Ételtcsakokosan

Kelesztés otthon

2018. április 19.

Sütőpor, élesztő, szódabikarbóna, szalalkáli – mindannyian a sütemények, pékáruk laza, szellős szerkezetét biztosítják. Cikkünkben összegyűjtöttük ezen alapanyagok felhasználásának legalapvetőbb élelmiszer-biztonsági vonatkozásait.
background-906135_960_720
Az élesztő útja a kelt tésztákig
A kelt tészták készítéséhez leggyakrabban élesztőket használunk, ezek mind a Saccharomyces cerevisiae fajba tartoznak. Ez a gombafajta cukrot vagy keményítőt felhasználva szaporodásnak indul, majd erjesztő tevékenységének következtében gáz és aromák képződnek a tésztában, amik formássá és ízletessé teszik a készterméket.
A minőségileg kifogástalan friss élesztő halvány bézs, drapp színű, rugalmas tapintású, kagylós törésű. Az élesztőgombák 35–37 °C között jól szaporodnak, ezért a kelesztés gyorsítása érdekében a tésztafélék készítésénél az alapanyagokat célszerű erre a hőmérsékletre melegíteni. A magasabb hőmérséklet elpusztítja, míg a hidegebb hőfok lelassítja az élesztőgombák szaporodását. A tészta megkelt, ha felülete egyenletesen megnőtt és selymes tapintású. A friss sütőélesztőt minden esetben jól becsomagolva, hűtőben (+2 és +8 °C között) tároljuk.
A szárított porélesztőket melegítés nélkül is a tésztához adhatjuk, időt spórolva ezzel. A porélesztők előállítása kíméletes szárítással történik. A tárolásnál fontos, hogy szobahőmérsékleten, légmentesen zárt csomagolásban történjen, hiszen a levegő oxigénjével érintkezve romlik az élesztőgomba kelesztő képessége.
Az élesztők egészségre gyakorolt hatása
Az élesztőt kis adagokban nyersen is lehet fogyasztani. Magas vitamin- (elsősorban B-vitamin) és ásványianyag-tartalmának (gazdag kálium- és nátriumforrás) pozitív hatása van az egészségre. Emésztési zavarok, gyomorégés, bőrproblémák, idegrendszeri zavarokat enyhíthet.
Sütőpor a konyhában
A sütőpor egy mesterséges térfogatnövelő anyag, amely használatával omlós süteményeket készíthetünk. A sütőpor legfőbb alkotó eleme a szódabikarbóna, amely savas közeg és hő hatására szén-dioxidot kezd el termelni, ami a tészta „kelését” okozza. A sütőpor ezenkívül egyéb összetevőket is tartalmaz, amelyek szabályozzák a szódabikarbóna működését, hogy az minél kisebb hő hatására, minél több szén-dioxidot termeljen. A sütőpor tárolása szobahőmérsékleten, fénytől elzárva, jól zárható, száraz helyen ideális.
A sütőport a háztartásban tisztításra is használhatjuk. Előnye, hogy nem szabadulnak fel káros anyagok, így érzékeny bőrűek is nyugodt szívvel alkalmazhatják. További előnye, hogy nem hagy maga után kellemetlen szagokat sem.
Röviden a szalalkáliról
Állományjavító és térfogatnövelő szerként szalalkálit is használhatunk a sütéshez. Sütés közben ammóniára, vízre és széndioxidra bomlik, ezáltal omlósabb lesz a tésztánk. Fontos sütés közben a szellőztetés, hiszen kellemetlen, szúrós ammóniaszagot áraszt. Hő hatására fokozottan kezd széndioxidot fejleszteni, ezért, ha szalalkális süteményt készítünk, gyorsan gyúrjuk, és minél előbb tegyük a sütőbe a tésztát. Ellenkező esetben már gyúrás közben lehet érezni a szúrós szagot és a tészta elkezd dagadni. A porként kapható szalalkálit száraz, zárt helyen tartsuk, mert nedvesség hatására lebomlik.
Valamennyi alapanyagra érvényes, hogy a csomagoláson feltüntetett fogyaszthatósági, illetve minőség-megőrzési időn belül fel kell használni.
Láthatjuk, hogy többféle lehetőségünk van a tökéletes sütemény elkészítésére. Ha csak kevés időnk van is a sütésre, használhatunk felfutatott friss élesztőt, esetleg porélesztőt, sütőport, de ha nem vagyunk kényesek a szagokra, ideális választás lehet a szalalkáli is. A megfelelő tárolási, illetve felhasználási körülmények betartásával omlós, ízletes és biztonságos ételeket készíthetünk.
A készülődés során fokozottan ügyeljen a megfelelő higiénés szabályok betartására, főleg, ha a sütemények készítésekor nyers tojást is használ. Mosson alaposan kezet ételkészítés előtt és közben is. Csak tiszta konyhai eszközöket használjon. Az emberi szervezetben, valamint a környezetükben szabad szemmel nem látható kórokozók találhatóak, melyek rákerülhetnek a kézre, edényekre, eszközökre, felületekre is, és az élelmiszerrel a szervezetünkbe jutva megbetegedést okozhatnak.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Válasszunk kétmillióból!

eteltcsakokosan

Grépfrút

eteltcsakokosan

Kéklő savanykás bogyók

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató