A világ szeme most Rió de Janeiro-ra tekint és figyeli az olimpiai játékokat. Nézzünk kicsit gasztronomiai szemmel is Braziliára és a brazil konyhára. Amit tudni kell a brazilokról, hogy a legfontosabb étkezésük az ebéd, ami alapvetően húsból, rizsből, babból áll és utána elengedhetetlen a kávé. Most a nemzeti ételnek számító Feijoada (ejtsd: fézsuádá) receptjét mutatjuk be.
Feijoada
Hozzávalók
- 1 kg száraz fekete bab
- 4 ek oliva olaj
- 1/2 kg füstölt sertésborda (csontonként darabolva)
- 1 kg sertésborda (csontonként darabolva)
- 1 db nagy vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma apróra vágva
- 1/2 kg füstölt szalonna felkockázva
- 1/2 kg dagadó
- 20 dkg kolbász felkarikázva
- só és frissen őrölt feketebors
- 2 tk fűszerpaprika
Elkészítése
Alaposan mossuk meg a feketetbabot és áztassuk be egy éjszakára annyi vízbe, amennyi ellepi. Másnap vegyünk elő egy mély serpenyőt, vagy egy lábost, és 2 ek olajat közepes lángon hevítsünk fel. Közben a sertésborda darabokat sózzuk, borsozzuk és az olajon mindkét oldalukat 4-5 perc alatt süssük meg.
A hagymát és fokhagymát mossuk meg, csepegtessük le és aprítsuk fel, majd szórjuk a bordákra és hagyjuk 2-3 percig puhulni, majd öntsük fel kb 2,5 dl vízzel és 20 percig lefedve hagyjuk főni. Egy nagy hőálló tálba (lehet akár agyagedény is) tegyük át a serpenyő tartalmát. Töröljük ki a serpenyőt és a maradék olajon a felkockázott szalonnát pirítsuk meg, majd a feldarabolt dagadót és a kolbászt is tegyük bele és addig süssük, folyamatosan forgatva, amíg mindenhol megpirul. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl zsúfolt az edény. Ezt az adag húst is tegyük a hőálló tálba, végül a babot a levével együtt öntsük bele és alaposan keverjük össze a hozzávalókat. Fedjük le és a sütőben 180°C fokon 2 és fél órán keresztül hagyjuk rotyogni, összefőni.
Tálalás előtt még sózzuk, borsozzuk és fűszerpaprikával vagy friss korianderrel is megszórhatjuk. Káposztasalátával szokták tálalni, díszíthetjük narancs szeletekkel esetleg rizst is adhatunk mellé.
Élelmiszer-biztonsági tanácsok:
- Megbízható helyen vásároljunk!
- Mindig ép és egészséges alapanyagokat szerezzünk be!
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségeknek fenntartott vágódeszkán szeleteljük.
Kép forrása: smithsonianmag.com