Ételtcsakokosan

Április bolondja

2014. április 1.

Bohoc Statuetta di clown in ceramicaÁprilis első napja a világ számos részén a tavasz kezdetének tréfás ünnepe. Végleges eredete még máig sem tisztázott. Az biztosan hogy ezen a napon szokás, hogy az emberek tréfásan bolondot csinálnak a másikból, s a rászedett személyt április bolondjának nevezzék el.
Magyarországon ez a hagyomány kb. a XVII. század óta él. Eleinte csak a gyerekeket viccelték meg, mondjuk elküldték őket a boltba egy-egy nem létező dologért, pl. esernyőmagért, reszelőzsírért vagy éppen szárított hóért, s a beugratottakat úgy csúfolták, hogy: “Április bolondja, május szamara…!”
Aztán már a felnőttek egymást is elkezdték megviccelni. Hazánkban sok mondóka is fűződik e jeles naphoz, ma már elsősorban csak az iskolás gyerekek körében él e hagyomány, mikor ezen a napon fordított napot rendeznek, és tréfás ruhákat öltenek, de azért az idősebb korosztály is tréfálkozik egymással egy-egy vicc erejével.
A gazdák szerint egyik legkézenfekvőbb magyarázat a név eredetére a bolondos áprilisi időjárás, melynél ebben a hónapban még bármi megeshet, az idő fordulhat nagyon melegre, de akár egyik pillanatról a másikra lehet viharos is. Ezért aki hisz az áprilisnak, vagyis elhiszi, hogy biztosan itt a jó idő, amikor csak rövid időre is melegebbre fordul, azt április bolondnak nevezték.
A hagyományos gazdálkodásban sem tartották szerencsésnek ezt a napot, ezért nem tartották alkalmasnak az időt a vetésre, mert úgy gondolták, hogy nem lesz bőséges a termés. Ezek mellett nem volt tanácsos tyúkot ültetni, esküvőt tartani, útra indulni és építkezést kezdeni.
Ha az ételeknél maradunk, ilyenkor „szoktuk” a cukrot sóra cserélni, vagy meglazítani kicsit a sótartó tetejét. De van, aki műgyümölccsel kedveskedett a párjának reggelire 🙂
Manapság már nincs idő, vagy túl nagy fogadókészség az e fajta játékokra! Bár, ha körülnézek a környezetemben, azért szerencsésnek mondhatom magamat 🙂
Arra azért mindenképpen figyeljetek, hogy sok minden megengedhető, az ötletes tréfákon nem „illik” megsértődni, de a tréfa nem bántson meg senkit úgy testileg vagy lelkileg, hogy maradandó bajt okozzon!
Mű címe: Statuetta di clown in ceramica

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

„Nyers, lekvár vagy szörpike, fogyassz sokat belőle!”

eteltcsakokosan

Ajánlás újranyitásához

eteltcsakokosan

Tartósítás szárítással

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató