Bendegúz mér 5 évesen segít a konyhában, az ünnepi mézeskalács készítésében is aktívan részt vett. Megismerhetitek az ő családi receptjét.
Hozzávalók:
- 20 dkg margarin
- 40 dkg liszt
- 15 dkg kristálycukor
- 1 db tojás
- fél kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 3,5 evőkanál méz
- fél evőkanál szódabikarbóna
Elkészítése:
A mézet cukorral, margarinnal és a fűszerkeverékkel a gáztűzhelyen egy 30 cm átmérőjű 10-12 cm magas lábasban felmelegítjük. Ha eléggé elolvadt, félre húzzuk, hűlni hagyjuk és a tojást óvatosan belekeverjük. Ha túl meleg a massza, akkor a tojásfehérje kicsapódik. A lisztet a szódabikarbónával elvegyítjük, és a masszához adjuk. Ha összekevertük a hűtőbe tesszük 1 napra. Bár a lábasba belekeményedik, de kanállal ki lehet szedni a tésztát. Ha kiszedtük a tésztát csak annyi lisztet szórunk alá, hogy ne ragadjon le. Kb fél cm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk.
A tepsit ajánlatos leheletnyi vékonyan étolajjal kikenni, de nem csicsoghat, mert nem lesz szép a mézeskalács széle. Előmelegített sütőbe tesszük, a sütés ideje 5-6 perc, de lehet barnábbra is sütni, ha valaki úgy szereti.
A mázhoz 1 tojásfehérjét és 25 dkg cukrot villával alaposan kikeverünk, ezzel díszítjük a figurákat.