Ételtcsakokosan

Az Ételt csak okosan karácsonyi menüje

2014.12.19.Nincs hozzászólás

Görgess lejjebb!

939306_89359128-300x225

939306_89359128-300x225
Összeállt az Ételt csak okosan karácsonyi menüje az Önök receptjeiből, amelyeket élelmiszerbiztonsági tanácsokkal együtt teszünk közzé.

Köszönjük a sok beküldött receptet! Jó étvágyat kívánunk, reméljük elkészítik az ételeket.

Boldog karácsonyt kívánunk kedves Olvasóinknak!
 

Libamájjal töltött aszalt szilva bacon-köntösben

Hozzávalók:

  • 10 dkg libamáj
  • 10 szem aszalt szilva (nagyméretű, egész, mag nélküli)
  • 10 szelet vékony baconszalonna
  • pici só
  • 1 ek étolaj

A libamájat az olajon megsütjük majd sózzuk és villával kicsit összetörjük. Megtöltjük vele az aszalt szilva szemeket, majd minden szilvát baconszalonnába tekerünk és az egészet 15 perc alatt 200 fokon készre sütünk, amíg a bacon külseje ropogóssá válik. Ha az aszalt szilva nagyon száraz akkor előző nap vízbe áztatjuk, hogy lédúsabb legyen és aztán töltjük.
Kedvenc karácsonyi előételünk. (csirkemájjal is finom)
Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • A máj és egyéb belsőségek feldolgozására ugyanazon szabályok vonatkoznak, mint a nyers húsok esetében: külön, erre a célra rendszeresített eszközök, használat után ezek azonnali elmosása, hogy véletlenül se érintkezzen a készétellel.
  • A libamájat alaposan tisztítsuk meg: szedjük le a hártyát, távolítsuk el az eres részeket.
  • A belsőségekből készült ételek a romlandó ételek közé tartoznak, ezért a készételt lehetőleg frissen együk meg, vagy gyorsan lehűtve hűtőben tároljuk, de még aznap fogyasszuk el!

Norvég lazac wokban

(4 személyre)
Hozzávalók:

  • 50-60 dkg lazacfilé (bőrös)
  • 2 sárgarépa (vékonyra szelve)
  • 1 fej vöröshagyma (finomra vágva)
  • 1 fej brokkoli
  • pirospaprika (finomra vágva)
  • 1 kisebb fej karfiol
  • 4 evőkanál édes csiliszósz
  • 2 evőkanál olaj a sütéshez

A lazacszeleteket 1 cm széles, hosszú csíkokra vágjuk. Az olajat wokban, vagy serpenyőben felmelegítjük. Ha már elég forró az olaj, hozzáadjuk a zöldségeket. Kb. 2 percig keverjük, ameddig a zöldségek kissé megpirulnak. Hozzáadjuk a szószt, és tovább keverjük magas hőmérsékleten. A lazacszeleteket a zöldségekre tesszük, majd fedőt téve az edényre két percig hagyjuk párolódni. A kész étel akár a wokban is tálalható.
Köretként rizst, vagy tésztát is adhatunk. A felhasznált zöldségek ízlés és idény szerint variálhatók.
Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • A hal frissességére a lazacfilé színéből, állagából, szagából lehet következtetni. Fontos információs forrás a hal friss illata, egységesen rózsaszín és tömör húsa.
  • Felhasználás előtt a halat alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra.
  • Előkészítéséhez külön vágódeszkát használjunk.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldségeket aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.
  • A halas ételeket azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk!

Narancsos fatörzs

 Hozzávalók:
A tésztához

  • 6 evőkanál finomliszt
  • 5 evőkanál édesítőpor (olyan az állaga, mint a porcukornak)
  • 6 darab tojás

A krémhez

  •  3 darab tojás
  •  10 evőkanál édesítőpor
  •  2 púpozott evőkanál keserű kakaópor
  •  1 darab narancs lereszelt héja
  •  20 dkg margarin

A tészta meglocsolásához

  •  1-2 evőkanál tej, vagy rum

A tepsi kikenéséhez

  •  2 dkg margarin

A tésztához a tojások sárgáját a fele édesítőporral kikeverjük, a fehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a többi édesítőport is hozzáadjuk. A két masszát óvatosan egymásba forgatjuk, közben részletekben a lisztet is beleszitáljuk. Margarinnal kikent nagy tepsibe kb. 30×33 centisre elsimítjuk és közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 16 perc alatt megsütjük. Nem hagyjuk kiszáradni: melegen sütőpapírra borítjuk, 1-2 evőkanál tejjel, vagy rummal meglocsoljuk, bespricceljük és többször óvatosan felcsavarjuk, majd kibontjuk. Ha ezt nem végezzük el, a töltés során eltörik a tészta. Összetekerve, sütőpapírba csomagolva hagyjuk kihűlni. Gőz fölött, habüstben, vagy tálban a tojásokat összekeverjük az édesítőporos kakaóval. A reszelt narancshéjat beleszórjuk, majd kevergetve kb. 10 perc alatt sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük és az előre kikevert margarint apránként hozzáadjuk. Ezzel a krémmel a piskótatekercset megtöltjük. Kívülről is bekenjük vele, de egy keveset a díszítéshez meghagyunk..Villával végig-rovátkoljuk a fatörzs oldalát, tetejét és a krémből formált kis csomókkal díszítjük, ezek lesznek a fa rögei.

Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • A tojásokat, amennyiben felületük szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg folyó víz alatt, és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, csak a szemmel láthatóan hibátlan, minőségi elváltozást nem mutató tojásokat használjuk fel.
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • Csak bio narancsot használjunk, mert annak héját nem kezelték gombaölő szerrel.
  • A kész süteményt hűtőszekrényben tároljuk.

Élelmiszer-biztonsági tippek minden esetre:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
  • Figyeljünk az alapanyagok minőség-megőrzési/fogyaszthatósági idejére.

 

Legfrissebb cikkek


Az igazi törköly íz


Tovább olvasom

Tej vagy nem tej?


Tovább olvasom

Related posts

Krumpli – melyik mire jó?

eteltcsakokosan

Egy mitikus gyümölcs

eteltcsakokosan

A fekete málna

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató