Ételtcsakokosan

Apák napja a konyhában

2014. június 12.
21706_fuszeres-husgombocok-nyarson1-400x400

A 20. század elején alakult ki ez az ünnep a USA-ban, az anyák napja mintájára, de Magyarországon még nem terjedt el széles körben. Nálunk június harmadik vasárnapja az apák napja, ilyenkor az apaságot és a férfi generációkat ünneplik ajándékkal, közös programmal és családi együttléttel. Készüljünk előre!
Minek örülnének az apák?
Műszaki cikket, barkács eszközöket, sört vegyünk? Komolyra fordítva a szót, egy finom vacsora, vagy egy ételajándék (különleges desszert) pont megfelelően érezteti a szeretetet. Kis időre engedjük be a konyhába apát és gyermekeit, hogy közösen készítsék el a vacsorát. Remek időtöltés és szép emlék lesz. Bár lehet, hogy mi fogunk rendet rakni és mosogatni utánuk. Íme pár könnyen elkészíthető recept!
Húsgolyó
21706_fuszeres-husgombocok-nyarson1-400x400
Hozzávalók:

  • 20 dkg krumpli
  • ½ fej vöröshagyma
  • 20 dkg darált marhahús
  • 20 dkg darált sertéshús
  • 1 tojás
  • só, bors, szerecsendió
  • olaj a sütéshez

A burgonyát megmossuk, megfőzzük és még melegen összenyomjuk krumplinyomóval. Közben a vöröshagymát megpucoljuk, megmossuk és lereszeljük egy nagy keverőtálba. Hozzáadjuk a darált húsokat és a krumplit, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval.
A masszából vizes kézzel 2 cm átmérőjű golyókat gyúrunk. Felforrósítjuk egy serpenyőben az olajat és nagy lángon, párszor megforgatva 10-12 perc alatt ropogós barnára sütjük.
Salátával tálalhatjuk, vagy a svéd húsgolyók köreteként jól ismert krumplipürével és áfonyalekvárral.
Élelmiszerbiztonsági tippek:

  • A darált húst közvetlenül a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőszekrényből.
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Egy kis tálka fölött törjük fel, onnan öntsük a masszához, miután meggyőződtünk arról, hogy megfelelő állagú.
  • Olajban sütéskor figyeljünk rá, hogy az olaj hőmérséklete ne lépje túl a 170-180˚C-ot, mert e fölött a sültbe bejutó, rákkeltő anyagok keletkezhetnek.

Fotó: mindmegette.hu
 
Kókusztekercs
Könnyű recept és sütni sem kell és gyorsan elkészíthető, így pont fiúknak ajánljuk.
hazi-kokusz-tekercs-200g-1370-p-200x125
Hozzávalók:
Tészta

  • 30 dkg háztartási keksz
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg porcukor
  • 2 ek rum (ízlés szerint)
  • 2 ek lekvár/ dzsem (barack)
  • 1 dl tej (annyi, hogy jól formálható legyen)
  • 8 dkg kókuszreszelék

Krém

  • 10 dkg vaj (puha)
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg kókuszreszelék (amennyit felvesz

A kekszet ledaráljuk diódarálóval vagy robotgéppel. Összekeverjük a porcukorral, a kókuszreszelékkel és a kakaóporral, rummal ízestjük, hozzáadjuk a lekvárt, és fokozatosan adagolva annyi tejet, hogy jól formálható legyen (vigyázzunk, nehogy túl lágy legyen!).
A puha vajat és a porcukrot habosra keverjük, és annyi kókuszreszeléket adunk hozzá, amennyit felvesz.
Egy darab sütőpapírt megszórunk kókuszreszelékkel, majd ezen kinyújtjuk a kakaós kekszet, rákenjük a krémet, és óvatosan feltekerjük. Folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük. Pár órát hagyjuk hűlni, majd szeletelve tálaljuk.
Élelmiszerbiztonsági tipp:

  • Tiszta kézzel és tiszta eszközökkel dolgozzunk.

 
Csokoládélikőr
csokoladelikor-hazilag-400x350
Az anyukák segítségével elkészíthetik a gyerekek és díszes üvegben átadhatják ajándékként.
Hozzávalók (fél literhez):

  • 2 dl habtejszín
  • 4 ek keserű kakaópor
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg 70-80%-os étcsokoládé
  • 2,5 dl rum

Elkészítése:
A tejszínt elkeverjük  a kakaóporral, cukorral és a kockákra tört étcsokival együtt óvatosan, vízgőz fölött egy kis keverőtálban felolvasztjuk. Ha minden egyneműen feloldódott, akkor langyosra hűtjük, hozzáadjuk a rumot. Finom szűrőn át üvegbe töltjük, fogyasztásig a hűtőben tároljuk.
Ha időközben nagyon besűrűsödne, rummal vagy tejszínnel hígíthatjuk.
Élelmiszerbiztonsági tipp:

  • Mindig hűtőben tároljuk a házilag készült likőrt.
  • Pár napon belül fogyasszuk el.

Fotó: gasztrotrend.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az egész dobozt ki kell dobjam?…

eteltcsakokosan

Jégre tett élelmiszereink

eteltcsakokosan

Cukorlexikon

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató