Ételtcsakokosan

A világ szeme most  Rió de Janeiro-ra tekint és figyeli az olimpiai játékokat. Nézzünk kicsit gasztronomiai szemmel is Braziliára és a brazil konyhára. Amit tudni kell a brazilokról, hogy a legfontosabb étkezésük az ebéd, ami alapvetően húsból, rizsből, babból áll és utána elengedhetetlen a kávé. Most a nemzeti ételnek számító Feijoada (ejtsd: fézsuádá) receptjét mutatjuk be.

feijoada-brazil-world-cup.jpg__800x600_q85_crop

Feijoada

Hozzávalók

  • 1 kg száraz fekete bab
  • 4 ek oliva olaj
  • 1/2 kg füstölt sertésborda (csontonként darabolva)
  • 1 kg sertésborda (csontonként darabolva)
  • 1 db nagy vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma apróra vágva
  • 1/2 kg füstölt szalonna felkockázva
  • 1/2 kg dagadó
  • 20 dkg kolbász felkarikázva
  • só és frissen őrölt feketebors
  • 2 tk fűszerpaprika

Elkészítése

Alaposan mossuk meg a feketetbabot és áztassuk be egy éjszakára annyi vízbe, amennyi ellepi. Másnap vegyünk elő egy mély serpenyőt, vagy egy lábost, és 2 ek olajat közepes lángon hevítsünk fel. Közben a sertésborda darabokat sózzuk, borsozzuk és az olajon mindkét oldalukat 4-5 perc alatt süssük meg.

A hagymát és fokhagymát mossuk meg, csepegtessük le és aprítsuk fel, majd szórjuk a bordákra és hagyjuk 2-3 percig puhulni, majd öntsük fel kb 2,5 dl vízzel és 20 percig lefedve hagyjuk főni. Egy nagy hőálló tálba (lehet akár agyagedény is) tegyük át a serpenyő tartalmát. Töröljük ki a serpenyőt és a maradék olajon a felkockázott szalonnát pirítsuk meg, majd a feldarabolt dagadót és a kolbászt is tegyük bele és addig süssük, folyamatosan forgatva, amíg mindenhol megpirul. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl zsúfolt az edény. Ezt az adag húst is tegyük a hőálló tálba, végül a babot a levével együtt öntsük bele és alaposan keverjük össze a hozzávalókat. Fedjük le és a sütőben 180°C fokon 2 és fél órán keresztül hagyjuk rotyogni, összefőni.

Tálalás előtt még sózzuk, borsozzuk és fűszerpaprikával vagy friss korianderrel is megszórhatjuk. Káposztasalátával szokták tálalni, díszíthetjük narancs szeletekkel esetleg rizst is adhatunk mellé.

Élelmiszer-biztonsági tanácsok:

  • Megbízható helyen vásároljunk!
  • Mindig ép és egészséges alapanyagokat szerezzünk be!
  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségeknek fenntartott vágódeszkán szeleteljük.

Kép forrása: smithsonianmag.com

 

Kapcsolódó tartalmak


Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Biztonság – forró napokon is

Itt a nyár, a forróság, olvadozunk, mint a vaj. Ilyenkor még nagyobb odafigyelést igényel egy kerti parti menüjének megtervezése, előkészítése. Milyen ételekkel és hogyan készüljünk a forró napokra, hogy ne egy gyomorrontás vessen véget a nyaralásnak?
Tovább olvasom

Related posts

Ezekre is gondolunk?

eteltcsakokosan

Barack-idő

eteltcsakokosan

Kerülj képbe – bevásárló szatyor

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató