Ételtcsakokosan

Bármikor hungarikum lehet a kürtőskalács

2014. június 16.
Kürtőskalács_megbontott-300x199

Bármikor hungarikum lehet a kürtőskalács – közölte a földművelésügyi tárca, hozzátéve, hogy kizárólag a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület mulasztása, hogy még nem jegyezték be hagyományos különleges termékként.

Kürtőskalács_megbontott-300x199

 A Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtöki közleménye szerint ugyanis a kürtőskalács hagyományához nem méltó és hiányos előterjesztéssel nem foglalkozhatott a Hungarikum Bizottság.
A FM közleményben arra reagált, hogy a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület kifejtette, hogy a kürtőskalácsnak, mint hagyományos különleges terméknek a bejegyzését a Magyar Eredetvédelmi Tanács elutasította.
Az FM jelezte: a kérelem nem felelt meg a jogszabályoknak és a szakmai követelményeknek. A kürtőskalács elnevezés ugyanis termékfajtát jelöl, az adott termékcsoport általános jellemzőjére utal. Ezt az elnevezést ezen termékek gyártása és forgalmazása során széleskörűen használják, ezért az idevonatkozó uniós rendelet miatt nem jegyeztethető be – áll a közleményben.
A tájékoztatás szerint emellett a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület által benyújtott dokumentumok nem bizonyítják egyértelműen azt, hogy a szaktestület jogosult-e arra, hogy kérje a kürtőskalács hagyományos különleges termékként való bejegyzését.
A minisztérium kitér arra is, hogy a Hungarikum Bizottság többször felhívta a szaktestület figyelmét a hiányos iratok, adatok pótlására. Ezt még mindig megtehetik és akkor semmi akadálya nem lesz annak, hogy a kürtőskalácsot a hungarikumok között üdvözölhessük – tartalmazza a tárca tájékoztatása.
A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület székelyföldi tagjai azt mérlegelik, hogy romániai hagyományos különleges termékként jegyeztessék be a kürtőskalácsot az Európai Unióban – tudatta az MTI-hez eljuttatott közleményében a szaktestület elnöksége csütörtökön.
A szaktestület azért mérlegeli ezt a lehetőséget, mert közölése szerint a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztérium elutasította a székely-magyar ételkülönlegesség hagyományos különleges termékként történő bejegyzésének a támogatását. A tárca elutasító határozatát a szaktestület a bíróságon támadta meg.

Forrás: MTI

Fotó: wikipedia

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

#8. A lisztnek minőségmegőrzési ideje van

eteltcsakokosan

Még ezeket is elvethetjük!

eteltcsakokosan

Tudod te, mit eszel?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató