Ételtcsakokosan

Április bolondja

2014. április 1.

Bohoc Statuetta di clown in ceramicaÁprilis első napja a világ számos részén a tavasz kezdetének tréfás ünnepe. Végleges eredete még máig sem tisztázott. Az biztosan hogy ezen a napon szokás, hogy az emberek tréfásan bolondot csinálnak a másikból, s a rászedett személyt április bolondjának nevezzék el.
Magyarországon ez a hagyomány kb. a XVII. század óta él. Eleinte csak a gyerekeket viccelték meg, mondjuk elküldték őket a boltba egy-egy nem létező dologért, pl. esernyőmagért, reszelőzsírért vagy éppen szárított hóért, s a beugratottakat úgy csúfolták, hogy: “Április bolondja, május szamara…!”
Aztán már a felnőttek egymást is elkezdték megviccelni. Hazánkban sok mondóka is fűződik e jeles naphoz, ma már elsősorban csak az iskolás gyerekek körében él e hagyomány, mikor ezen a napon fordított napot rendeznek, és tréfás ruhákat öltenek, de azért az idősebb korosztály is tréfálkozik egymással egy-egy vicc erejével.
A gazdák szerint egyik legkézenfekvőbb magyarázat a név eredetére a bolondos áprilisi időjárás, melynél ebben a hónapban még bármi megeshet, az idő fordulhat nagyon melegre, de akár egyik pillanatról a másikra lehet viharos is. Ezért aki hisz az áprilisnak, vagyis elhiszi, hogy biztosan itt a jó idő, amikor csak rövid időre is melegebbre fordul, azt április bolondnak nevezték.
A hagyományos gazdálkodásban sem tartották szerencsésnek ezt a napot, ezért nem tartották alkalmasnak az időt a vetésre, mert úgy gondolták, hogy nem lesz bőséges a termés. Ezek mellett nem volt tanácsos tyúkot ültetni, esküvőt tartani, útra indulni és építkezést kezdeni.
Ha az ételeknél maradunk, ilyenkor „szoktuk” a cukrot sóra cserélni, vagy meglazítani kicsit a sótartó tetejét. De van, aki műgyümölccsel kedveskedett a párjának reggelire 🙂
Manapság már nincs idő, vagy túl nagy fogadókészség az e fajta játékokra! Bár, ha körülnézek a környezetemben, azért szerencsésnek mondhatom magamat 🙂
Arra azért mindenképpen figyeljetek, hogy sok minden megengedhető, az ötletes tréfákon nem „illik” megsértődni, de a tréfa nem bántson meg senkit úgy testileg vagy lelkileg, hogy maradandó bajt okozzon!
Mű címe: Statuetta di clown in ceramica

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Lisztek és tulajdonságaik

eteltcsakokosan

Mire érdemes odafigyelni a tojás vásárlásakor?

eteltcsakokosan

Milyen engedélyek szükségesek?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató