Ételtcsakokosan

Fogyasszunk-e étrend-kiegészítőket?

2020. március 30.

A táplálkozás-egészségügyi szakemberek egyöntetű véleménye szerint az egészséges emberek számára a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás minden olyan elemet és vitamint tartalmaz, mely az egészség fenntartásához szükséges.

Előfordulhatnak azonban olyan időszakos állapotok, helyzetek, betegségek, amikor kedvező hatású lehet valamilyen étrend-kiegészítő készítmény szedése. Ezt azonban ne a hirdetések alapján, hanem orvos vagy táplálkozástudományi szakember javaslatára, tanácsára válasszuk ki! Napjainkban az étrend-kiegészítők egyre népszerűbbek a fogyasztók körében, így az élelmiszerek között ez a kategória egy folyamatosan bővülő termékcsoportot jelent.  Az utóbbi időkben sok hír lát napvilágot olyan étrend-kiegészítőkről, melyeket biztonsági okokból ki kellett vonni a forgalomból. Olyan esetek is voltak, hogy illegális vagy gyógyszer hatóanyagokat tartalmaztak. Ezért legyünk elővigyázatosak, lehetőleg megbízható, ismert gyártó termékét válasszuk, figyeljünk rá, fel van-e tüntetve, elérhető-e az előállító, forgalmazó. Különösen legyünk óvatosak az internetes rendeléssel! Mielőtt elkezdjük szedni, mindenképpen tanulmányozzuk a címkét, a kötelező jelölések meglétét, az összetételt, a rajta szereplő, egészségre vonatkozó állításokat. Különös figyelmet szenteljünk az adagolásra is, mivel ezen szerek túladagolása is okozhat egészségkárosodást.
Mivel az étrend-kiegészítők is élelmiszerek, így a jelölésükre (címke feliratok, a címkén, csomagoláson található bármely jel, ábra stb.) és reklámozásukra egyrészt az élelmiszerekre vonatkozó általános előírásokat kell alkalmazni, melyeket a 1169/2011/EU rendelet tartalmaz, másrészt a termékcsoportra vonatkozó speciális szabályokat is kell betartani.
Az étrend-kiegészítők nem sugallhatják a fogyasztó számára a következőket:

  • Betegség megelőző, vagy azt kezelő hatás, vagy erre történő utalás.
  • Arra vonatkozó állítás, vagy utalás, hogy a változatos, kiegyensúlyozott étrend nem alkalmas a szükséges tápanyagok és biológiailag fontos anyagok bevitelére.
  • A fogyókúra során várható testtömeg csökkenés üteme, mértéke.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miért értékes táplálék a hal?

eteltcsakokosan

Nyári nagy vendégvárás

eteltcsakokosan

Vizsgaidőszakban is csak okosan!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató