Ételtcsakokosan

Barack-idő

2015. július 21.
peach-fuzz-1322572-639x426

A nyár a dinnyéről és a barackról szól! Gyermekkorunk emléke, ahogyan harapjuk a gyümölcsöt és folyik le az állunkon a leve. A nagymamák mindig a tiszta megoldást választották: meghámozták és felkockázták az unokáknak, akik villával ették. Az emlékeken kívül összegyűjtöttünk mindent, amit a barackokról tudni érdemes.

A lédús, édes gyümölcs felhasználásának módja végtelen: levesnek, főételnek húsok mellé és desszertnek, turmixnak is kiváló. Míg önmagában is szívesen esszük, főleg a nektarint csomagolhatjuk uzsonnára is.

Magyarországon három féle barack az ismert: sárgabarack, nektarin és őszibarack.

A sárgabarack, más nevén kajszibarackpeach-fuzz-1322572-639x426

 • Július elejétől érik.
 • Közép-Ázsiából vagy Kínából származó gyümölcsfa. A szilvának közeli, az őszibaracknak és a mandulának távolabbi rokona.
 • Magas karotin tartalma miatt van jellegzetes aranysárga színe, aszalva káliumtartalma magas.
 • Védett helyen ritkán károsodik. Talajban nem válogat, de legjobban meszes talajban, meleg fekvésben fejlődik.
 • Ez az egyetlen csonthéjas gyümölcsünk, amelynek magjában rejlő – a mandulához hasonló-, puha, fehér belsejét is megehetjük vagy befőttekbe tehetjük.
 • Gazdag A-, B1-, B2- és C-vitaminban, kalciumban, foszforban, nátriumban és káliumban.
 • Felhasználási módjai: baracklekvár, aszalt barack, édességek.

Az őszibarack, nevével ellentétben már nyáron teremapricots-3-1317879-639x425

 • Több féle talajon is sikeresen termeszthető, de a talaj minőségétől függ a fa terméshozama, és minősége is, viszont nagy vízigényű.
 • Júniustól egészen szeptember közepéig folyamatosan jelennek meg a különbözőféle őszibarackok.
 • Az őszibarackot nem szabad olyan helyre ültetni, ahol csonthéjas gyümölcs volt korábban.
 • A nektarin az őszibarack egyik változata, amelyből hiányzik a szöszös felületet eredményező génallél.
 • Magas a magnézium-, kálium-, szelén-, bór-, foszfor- és kalciumtartalma, valamint A-, B- és C vitamin tartalma.
 • Felhasználási módjai: főételekben, édességekben, préselve gyümölcslé.

Vásárlás

Az őszbarackot a piacon nagy figyelemmel válasszuk ki, igyekezzünk “fészkes” tálcákból szedni, mert az ilyen tartó megakadályozza az érzékeny gyümölcsök egymáshoz ütődését, törődését. Csak ép, egészséges, nyomódástól mentes gyümölcsöt tegyünk a kosarunkba (!), sőt az sem baj, ha egy kicsit keményebb, mert az őszibarack gyorsan utóérik.

Tárolás

A hűtő legalsó fiókjában az érett barackot nyugodtan eltarthatjuk 2-3 napig. Fogyasztás előtt pár órával viszont célszerű elővenni, mert a szobahőmérsékletű gyümölcsnek sokkal jobb az aromája. Csak közvetlenül a fogyasztás előtt érdemes megmosni, különben a gyümölcsöt érő nedvesség kedvező feltételeket teremt a rothasztó gombáknak és egyéb mikroorganizmusoknak.

Viszonylag kevesen tudják, hogy az őszibarack jól tűri a mélyhűtést, csakhogy nem egyben, mert úgy kiolvasztáskor löttyedt lesz, hanem meghámozva vagy hámozatlanul és pürésítve kis porciónként lefagyasztva. Így kiolvasztás után is finom lesz; fagylaltnak, likőrrel, rummal készíthetjük el.

Tippek felhasználáshoz

 • A nem teljesen érett gyümölcsöknek nem lehet vékonyan lehúzni a bőrét. Forró, forrásban lévő vízbe mártva azonban már lehúzható.
 • A befőtthöz és lekvárhoz kevés citromhéjat reszelve, illetve néhány csepp citromot hozzáadva megelőzhetjük, hogy a barack megbarnuljon.
 • Aszalhatjuk sütőben és aszalógépben a gyümölcsöt. Csak is ép és egészséges darabokat használjunk, vágjuk megfelelő méretre és rácson 55-65°C fokon légkeveréses sütőben, résnyire nyitott ajtóval, addig amíg még enyhén rugalmas nem marad.
 • Magvaváló fajta esetében a magját a legkönnyebben úgy távolíthatjuk el, ha a gyümölcsöt haránt irányban körbevágjuk és a két felét ellentétes irányban megcsavarjuk. A mag az egyik félben marad: ezt a felet újra félbevághatjuk, s így könnyen kiemelhetjük a csonthéjat. A nem magvaválókat (ezeket duráncinak nevezik) éles késsel “faragjuk körbe”, vagy harapjuk, akár az almát.
 • Ha a barackpürét jégkocka-tartóban fagyasztjuk meg, pezsgőbe, ásványvízbe téve remek üdítő készítésére is felhasználható.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Zöld, sárga, csíkos hajócskák

eteltcsakokosan

Fogyókúrázók kedvelt zöldsége az uborka

eteltcsakokosan

Fiatal korban, tudatosan

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató