Ételtcsakokosan

Az egyik legrégebbi kultúrnövény – lencse

2016. február 1.

2016 a hüvelyesek nemzetközi éve ennek kapcsán egyesével bemutatjuk a közkedvelt zöldségeinket. Harmadik a lencse, amit érdemes az újévi „kötelező egyszeri” fogyasztásnál többször is készíteni.

A főzeléklencse (Lens culinaris) egyik legrégebbi kultúrnövényünk, az Ázsia hegyvidékeiről terjedt el és Közép-Európában már a kőkorszak idején termesztették.

Termesztése

Kedveli a napsütést, hosszúnappalos növény, legjobban a mérsékelten meleg és nem szélsőségesen száraz vidékeken terem. A késői tavaszi fagyokkal szemben kevésbé érzékeny, ezért március első felében vethető. Folyamatosan mérsékelt csapadékot/öntözést igényel, tartós esőzések után azonban érzékenyebb a betegségekre.

Vásárlása

Lencsét ömlesztett áruként, vagy előre zacskózott száraz formában lehet kapni. Nem jellemző a hüvelyes árusítása, mivel a begyűjtést követően szárítják, majd kirázzák a szemeket.

lencsék

Tárolása

A száraz lencse megfelelő körülmények (száraz levegőjű, sötét helyen) között hosszú ideig eláll és egy éjszakányi áztatás után hamar megfő és fogyasztható. Alkalmas még fülmelegítésre is, így kisgyerekes családok tegyenek félre erre a célra 3-4 marék lencsét.

Felhasználása

Csírájáért is érdemes lencsét beszerezni és ezáltal A-, B- és E vitamin, valamint emészthető rostok kerülnek a szervezetünkbe. A lencse főzeléknek, salátának, levesnek is finom, minden az ízesítésen múlik. Talán a savanykás és a füstös ízek illenek hozzá (ecet, mustár, babérlevél, füstölt húsok). Kifejezetten tartalmas téli étel a rakott lencse.

Étrendi hatása sokkal jobb a borsóénál és a babénál, 23% könnyen emészthető fehérjét, szabad aminosavakat, közte sok (1-2%) lizint tartalmaz. Keményítőértéke pedig 720 g/kg. Szénhidrát-, nyerszsír-, továbbá B1-, B2-vitamin, inozittartalma is jelentős. Polyvája, törekje jó takarmány. A lencse a pillangós vetésforgó fontos tagja is.

A főzeléklencsét vagy lencsét sok országban (például Anglia, India) megőrlik és lisztet készítenek belőle, ételek alkotórészeként is felhasználják. Lepényszerű, sült burgonya (crisp) állagú állapota is ismert, ami indiai éttermekben előétel, amelyből törve különböző édes mártásokból lehet mártogatni. Magyarországon levesként illetve főzelékként elkészítve fogyasztják.

További cikkek a lencséről és receptek:

Lencse ősszel, télen … mindig
Füstölt rakott lencse
Gyömbéres vöröslencsefőzelék
Újévi lencsesaláta

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Lehet közvetlenül vászontáskába vásárolni?…

eteltcsakokosan

Tiszta pont a konyhában

eteltcsakokosan

Édes díszek a fenyőfán

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató