Ételtcsakokosan

A feliratok között mi a különbség?…

2020. május 21.

Egy élelmiszer csomagolásán feltüntetett „származási hely” „gyártó” és „made in” feliratok között mi a különbség? pl: Az egyik élelmiszeren ez áll, hogy: Gyártó: XY Kft., Származási hely: Magyarország, Eredet helye: Románia. Akkor hogy is van ez?

A származási ország, illetve az eredet helye fogalmak definícióit európai uniós rendelkezések határozzák meg. A származási ország/származási hely alatt azt az országot/területet értjük, ahol a terméket előállították, vagy amennyiben a termék előállítása egynél több országot vagy területet érint, akkor az az ország/terület, ahol az utolsó lényeges, gazdaságilag indokolt feldolgozási szakasz történt, aminek eredményeként új terméket állítanak elő, vagy ami az előállítás fontos szakaszát képezi.
Eredet helyének feltüntethető minden olyan terület, egység, hely, stb., ami nem a származási ország, de az élelmiszer eredetét meghatározza.
A „made in” kifejezést a jogszabályok nem definiálják, de a fogyasztók ezt és az ehhez hasonló („készült …-ban/-ben”, az „előállítás helye”, a(z) „…-ban/-ben előállított termék”) kifejezéseket a származásra utaló megjelölésként értelmezik.
A származási ország vagy eredet helyének feltüntetése a jelölési jogszabályok szerint abban az esetben kötelező, ha ezek feltüntetésének elmulasztása félrevezetné a fogyasztókat az élelmiszer valódi származási országa vagy eredetének helye tekintetében.
Amennyiben a termék származási országát vagy eredetének helyét feltüntetik és az nem egyezik meg az élelmiszer elsődleges összetevőjének/összetevőinek származási országával vagy eredetének helyével, akkor az elsődleges összetevő (pl. a csemege uborka esetében az uborka) származási országát vagy eredetének helyét szintén meg kell adni vagy meg kell jelölni, hogy az elsődleges összetevő származási országa vagy eredetének helye eltérő az élelmiszer származási országától vagy eredetének helyétől.
A gyártó vagy forgalmazó élelmiszervállalkozó feltüntetése a jelölésen a jogszabály szerint – néhány kivételtől eltekintve – kötelező.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tavaly lejárt használható még? …

eteltcsakokosan

#3. A sajtnak fogyaszthatósági ideje van

eteltcsakokosan

Kávé- és teakészítés professzionálisan, az alapoktól – ahogy egy barista ajánlja

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató