Ételtcsakokosan

Bálint Gazdánál jártunk…

2014. március 17.

Bálint Gazda, Gyuri bácsi… ki ne ismerné idehaza, bárhogy is szólítjuk?
Blogom célja az egészséges életmód képviselete és az élelmiszer-biztonságra való figyelemfelhívás.
Gyuri bácsi majd’ 95 évével megtestesíti az egészséget, az általa képviselt, tiszteletre méltó életmódot, és nevéhez fűződik, a kertek, virágok, gyümölcsök, zöldségek, a „zöldek” biztonsága.
Permetezzünk vagy ne? Természetesen vagy vegyszeresen? Társasházban élni úgy, mintha kertes házban élnénk… mindezen kérdések felmerültek a találkozásunk során.
Gyuri bácsi – megtiszteltetés, hogy így szólíthatom – elegánsan, igazi úriemberként fogadott bennünket. Szobája nyugalmat, tudást, erőt és intelligenciát sugárzott. A rengeteg könyv, a robosztus asztal, és Gyuri bácsi lezser eleganciája, igazán a nap fénypontja lett!
A meleg tea és finom házi sütemény, amely várt minket, Antóniának, a feleségének köszönhető. Antónia a biztos háttér, a társ, a szakmai és egyben szellemi társ… és mint tudjuk: „minden sikeres férfi mögött, egy sikeres asszony áll”.
És Gyuri bácsi csak mesélt, és mesélt, és mesélt…
+DSC_0146_Balint_Gyorgy@liviMindannyiunkat arra biztat, hogy egészségesen gondolkodni – már majdnem egészségesen is élni! Ne ijedjünk meg attól, ha nem vidéken élünk, hiszen városon is megteremthető az a kis kerti közeg, amellyel a természet közelebb kerülhet hozzánk. Termesszünk bátran balkonládában vagy a terasz egyik zugában, egy dézsában fűszernövényeket, paradicsomot, paprikát vagy akár padlizsánt is. A növények meghálálják a gondoskodást, és a család is meghálálja az egészséges, házi termést!
Vonjuk be a kicsiket, nagyokat is a termelés csodájába! Így visszahozható a téglaházak és panelek rengetegébe is az élet természetessége, amely mentes az elektronikától, amely a maga útján fejlődik, a gondozástól függően, és nincs szükség semmilyen (informatikai) programozásra sem ehhez!
Az ember alkalmazkodik azért a saját környezetéhez! Ha nincs nagy kertünk, vegyünk törpefákat, ha ennyi hely sincs, egy mini „balerina” fa is elfér egy nagy ládában, dézsában is, mely metszése, alacsony termete, gyors termőbe fordulása azonnal igazi gyümölcsös hatását kelti. Na és ezt a termést leszedni… higgyétek el, nagyon jó érzés! Ez az érzés nem ismeretlen ám senki számára sem, csak talán nem tud róla, hogy ez benne van. Ez valahogy kódoltan él bennünk, és ha elkezdünk a növényekkel foglalkozni, magától beindul 🙂
Gyuri bácsi még ma is rengeteget dolgozik. Heti több alkalommal előadást tart, interjúkra jár (a szerencsésebbek inkább hozzá mennek :-)), de még a szomszédok kerti tanácsadására is van ideje, ereje! Gyuri bácsi kertjét mindenki figyeli, a környéken mindenki tudja, ki lakik abban a házban.
De Gyuri bácsinak ez is természetes, ahogy bármi, ami szóba került… hiszen ő a természet embere 🙂 Köszönjük, Gyuri bácsi!
Antónia finom sütijének receptjét elolvashatjátok a www.eteltcsakokosan.hu weboldalon a „Receptek” menüpont alatt, és hamarosan hosszabb interjúnkat is olvashatjátok ugyanezen a weboldalon.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Allergén az ételekben…

szucseva

Nyári nagy vendégvárás

eteltcsakokosan

Főzz főzeléket!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató