A 20. század elején alakult ki ez az ünnep a USA-ban, az anyák napja mintájára, de Magyarországon még nem terjedt el széles körben. Nálunk június harmadik vasárnapja az apák napja, ilyenkor az apaságot és a férfi generációkat ünneplik ajándékkal, közös programmal és családi együttléttel. Készüljünk előre!
Minek örülnének az apák?
Műszaki cikket, barkács eszközöket, sört vegyünk? Komolyra fordítva a szót, egy finom vacsora, vagy egy ételajándék (különleges desszert) pont megfelelően érezteti a szeretetet. Kis időre engedjük be a konyhába apát és gyermekeit, hogy közösen készítsék el a vacsorát. Remek időtöltés és szép emlék lesz. Bár lehet, hogy mi fogunk rendet rakni és mosogatni utánuk. Íme pár könnyen elkészíthető recept!
Húsgolyó
Hozzávalók:
- 20 dkg krumpli
- ½ fej vöröshagyma
- 20 dkg darált marhahús
- 20 dkg darált sertéshús
- 1 tojás
- só, bors, szerecsendió
- olaj a sütéshez
A burgonyát megmossuk, megfőzzük és még melegen összenyomjuk krumplinyomóval. Közben a vöröshagymát megpucoljuk, megmossuk és lereszeljük egy nagy keverőtálba. Hozzáadjuk a darált húsokat és a krumplit, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval.
A masszából vizes kézzel 2 cm átmérőjű golyókat gyúrunk. Felforrósítjuk egy serpenyőben az olajat és nagy lángon, párszor megforgatva 10-12 perc alatt ropogós barnára sütjük.
Salátával tálalhatjuk, vagy a svéd húsgolyók köreteként jól ismert krumplipürével és áfonyalekvárral.
Élelmiszerbiztonsági tippek:
- A darált húst közvetlenül a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőszekrényből.
- A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Egy kis tálka fölött törjük fel, onnan öntsük a masszához, miután meggyőződtünk arról, hogy megfelelő állagú.
- Olajban sütéskor figyeljünk rá, hogy az olaj hőmérséklete ne lépje túl a 170-180˚C-ot, mert e fölött a sültbe bejutó, rákkeltő anyagok keletkezhetnek.
Fotó: mindmegette.hu
Kókusztekercs
Könnyű recept és sütni sem kell és gyorsan elkészíthető, így pont fiúknak ajánljuk.
Hozzávalók:
Tészta
- 30 dkg háztartási keksz
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg porcukor
- 2 ek rum (ízlés szerint)
- 2 ek lekvár/ dzsem (barack)
- 1 dl tej (annyi, hogy jól formálható legyen)
- 8 dkg kókuszreszelék
Krém
- 10 dkg vaj (puha)
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg kókuszreszelék (amennyit felvesz
A kekszet ledaráljuk diódarálóval vagy robotgéppel. Összekeverjük a porcukorral, a kókuszreszelékkel és a kakaóporral, rummal ízestjük, hozzáadjuk a lekvárt, és fokozatosan adagolva annyi tejet, hogy jól formálható legyen (vigyázzunk, nehogy túl lágy legyen!).
A puha vajat és a porcukrot habosra keverjük, és annyi kókuszreszeléket adunk hozzá, amennyit felvesz.
Egy darab sütőpapírt megszórunk kókuszreszelékkel, majd ezen kinyújtjuk a kakaós kekszet, rákenjük a krémet, és óvatosan feltekerjük. Folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük. Pár órát hagyjuk hűlni, majd szeletelve tálaljuk.
Élelmiszerbiztonsági tipp:
- Tiszta kézzel és tiszta eszközökkel dolgozzunk.
Csokoládélikőr
Az anyukák segítségével elkészíthetik a gyerekek és díszes üvegben átadhatják ajándékként.
Hozzávalók (fél literhez):
- 2 dl habtejszín
- 4 ek keserű kakaópor
- 15 dkg cukor
- 10 dkg 70-80%-os étcsokoládé
- 2,5 dl rum
Elkészítése:
A tejszínt elkeverjük a kakaóporral, cukorral és a kockákra tört étcsokival együtt óvatosan, vízgőz fölött egy kis keverőtálban felolvasztjuk. Ha minden egyneműen feloldódott, akkor langyosra hűtjük, hozzáadjuk a rumot. Finom szűrőn át üvegbe töltjük, fogyasztásig a hűtőben tároljuk.
Ha időközben nagyon besűrűsödne, rummal vagy tejszínnel hígíthatjuk.
Élelmiszerbiztonsági tipp:
- Mindig hűtőben tároljuk a házilag készült likőrt.
- Pár napon belül fogyasszuk el.
Fotó: gasztrotrend.hu