Ételtcsakokosan

Nektarin

2020. július 28.

A „kopasz barack”, azaz a nektarin szőrtelenségét egy gén hiányának köszönheti. Értékében éppoly pozitív, mint szőrösebb társai, ám mindössze 60-70 éves múltra tekinthet vissza.


 
A nektarin valójában az őszibarack egyik változata, mely kora nyártól késő őszig megtalálható a zöldséges standokon.
Társaihoz hasonlóan jelentős mennyiségű káliumot, A- és B-vitamint tartalmaz, de szeléntartalma sem elhanyagolható.
A nektarin általában kisebb és szilárdabb, mint az őszibarack, de a betegségekre is érzékenyebb. Az őszibarack szaftosabb, sok vizet és kevés kalóriát tartalmaz: egy megtermett gyümölcsben körülbelül 70 kalória, 3 gramm rost és sok A- és C-vitamin van. Mint ahogyan a neve is utal rá, a nektarin valamivel édesebb, több cukrot, ugyanakkor több C-vitamint, káliumot és kétszer annyi A-vitamint tartalmaz, mint egy őszibarack. Mindkét növény lehet sárga és fehér húsú.
Onnan tudjuk, hogy a legjobbat választjuk, ha megszagoljuk: mindkét gyümölcsnek intenzív édes illata van. Minél érettebb a gyümölcs, annál puhább. Keressük a rózsaszínes, vöröses sárgás árnyalatú gyümölcsöket, és kerüljük a teljesen kemény és a zöldes árnyalatú terméseket. Az érett gyümölcs héja feszes, de nyomásra enged. Színe fajtától függő. Válasszunk foltoktól, nyomódásoktól mentes, illatozó egyedeket.
A nektarint elegendő szobahőmérsékleten tartani néhány napig, a megfelelő érettség eléréséhez.
Konyhai tudnivalók
Csak felhasználás előtt mossuk meg.
A nyers barack húsa levegőn bebarnul. Ha édes ételt készítünk (pl. gyümölcsleves, vegyes gyümölcssaláta), akkor ananász vagy narancs levével öntözzük meg a barackszeleteket. Ha a készíteni kívánt étel elviseli a savanykásabb ízeket, akkor a citromlé is megteszi.
Tápanyagai elsősorban nyersen érvényesülnek, ezért ha lehet, így fogyasszuk. Íze jól harmonizál lágy sajtokkal.
Gyakran készítünk belőle kompótot. A főzéshez használatos lé lehet édesített víz, fűszeres vagy natúr bor, vagy más ízesített lé. A megpuhított barack tölthető olajos magvakkal. Langyosan önálló desszertként, hidegen csokoládészósszal leöntve fogyasztható.
Hő hatására egyes fajták héja élvezhetetlen lesz: hámozáshoz mártsuk rövid ideig a barackot forrásban levő, majd hideg vízbe. Ne áztassuk feleslegesen a gyümölcsöt.
 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Allergén az ételekben…

szucseva

Keleti szomszédunkban ismét megjelent az afrikai sertéspestis

eteltcsakokosan

Rendelkezik tartósító hatással?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató