Ételtcsakokosan

Birkát a grillre!

2022. május 19.
Jellegzetes, faggyús illata miatt sokan idegenkednek a fogyasztásától, pedig jól elkészítve valódi csemege, és egészségügyi szempontból is értékes alapanyag.

A birkahús tevékenyen vesz részt a szervezet méregtelenítő folyamataiban, könnyen emészthető, emiatt a diétás étrendbe és a gyerekek táplálkozásába is beépíthető.

A konyhában a birkahús szinte csak pörköltként van jelen, pedig sok más érdekes módon is hasznosítható. Kísérletező kedvvel – akár kevés gyakorlattal is – a birkahúsból izgalmas és különleges fogásokat varázsolhatunk.

Ha kellemes meglepetést szeretnénk szerezni a grillezésre érkező barátoknak, mindenképpen próbáljuk ki a báránysteaket! Nyugodtan használjunk változatos fűszereket, pácokat: a fokhagyma, tárkony, petrezselyem, kakukkfű, menta, szegfűbors, borókabogyó, kapor, rozmaring éppúgy remekül illik a bárányhúshoz, mint a szegfűszeg, a curry vagy a fahéj.

A birkahússal kapcsolatban is nagyon fontos, hogy minden ételhez a megfelelő minőségű húst, húsrészeket válasszuk ki, miként az is, hogy mindezt megbízható forrásból szerezzük be. Lejárt fogyaszthatósági idejű terméket vagy sérült, szennyezett csomagolású készítményt ne vásároljunk meg!

Ha mélyhűtött hússal fogunk dolgozni, a húst a hűtőszekrényben előzőleg teljesen olvasszuk fel, így grillezéskor a belseje is alaposan át tud sülni. Az ételkészítéshez kizárólag tiszta eszközöket, edényeket használjunk. A nyers húsokat mindig erre a célra külön rendszeresített vágódeszkán dolgozzuk fel. A húst szeleteljük közel azonos méretű, nem túl vastag szeletekre, így azok a rácson egy időben elhelyezve azonos idő alatt készülnek el.

A grillezni kívánt alapanyagot közvetlenül azelőtt vegyük ki a hűtőszekrényből, mielőtt a grillre helyeznénk.

A különböző húsfélék parázs feletti sütésekor – a kicsepegő zsiradék égésekor – olyan egészségkárosító vegyületek keletkezhetnek, amelyek a füsttel visszajutva az ételre bekerülnek a fogyasztók szervezetébe is. Ezért grillezéskor ügyeljünk arra, hogy a kisülő zsiradék ne csepegjen a faszénre: rakhatunk a hús alá alumíniumtálcát, vagy használhatunk olyan grillkészüléket, amely oldalról süti a függőlegesen felfüggesztett hússzeleteket.

Kapcsolódó tartalmak


Kívül belül szépít az uborka

Az uborka levelét, termését és gyökerét már régóta hasznosítják az ismert jótékony hatásai miatt. Nagyon gazdag ásványi anyagokban, főként foszfor, kálium, magnézium, nátrium és vastartalma jelentős, ezen kívül sokféle vitamint is tartalmaz.
Tovább olvasom

Páratlan páros – cseresznye és meggy

Május és június nem telhet el anélkül, hogy cseresznye és meggy ne kerüljön az asztalunkra. A piacon és a kertekben nagyon sokféle fajtával találkozhatunk és nem is mindig könnyű eldönteni elsőre, hogy melyikkel van dolgunk, különösen akkor, ha a cseresznye és a meggy vérvonala keveredik.
Tovább olvasom

Related posts

Az élelmiszercsomagolások legfontosabb feladatai

eteltcsakokosan

Bolgár uborkaleves

Nagy-RicsoyN

Csokoládé házilag

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató