Többször is írtunk már divatos konyhai eszközöket és élelmiszerbiztonsági tanácsokkal láttuk el az olvasót. Most bemutatjuk azokat, amik nem mentek át a rostán, mert ezekből is sokat lehet tanulni. A cél: a divat ne előzze meg a biztonságot!
A képen látható tálaló eszköz műanyagból készült, könnyen zsírosodik, elszíneződik és nem mosogatható el rendesen. Valamint nincsen nyele, úgyhogy könnyen megégetheti magát a használója, ha egy mélyebb edényből, lábosból adagolja az ételt.
Tipp:
- Válasszunk hosszú nyelű, fémből készült kanalakat, szűrőlapátokat a tálaláshoz.
- Eszközeinket mindig alaposan mossuk el, magas hőfokon.
Harmonika elven működő, összehajtható eszközöket nem ajánljuk, mivel nehezen lehet ezeket elmosni, a belső felület a törések mentén megsérülhet, tisztíthatatlanná válik és a sérülésekbe megtelepedhetnek a mikroorganizmusok.
Az összetolható palackra is igazak a fenti állítások, azzal kiegészítve, hogy nem fér bele megfelelő mosogató eszköz, valamint mivel nem átlátszó/áttetsző nem látszik a szennyeződés.
Tipp:
- Sérült eszközöket nem szabad használni, ki kell dobni.
- Mindig nézzük meg, hogy az edényeink mosogatógépbe vagy mikrohullámú sütőbe tehetőek-e.
Ráadás:
Tipp:
- Hűtőszekrényben élelmiszert üvegedényekben, dobozokban tároljunk.