utasítást.

Egg-Planters_soil-400x516

Eggshell-Seed-Planters-400x519Még egyszer spricceljük le vízzel és a lakáson belül tegyük napos helyre.

Locsoljuk rendszeresen, figyeljük és várjuk a magok kikelését.

Amikor megerősödtek a hajtások és kiültethetőek, akkor kicsit törjük össze a tojáshéjat és úgy ahogy van ültessük ki a veteményeskertbe, vagy nagyobb cserépbe, balkonládába. A gyökerek a tojáshéj repedésein keresztül belenőnek a földbe, a héjak további szerepe, hogy tápanyagot szolgáltatnak a palántának és a talajnak miközben lebomlanak.

Egg-Carton-Planters-400x426

Tudta, hogy 2015 a Talajok Nemzetközi Éve? Olvasson többet a talajról, az élelmiszerlánc első láncszeméről, a NÉBIH honlapján.
 
 
Képek forrása: http://www.17apart.com/2012/01/how-to-plant-seeds-using-eggshells.html

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Babaételek házilag, mire figyeljünk?

eteltcsakokosan

LecsószezON

eteltcsakokosan

Ételt csak okosan már az óvodában is!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató