Ételtcsakokosan

Csecsemő a konyhában!

2017. január 31.

Gyakran megtörténik, hogy a kisgyermekes szülő egyszerre több munkafolyamatot is kénytelen elvégezni. Egyszerre kell a gyerekkel foglalkoznia és közben ellátni a háztartást, esetleg a gyermek körüli olyan egyéb teendőket, mint az ételkészítés.

young boy playing with kitchen utensils Original Filename: 85255603.jpg
Forrás: http://www.picturesofbabies.net/

Csecsemővel foglalatoskodni eleve egészemberes feladat, komoly logisztikát igényel. A minap voltam szemtanúja annak a jelenetnek, mikor egy édesanya, miközben a konyhában foglalatoskodott, egyszer csak, megérezve gyermeke „egyéb anyagcsere” folyamatait, felkapta a dedet és a konyhapulton rögtön tisztába is tette.

Nyilván nem kell magyarázni, hogy milyen veszélyekkel járhat ez a konyhában, élelmiszerek és konyhai eszközök közelében. Ezt a fajta gondoskodást nem javasoljuk, sőt ellenezzük. Jól válasszuk szét a gyermek higiénia és az étkezés színtereit, ahogy a lakásban is külön van a mosdó és a konyha. A gyermek pelenkájának tartalma komoly veszélyforrást jelent a konyhában! A székletszóródás számtalan megbetegedés forrása lehet! Nem csak a konyhapult szennyeződhet, hanem minden olyan tárgy, fogantyú, fiók, munkalap, padozat, hulladékgyűjtő edény külseje-fedele-belseje, amelyre a használt pelenkát, törlőkendőket tesszük, és amelyeket szennyeződött kezünkkel megérintünk. A konyhapultot és a konyhai eszközöket csak az étel készítéséhez használjuk, és ügyeljünk kezünk, ruhánk tisztaságára is. A csecsemő pelenkázása után ne feledkezzünk meg az alapos kézmosásról!

Másik, bár tagadhatatlanul primerebb, láthatóbb veszélyforrás, hogy a gyermek sokszor sokkal mozgékonyabb, mint azt feltételezzük róla, esetleg saját figyelmetlenségünknek köszönhetően olyan eszközök, elő nem késztett élelmiszer, vagy konyhatechnikai segédeszköz kerül a keze ügyébe, amivel komoly károkat tehet magában.

Szintén súlyos veszélyforrást jelentenek a nyílt égésterű gáztűzhelyek, gázkészülékek! A konyha levegőjébe kerül minden égéstermék, így a CO (szénmonoxid) is, amely egy csecsemő, kisgyermek számára fokozottan veszélyes!

Összességében a konyha veszélyes üzem, teljes figyelmet igényel, ahogyan a cscsemő is. Komoly koncentráció kell ahhoz, hogy a két folyamatot egyszerre kontroláljuk. Ez persze nem lehetetlen, de éberséget igényel és előrelátást. Időben különítsük el a különböző teendőket! Amikor a csecsemő alszik, akkor menjünk a konyhába, és készítsük el a család ebédjét, vacsoráját. Ésszerűen alakítsuk a bébi-, és a saját napirendünket, így mindenre jut majd elég időnk!

Tagadhatatlan, hogy számtalan közös örömet rejt a gyermekkel való közös főzés, ételkészítés. Megfelelő körülmények között nyugodtan főzzünk, süssünk együtt a már nem csecsemő-korú gyermekkel, de legyünk tudatában, hogy ez milyen plusz feladatokkal jár számunkra (figyelem, nevelés, példamutatás)! Különösen veszélyes konyhai műveleteknél legyünk következetesek, ne engedjük be a konyhába a gyereket, ne legyen láb alatt, így elkerülhetjük a gyermek egész későbbi életére kiható sérüléseket (forrázás, égés, vágás, szúrás, stb.). Gondos neveléssel, odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a bajt, és megtaníthatjuk gyermekünknek a sütés-főzés korának megfelelő alapfogásait. Ha a kisgyermek szívesen tartózkodik a konyhában és szívesen segít, akkor engedjünk át neki feladatokat, pl. krém keverése, szendvics-, sütemény kedve szerinti díszítése, szörp készítése. Így a gyermek játszva, örömmel ismeri meg a legfontosabb alapanyagokat, lesi el az sütés-, főzés alapfogásait, és a felnőttekkel (szüleivel, nagyszüleivel) együtt éli meg az ételkészítés felelősségét, örömét.

Fotó forrása: picturesofbabies.net

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Biztonságosak a fagyasztott élelmiszerek?

eteltcsakokosan

LecsószezON

eteltcsakokosan

Cukorlexikon

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató