Ételtcsakokosan

Az igazi törköly íz

2021. október 29.

 A törkölypálinka egy kifinomult, izgalmas pálinka, amelynek történelme van, és amire mi, magyarok mind büszkék lehetünk. Hogy mennyire érdekes a története, mennyire fontos is számunkra? Ezekre a kérdésekre kerestünk választ. 

Egy jó törkölypálinka gazdag ízvilágának köszönhetően igazi kuriózum. De miből készül és mi ez, amit sokan nemzeti kincsnek tartanak? A pontos meghatározásáról törvény is rendelkezik, ami kimondja, hogy a törkölypálinka kizárólag Magyarországon termett szőlő törkölyéből készíthető, aminek erjesztését, lepárlását, érlelését, pihentetését és palackozását is Magyarországon végezték. Olyannyira magyar ez az alkoholos ital, hogy a törkölypálinka név eredetvédelmet élvez, és hazánk számára van fenntartva.

A törkölypálinka története nagyon izgalmas, és jó régre nyúlik vissza. Az első említést a XVII. században tették, egészen pontosan 1697-ben. Eredetileg nem közvetlenül törkölyből, hanem a törkölyből kinyert csigert (gyenge minőségű, enyhe szeszes ital – szerk.) párolták le, ez a szokás tartotta magát még a XIX. században is. Népszerűsége töretlennek tűnt, mígnem elérkeztek az 1820-as évek, amikor a burgonyaszeszfőzés miatt az ismertsége visszaesett. Ám a két világháború között ismét visszatért a fősodrásba és törkölyből készítették a legtöbb pálinkát. Az 50-es években a magyar pálinkafőzés 30%-át tette ki.

A jó törkölypálinka alapja a szőlő kíméletes feldolgozása során keletkező szőlőtörköly. Magyarország adottságai kiválóak a magas minőségű szőlőtermesztéshez, mind klímája, talajadottságai és a kultúra miatt is. Az itthon termesztett szőlőfajták zamata, illata kiváló így különösen alkalmasak a törkölypálinka készítésére.

Pontosan meghatározható, hogy milyen érzékszervi kritériumoknak kell megfelelnie egy kiváló törkölypálinkának. Színtelen, tükrösen tiszta, ha kékszőlő törkölyéből készült, akkor lehet halványsárga színű. Szőlőtörkölyre jellemző ízű és illatúnak kell lennie. Az érlelt és ó-törkölypálinka egy picit ettől eltér, hiszen sárgás, borostyánszínű, és a szőlőtörköly alapíz mellett, jól érzékelhetőnek kell lennie a fahordós érlelés során keletkező aromáknak.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ételt csak okosan! foglalkozás már az általános iskolákban is

eteltcsakokosan

Konyhai gépek és a higiénia

eteltcsakokosan

Főzés a gyerekekkel

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató