Ételtcsakokosan

Barack-idő

2015. július 21.
peach-fuzz-1322572-639x426

A nyár a dinnyéről és a barackról szól! Gyermekkorunk emléke, ahogyan harapjuk a gyümölcsöt és folyik le az állunkon a leve. A nagymamák mindig a tiszta megoldást választották: meghámozták és felkockázták az unokáknak, akik villával ették. Az emlékeken kívül összegyűjtöttünk mindent, amit a barackokról tudni érdemes.

A lédús, édes gyümölcs felhasználásának módja végtelen: levesnek, főételnek húsok mellé és desszertnek, turmixnak is kiváló. Míg önmagában is szívesen esszük, főleg a nektarint csomagolhatjuk uzsonnára is.

Magyarországon három féle barack az ismert: sárgabarack, nektarin és őszibarack.

A sárgabarack, más nevén kajszibarackpeach-fuzz-1322572-639x426

 • Július elejétől érik.
 • Közép-Ázsiából vagy Kínából származó gyümölcsfa. A szilvának közeli, az őszibaracknak és a mandulának távolabbi rokona.
 • Magas karotin tartalma miatt van jellegzetes aranysárga színe, aszalva káliumtartalma magas.
 • Védett helyen ritkán károsodik. Talajban nem válogat, de legjobban meszes talajban, meleg fekvésben fejlődik.
 • Ez az egyetlen csonthéjas gyümölcsünk, amelynek magjában rejlő – a mandulához hasonló-, puha, fehér belsejét is megehetjük vagy befőttekbe tehetjük.
 • Gazdag A-, B1-, B2- és C-vitaminban, kalciumban, foszforban, nátriumban és káliumban.
 • Felhasználási módjai: baracklekvár, aszalt barack, édességek.

Az őszibarack, nevével ellentétben már nyáron teremapricots-3-1317879-639x425

 • Több féle talajon is sikeresen termeszthető, de a talaj minőségétől függ a fa terméshozama, és minősége is, viszont nagy vízigényű.
 • Júniustól egészen szeptember közepéig folyamatosan jelennek meg a különbözőféle őszibarackok.
 • Az őszibarackot nem szabad olyan helyre ültetni, ahol csonthéjas gyümölcs volt korábban.
 • A nektarin az őszibarack egyik változata, amelyből hiányzik a szöszös felületet eredményező génallél.
 • Magas a magnézium-, kálium-, szelén-, bór-, foszfor- és kalciumtartalma, valamint A-, B- és C vitamin tartalma.
 • Felhasználási módjai: főételekben, édességekben, préselve gyümölcslé.

Vásárlás

Az őszbarackot a piacon nagy figyelemmel válasszuk ki, igyekezzünk “fészkes” tálcákból szedni, mert az ilyen tartó megakadályozza az érzékeny gyümölcsök egymáshoz ütődését, törődését. Csak ép, egészséges, nyomódástól mentes gyümölcsöt tegyünk a kosarunkba (!), sőt az sem baj, ha egy kicsit keményebb, mert az őszibarack gyorsan utóérik.

Tárolás

A hűtő legalsó fiókjában az érett barackot nyugodtan eltarthatjuk 2-3 napig. Fogyasztás előtt pár órával viszont célszerű elővenni, mert a szobahőmérsékletű gyümölcsnek sokkal jobb az aromája. Csak közvetlenül a fogyasztás előtt érdemes megmosni, különben a gyümölcsöt érő nedvesség kedvező feltételeket teremt a rothasztó gombáknak és egyéb mikroorganizmusoknak.

Viszonylag kevesen tudják, hogy az őszibarack jól tűri a mélyhűtést, csakhogy nem egyben, mert úgy kiolvasztáskor löttyedt lesz, hanem meghámozva vagy hámozatlanul és pürésítve kis porciónként lefagyasztva. Így kiolvasztás után is finom lesz; fagylaltnak, likőrrel, rummal készíthetjük el.

Tippek felhasználáshoz

 • A nem teljesen érett gyümölcsöknek nem lehet vékonyan lehúzni a bőrét. Forró, forrásban lévő vízbe mártva azonban már lehúzható.
 • A befőtthöz és lekvárhoz kevés citromhéjat reszelve, illetve néhány csepp citromot hozzáadva megelőzhetjük, hogy a barack megbarnuljon.
 • Aszalhatjuk sütőben és aszalógépben a gyümölcsöt. Csak is ép és egészséges darabokat használjunk, vágjuk megfelelő méretre és rácson 55-65°C fokon légkeveréses sütőben, résnyire nyitott ajtóval, addig amíg még enyhén rugalmas nem marad.
 • Magvaváló fajta esetében a magját a legkönnyebben úgy távolíthatjuk el, ha a gyümölcsöt haránt irányban körbevágjuk és a két felét ellentétes irányban megcsavarjuk. A mag az egyik félben marad: ezt a felet újra félbevághatjuk, s így könnyen kiemelhetjük a csonthéjat. A nem magvaválókat (ezeket duráncinak nevezik) éles késsel “faragjuk körbe”, vagy harapjuk, akár az almát.
 • Ha a barackpürét jégkocka-tartóban fagyasztjuk meg, pezsgőbe, ásványvízbe téve remek üdítő készítésére is felhasználható.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Rozé – a filigrán hölgy

eteltcsakokosan

Kenyértartót, de milyet?

szucseva

Még mik vannak?!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató