Ételtcsakokosan

Fánk-i farsang

2018. február 2.

A farsangi időszak legismertebb édes étele a fánk. Mire érdemes odafigyelnünk ételkészítés során élelmiszerbiztonsági szempontból? Süssünk együtt fánkot, és lássuk!
fánkok
Egy étel minőségét alapvetően az alapanyagok minősége és az ételkészítés körülményei határozzák meg. A fánk többféle összetevőkből készülhet. Alapanyagként használhatunk lisztet, élesztőt, tojást, citromhéjat, tejet, vajat (vagy margarint). Mire ügyeljünk az alapanyagoknál?
Liszt
A liszt idegen szagtól mentes, semleges ízű, egynemű állományú, aprószemcsés búzaőrlemény. A liszteknek több fajtája van, fánkkészítéshez többnyire búza fehérlisztet használunk. Tárolásnál fontos, hogy száraz helyen, zárt edényben történjen, így megelőzhetjük a molyosodást. A lisztet érdemes felhasználáskor átszitálni, így nemcsak egyenletesen eloszlatjuk a süteményben, de esetleges szennyeződések, pl. apró rovarok fennakadhatnak a szitán.
Élesztő
A minőségileg kifogástalan friss élesztő halvány bézs, drapp szín, rugalmas tapintás és kagylós törés jellemzi. A friss sütőélesztőt minden esetben jól becsomagolva, hűtőben (+2-+8°C között) tároljuk. A szárított porélesztőket melegítés nélkül is a tésztához adhatjuk időt spórolva ezzel. A porélesztő tárolásánál fontos, hogy szobahőmérsékleten, légmentesen zárt csomagolásban történjen, hiszen a levegő oxigénjével érintkezve romlik az élesztőgomba kelesztő képessége.
Tojás
Mivel mosáskor megsérül a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válik a szennyeződések, ezzel együtt a romlást és megbetegedést okozó mikrobák számára, ezért tárolás előtt ne mossuk meg. Ha szemmel láthatóan szennyezett a tojás, akkor szárazon, például konyhai papírtörlő segítségével tisztítsuk meg, csak felhasználás előtt mossuk meg. Felhasználás előtt célszerű a tojásokat leellenőrizni, hogy minőségileg megfelelőek-e. Egyesével külön edénybe törjük fel a tojásokat, és vizsgáljuk meg a kinézetét és az illatát. Ha a fehérje rész zavaros, elszíneződött, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, illetve szaga nem a tojásra jellemző, akkor ne használjuk fel. A tojáshéjon különböző ételfertősét és ételmérgezést okozó mikrobák vannak, mint például a Salmonella. Emiatt mindenképp oda kell figyelni arra, hogy ezek a mikrobák ne kerülhessenek át a konyhapultra, konyhai eszközökre, többi élelmiszerre. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a tojással való érintkezés után alaposan kezet mosunk, és a használt edényeket is alaposan elmosogatjuk, mielőtt azokat másra használnánk. A konyhaasztalt is le kell törölni a következő művelet megkezdése előtt.
Citromhéj
Mivel a citrusfélék hosszú utat tesznek meg, míg elérnek hozzánk, azokat a szállítás előtt penész elleni szerrel felületkezelik, illetve bevonják kiszáradást megelőző viaszréteggel. Ha a fánk tésztájába a citrom reszelt héját is szeretnénk felhasználni, érdemes a csak viasszal kezelt, vagy ökológiai termesztésből származó citromot választani, hiszen a héján lévő növényvédőszer-maradék mosással nem távolítható el.
Tej
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a tej érzékszervi követelményei a következők: színe fehér vagy sárgásfehér, idegen szagtól mentes, íze tejre jellemző enyhén édeskés, idegen ízektől mentes. A tejnek, kis pohárba kiöntve egy keveset, vizsgálhatjuk illatát, színét és ízét. A savanyú illatú és ízű tejet ne használjuk fel! A hűtést igénylő tejet hűtőszekrényben kell tárolni. Az UHT tej felbontásig szobahőmérsékleten tárolható, azonban gondoljunk arra, hogy felbontás után mindenképp tegyük hűtőbe.
Vaj
A friss vaj jellegzetesen tompa színű, sárgásfehér vagy világossárga színű, egynemű. Kellemes, ízesítőanyagokra jellegzetes illatú és ízű. A vaj alapanyaga a tej, így mikrobáknak remek táptalaja. Hűtőszekrényben kell tárolni.
Mielőtt bármilyen alapanyagot felhasználnánk, nézzük meg a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejét. A gyorsan romló, fogyaszthatósági idővel rendelkező termékeket a lejárat után nem szabad felhasználni. A minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszereknél is törekedni kell arra, hogy még a lejárat előtt felhasználjuk. Lényeges különbség a romlandó élelmiszerekhez képest, hogy a tartós termékek a lejáratot követően még felhasználhatók mindaddig, míg a termék színe, illata, állaga nem változott meg.
Miután az alapanyagainkat gondosan előkészítettük, keverjük össze azokat. A gyúrást mindig tiszta kézzel végezzük. A kelesztés tiszta helyen történjen, a tészta letakaráshoz tiszta konyharuhát használjunk, majd alaposan mossuk ki, mielőtt más célra használnánk.
A sütésnél fontos, hogy a termék belseje elérje a 75°C-ot. A fánk készítéséhez kifejezetten sütésre alkalmas, úgy nevezett sütőzsiradékot érdemes használni.  A fánkot forró olajban vagy zsírban sütjük ki, az optimális sütési hőmérséklet +160 és +180 °C közötti. Nem szabad füstölésig túlhevíteni a zsiradékot, mert akkor abban egészségre káros, akár rákkeltő vegyületek is keletkezhetnek, amelyek sütés közben belekerülhetnek az élelmiszerbe. Az a zsiradék alkalmatlan további felhasználásra, amelyik már +170°C alatti hevítéskor is füstöl. Ezt az elhasználódott zsiradékot tilos ételkészítésre használni. Azonban, ha még sütésre alkalmas a zsiradék, akkor azt szobahőmérsékleten, vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten, lefedve, fénytől védve kell tárolni.
Előfordulhat, hogy ha túlságosan forró olajba tesszük, a külseje már aranysárga, a belseje viszont nyers marad. Érdemes egy fánkot próbaként kettévágni, és megnézni, hogy nem maradt-e nyers a közepe. Ha igen, mehet is vissza a forró olajba!
Ha minőségileg biztonságos alapanyagokat használunk fel, és az elkészítés során betartjuk a higiéniai szabályokat, akkor élelmiszerbiztonsági, és érzékszervi szempontból egyaránt kitűnő fánk készíthető. Az alapvető konyhahigiéniai szabályok betartásával nem csak a fánkot, hanem az összes többi ételt is biztonságosan tudjuk elkészíteni.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kell engedély egy óvodai farsanghoz…?

eteltcsakokosan

Miben vigyem haza?

eteltcsakokosan

Street food kesztyűs kézzel

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató