Ételtcsakokosan

Az aszpartámot fogyasztók biztonságban vannak

2014. január 24.
cukor-1024x553

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) 2013. december 10-én közzétette az aszpartám biztonságosságáról, újraértékeléséről szóló tudományos szakvéleményét, melynek végkövetkeztetése szerint az aszpartám szokásos mennyiségben történő fogyasztása nem vet fel élelmiszer-biztonsági aggályokat.
Mi az az aszpartám?
cukor-1024x553
Az aszpartám a cukornál csaknem kétszázszor édesebb, alacsony energiatartalmú édesítőszer. Diétás termékekben, üdítőitalokban, tejtermékekben, rágógumikban, cukorkákban és asztali édesítőszerként használják. Jele E 951.  Egy friss felmérés szerint az a mennyiség, amelyet egy átlagos európai vásárló elfogyaszt, bőven a határérték alatt van.
 Az aszpartám újraértékelésének folyamata
Az EFSA – követendő példaként és hatékony megoldásként – felülvizsgálja és újraértékeli a korábban engedélyeztetett élelmiszer-adalékanyagok biztonságát. Az új vizsgálatok, az összegyűjtött szakirodalom és az újonnan beszerzett adatok révén friss szakvélemény került napvilágra.
Az aszpartámról elterjedt hiedelmek
Az aszpartámról olyan vizsgálati eredményeket jelentettek meg egyes kutatók, melyek daganatkeltő hatásra utaltak. Most az EFSA felülvizsgálta ezeket az eredményeiket, a vizsgálatok körülményeit és adminisztrációját, végül azt a következtetést vonták le, hogy a rendelkezésre álló adatok nem utalnak az aszpartám rákkeltő hatására. Áttekintették a koraszülés és az édesítőszer kapcsolatát, valamint nagy figyelmet fordítottak a bomlástermékekre (metanol, aszparaginsav, fenilalanin) és hatásukra a szervezetben.
A tanulmány összegzése
A tanulmány megállapítja, hogy a most érvényben lévő megengedhető napi beviteli mennyiség biztonságos mind az átlagos, mind a nagyobb mennyiséget fogyasztók számára, és az európai fogyasztók jelenlegi aszpartam fogyasztása általában ez alatt az érték alatt van. [A megengedhető napi bevitel (Acceptable Daily Intake=ADI) az Európai Unióban aszpartámból testtömeg- kilogrammonként 40 mg az átlagos fogyasztó számára. Ez azt jelenti, hogy egy 60 kg tömegű felnőtt 2400 mg aszpartámot fogyaszthat naponta, ami kb. négy liter diétás üdítőnek felel meg.]
A szülők, nagyszülők figyelmébe ajánljuk, hogy a gyermekek kisebb testtömegük és az édesítőszert tartalmazó üdítőitalok, édességek nagyobb mennyiségben történő fogyasztása esetén- megközelíthetik ezt a még elfogadható napi beviteli értéket. Ezért azt javasoljuk, hogy gyermekünket inkább szoktassuk le az édesített tejtermékek, üdítőitalok, csokoládék és fagylaltok túlzott fogyasztásáról, vagy pedig egyáltalán ne szoktassuk rá őket, és a cukorbevitelt ne mesterséges édesítőszerekkel pótolják.
 
Forrás: http://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/eki/aktualitasok/hirek/efsa_kockazatertek_aszpartam.html
Részletes tudnivalók a tanulmányról: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3496.htm

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mire érdemes odafigyelni a tojás vásárlásakor?

eteltcsakokosan

Segítünk eligazodni a cukrok világában!

eteltcsakokosan

Narancsok az ünnepi asztalon

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató