Kistelekről a 13 éves Barbara küldte el nekünk kedvenc receptjét. Próbáljátok ki Ti is otthon!
Töltött paprika sajt mártással
Hozzávalók:
- 8 db piros színű érett paprika kicsumázva
- kb 70 dkg darált hús
- 15 dkg rizs
- 1 tojás
- só, bors, vegeta
Hozzávalók a sajtmártáshoz:
- 30 dkg trappista sajt
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál tejföl
- só és bors
- pici olaj
- víz a kikeveréshez
A húst összekevertem a hozzávalókkal, és ezt töltöttem bele a paprikába. Beletettem egy edénybe, amit anyu előkészített nekem. Tettünk rá sót és pici vegetát, majd felöntöttük vízzel. Ameddig főtt, elkészítettem a sajtmártást.
Megpirítottam kicsit a lisztet az olajon. Felengedtem vízzel, és közben csomómentesre kevertem. Mikor felforrt és besűrűsödött, beletettem a trappista sajt felét reszelve, ahogy már anyutól láttam. Tettem bele 2 evőkanál tejfölt és elkevertem, majd sóval és borssal ízesítettem. Mikor mindennel elkészültem, tálaltunk. A tálaláskor még megszórtam a tetejét is reszelt sajttal!
Élelmiszer-biztonsági tippek:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
- A zöldségeket alaposan mossátok meg és csepegtessétek le felhasználás előtt.
- A rizst felhasználás előtt válogassátok át, kiszedve a hibás vagy sötét szemeket, majd szitában alaposan öblítsétek át.
- Darált húst csak megbízható helyről vásároljatok, de legjobb, ha a húst otthon daráljátok le.
- Ha boltban vásároltok darált húst, minden esetben ellenőrizzétek a terméket még a vásárlás helyszínén.
- A darált húst csak közvetlenül a felhasználás előtt vegyétek ki a hűtőből.
- Figyeljetek a tejföl fogyaszthatósági idejére.
- A sajt reszelésekor, amennyiben a sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra elteszitek, ügyeljetek arra, hogy a kezetektől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!
- Az elkészített, lehűtött ételt fogyasztás előtt alaposan át kell sütni, vagy fel kell forralni, úgy, hogy az étel minden pontján alaposan átforrósodjon.