A népi hiedelem szerint András napján készített gombócok “elárulták” a hajadonnak, ki lesz a férje. Gombócfőzéskor a gombócok közepébe egy kis papírosra fiú neveket (van ahol 13 darabot) írtak és gyúrták bele a gombócba. Amelyik gombóc először jött fel főzéskor a víz színére, az lesz a jövendőbeli férj neve.
Milyen gombócokat is főzhetünk ezen a napon?
Íme két ötlet édes és sós gombócra.
Túrós gombóc szilvával
Hoz
závalók:
- 4 dl liszt
- 25 dkg túró
- 5 dkg porcukor
- 3 tojássárgája
- szilva
- 1 marék morzsa
A lisztből, túróból, cukorból és tojássárgákból puha tésztát készítünk. Gyúródeszkán kinyújtjuk, nagyobb kockákra vágjuk, mindegyikbe egy szilvát csavarunk és gombócot formázunk. Forrásban lévő enyhén sós vízben forrástól számítva 10 percig főzzük. Vajon vagy olajon pirított morzsában megforgatjuk őket és fahéjas porcukorral tálaljuk.
Spenótos gombóc
Hozzávalók:
- 1 kg paraj
- 4 db zsemle
- 2 dl tej
- 10 dkg vaj
- 2 g törött bors
- 2 g szerecsendió
- 3 db tojás
- só
A megtisztított parajt alaposan megmossuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és jól lecsepegtetjük, majd áttörjük. A zsemléket tejbe áztatjuk, kinyomkodjuk és beletesszük egy keverőtálba. Hozzáteszünk 5 dkg puha vajat, a parajpürét, sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Ezután a tojások sárgáját is hozzáadva jól összedolgozzuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a masszába keverjük. Vizes kézzel az elkészített anyagból gombócokat formálunk és forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Amikor a gombócok megfőttek, szűrőkanállal kiszedjük és lecsöpögtetjük. Vajat hevítünk, belerakjuk a gombócokat és jól átforgatjuk. Tálra szedve reszelt sajttal, sajtmártással vagy egyszerűen tejföllel beborítjuk.
Fotó: receptvarázs.hu, daskochrezept.de
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
- Friss tojást használjunk minden esetben.
- Figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
- A maradékot minél előbb hűtsük le és tegyük hűtőbe.
- A hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan süssük, forraljuk át, csak azután fogyasszuk el!