Az 5 éves lelkes kis kukta mézes puszedlijének receptjét olvashatjátok. Készítsétek el Ti is!
Hozzávalók a tésztához:
- 250 g méz,
- 220 g cukor,
- 1 tasak vanillincukor,
- fél mokkás kanál őrölt szegfűszeg,
- 2 evőkanál őrölt fahéj,
- 1 csapott mokkás kanál őrölt gyömbér,
- 500 g liszt,
- 1 teáskanál sütőpor,
- 2 db egész tojás,
- 80 g margarin
Hozzávalók a töltelékhez:
- 120 g őrölt mogyoró,
- 120 g porcukor,
- 10 g rumban, vagy rumaromában áztatott mazsola,
- 1 tojás,
- 1 tojás szükséges a lapok kenéséhez
- a díszítéshez felezett dió vagy cukormázpor.
A puszedli elkészítéséhez a mézet felmelegítjük, és hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket és a vajat. Mikor szép egynemű, hozzáönthetjük a lisztes, sütőporos keverékhez, elkeverjük, végül hozzáadjuk a 2 egész tojást. A tésztát jól kidolgozzuk és szép nagy cipót formázva folpackba becsomagoljuk és egy éjszakára hűtőbe rakjuk.
Másnap a tésztát 2 mm vastagságúra kinyújtjuk, kerek kiszúróval kiszúrjuk. Az egyik lapot tojással megkenjük és a közepébe halmozzuk a tölteléket amit a hozzávalók összekeverésével készítettünk el, így egy igen sűrű masszát kapunk.
A másik lappal befedjük, lenyomkodjuk a széleit és szép kerek puszedliket formázunk belőlük. A tetejüket is megkenjük tojással és felezett diót nyomunk a közepébe. Előmelegített 170° C fokos sütőben 12-15 percig sütjük.