Ételtcsakokosan

A világ szeme most  Rió de Janeiro-ra tekint és figyeli az olimpiai játékokat. Nézzünk kicsit gasztronomiai szemmel is Braziliára és a brazil konyhára. Amit tudni kell a brazilokról, hogy a legfontosabb étkezésük az ebéd, ami alapvetően húsból, rizsből, babból áll és utána elengedhetetlen a kávé. Most a nemzeti ételnek számító Feijoada (ejtsd: fézsuádá) receptjét mutatjuk be.

feijoada-brazil-world-cup.jpg__800x600_q85_crop

Feijoada

Hozzávalók

  • 1 kg száraz fekete bab
  • 4 ek oliva olaj
  • 1/2 kg füstölt sertésborda (csontonként darabolva)
  • 1 kg sertésborda (csontonként darabolva)
  • 1 db nagy vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma apróra vágva
  • 1/2 kg füstölt szalonna felkockázva
  • 1/2 kg dagadó
  • 20 dkg kolbász felkarikázva
  • só és frissen őrölt feketebors
  • 2 tk fűszerpaprika

Elkészítése

Alaposan mossuk meg a feketetbabot és áztassuk be egy éjszakára annyi vízbe, amennyi ellepi. Másnap vegyünk elő egy mély serpenyőt, vagy egy lábost, és 2 ek olajat közepes lángon hevítsünk fel. Közben a sertésborda darabokat sózzuk, borsozzuk és az olajon mindkét oldalukat 4-5 perc alatt süssük meg.

A hagymát és fokhagymát mossuk meg, csepegtessük le és aprítsuk fel, majd szórjuk a bordákra és hagyjuk 2-3 percig puhulni, majd öntsük fel kb 2,5 dl vízzel és 20 percig lefedve hagyjuk főni. Egy nagy hőálló tálba (lehet akár agyagedény is) tegyük át a serpenyő tartalmát. Töröljük ki a serpenyőt és a maradék olajon a felkockázott szalonnát pirítsuk meg, majd a feldarabolt dagadót és a kolbászt is tegyük bele és addig süssük, folyamatosan forgatva, amíg mindenhol megpirul. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl zsúfolt az edény. Ezt az adag húst is tegyük a hőálló tálba, végül a babot a levével együtt öntsük bele és alaposan keverjük össze a hozzávalókat. Fedjük le és a sütőben 180°C fokon 2 és fél órán keresztül hagyjuk rotyogni, összefőni.

Tálalás előtt még sózzuk, borsozzuk és fűszerpaprikával vagy friss korianderrel is megszórhatjuk. Káposztasalátával szokták tálalni, díszíthetjük narancs szeletekkel esetleg rizst is adhatunk mellé.

Élelmiszer-biztonsági tanácsok:

  • Megbízható helyen vásároljunk!
  • Mindig ép és egészséges alapanyagokat szerezzünk be!
  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségeknek fenntartott vágódeszkán szeleteljük.

Kép forrása: smithsonianmag.com

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miért tesznek minden hústermékbe valamilyen cukrot?…

eteltcsakokosan

Nassolj egészségesen!

eteltcsakokosan

Tavaszi vitaminhiány? Tudatos választással megelőzhető! – 2. rész

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató