Ételtcsakokosan

Aranygabona, azaz a köles

2022. június 20.

A köles nem az élelmiszerek szupersztárja, pedig régen szokás volt aranygabonának is hívni. Mára nem lengi körül misztikus füst, nem hullik rá konfettieső, és a lesifotósok sem követik lépten-nyomon. A köles a maga szerény módján elvan, és rendkívüli hatékonysággal teszi a dolgát. A köles dolga pedig a táplálás.

A köles az egyik legrégebben fogyasztott gabonaféle, amely régen sokkal nagyobb szerepet kapott az étrendünkben, mint ma. Egyik népmesénkben például együtt szerepel Mátyás királlyal. A köles annyira jótékony hatású, hogy receptre kellene felírni, de szerencsére recept nélkül is kapható. Nézzük tehát, miért együnk kölest!

A köles könnyű, tehát nem fekszi meg a gyomrunkat, rostdús, vagyis nem terheli meg az emésztésünket, mégis igen tápláló, hiszen vitaminokban és ásványi anyagokban (magnézium, mangán, foszfor, cink, vas), sőt fehérjében is rendkívül gazdag. Csak B-vitaminból annyiféle (tudományos elnevezésükkel niacin, folsav, riboflavin, tiamin, piridoxin) van benne, amiből kijönne egy öttusacsapat, tartalékkal együtt. Ráadásul azon gabonafélék közé tartozik, amelyek nem tartalmaznak glutént.

A köles továbbá lúgosító hatású, és antioxidánsokban is gazdag. Prebiotikus hatása is ismert, ami sokkal jobb, mint ahogyan hangzik, mert ez azt jelenti, hogy jótékonyan hat az emésztőrendszerben lévő hasznos baktériumokra.

A kölest száraz, hűvös helyen tároljuk, és felhasználás előtt alaposan mossuk át. Édesen és sósan elkészítve is élvezetes eledel.

Fahéjas-almás köles

Hozzávalók:

2 db alma, fél citrom leve, 3 evőkanál cukor, 1 l tej, 12 dkg köles, őrölt fahéj

Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és felkockázzuk, majd meglocsoljuk a fél citrom levével. Puhára pároljuk 2 evőkanál cukorral és 1-2 evőkanál vízzel.

A tejet felforraljuk, hozzátesszük a kölest, majd alacsony hőfokon, sűrűn kevergetve, kb. 15-20 percig – a köles megpuhulásáig – főzzük. Amikor a köles megpuhult, hozzákeverjük a maradék cukrot és a párolt almákat. Tálkákba elosztva, fahéjjal megszórva tálaljuk.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miért nem szabad mézet adnunk a kisbabáknak?

eteltcsakokosan

Júliusi frissítő — a magyar dinnye

eteltcsakokosan

Tippek fagyasztott zöldségek, gyümölcsök vásárlásához, tárolásához

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató