Ételtcsakokosan

Becsöngettek az uzsonnás doboznak is

2015. október 9.

A mai világban a tízórai és uzsonna már szinte teljes étkezésnek számít. A gyermekeknek gyakori és változatos táplálkozásra van szükségük: szendvicset, gyümölcsöt, desszertet és innivalót is kell, hogy tartalmazzanak a főétkezések közötti étkezéseik.

Mit adjunk?

Egy gyereknek szüksége van gabonafélékre, de lehetőleg a magasabb rosttartalmúak közül válogassunk. Teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményt vagy kenyérből készítsünk szendvicset, nassolnivalónak pedig remek választás a zabkeksz vagy kölesgolyó.

Elengedhetetlen a zöldség és a gyümölcs: jól bírja a szállítást például az alma, a banán és a körte, illetve a répa és a karalábé. Tartós felvágottat, jól átsütött hússzeletet tegyünk a szendvicsekbe. Kerüljük a gyorsan romló pástétomok, halas krémek, halszeletek elcsomagolását, hiszen nem tudhatjuk, hogy mikor (melyik szünetben) lesz lehetősége a gyereknek elfogyasztani az uzsonnát. Kiemelten fontosak a kalciumdús tejtermékek is. Adjunk nekik például natúr joghurtot, gyümölcsjoghurtot vagy túrókrémet.

Mivel a gyerekek rengeteget mozognak, fokozottan kell ügyelni a folyadékbevitelükre, úgyhogy mindig csomagoljunk italt is az étel mellé. Ez lehetőleg ásványvíz, tej, kakaó, gyümölcstea vagy ivólé legyen, semmiképpen sem cukros, szénsavas üdítő.

Minden gyerek táskájában kell, hogy lapuljon némi édesség is. Vegyünk neki magas kakaótartalmú csokoládét, illetve – lehetőleg nem sózott – olajos magvakat aszalt gyümölccsel, esetleg magvas müzliszeletet, otthon készült kekszet.

uzsonnasdoboz

Mindezt hogyan tároljuk?

Az angolszász vidékekről egyre jobban terjed a több rekeszes hűtőtáska, amelybe egy italos palack és az uzsonnás doboz is belefér. Jégakku vagy a lehűtött palack tartja hidegen a csomagolt élelmiszereket.

Ilyen táska vagy hűtőtáska hiányában csak olyan élelmiszert csomagoljunk a gyerekeknek, amely nem tartalmaz romlandó alapanyagokat. Alufóliába vagy nejlon zacskóba csomagoljuk az uzsonnát.

A gyermeket szoktassuk rá, hogy étkezés után dobja ki az összes ételmaradékot és a használt élelmiszer-csomagolást. Ezeket a csomagolóanyagokat semmiképpen ne használjuk újra, mert beszennyezhetjük vele a friss élelmiszert, ami szintén fertőzéshez vezethet.

A kép illusztráció.

Kapcsolódó tartalmak


Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Biztonság – forró napokon is

Itt a nyár, a forróság, olvadozunk, mint a vaj. Ilyenkor még nagyobb odafigyelést igényel egy kerti parti menüjének megtervezése, előkészítése. Milyen ételekkel és hogyan készüljünk a forró napokra, hogy ne egy gyomorrontás vessen véget a nyaralásnak?
Tovább olvasom

Related posts

Allergének 5. – Rákfélék, halak, puhatestűek

eteltcsakokosan

Mi a jó sonka titka?

eteltcsakokosan

Pedálos vagy nem pedálos?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató