Ételtcsakokosan

Kétrészes cikksorozatunkban bemutatjuk a 2014. december 13-tól érvényes új jelölési szabályokat és a gyakorlatban történő megvalósulásukat.

A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet (továbbiakban: Rendelet) szerint az élelmiszerek jelölésén kötelező feltüntetni minden olyan, allergiát vagy intoleranciát okozó anyagot vagy ezen anyagokból vagy termékekből származó összetevőt vagy technológiai segédanyagot, amelyet élelmiszer előállításánál vagy elkészítésénél használnak fel, és a késztermékben még jelen van, akár megváltozott formában is.

Allergiát és intoleranciát okozó anyagok és termékek Kivételek
Glutént tartalmazó gabonafélék (azaz búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtái) és a belőlük készült termékek, a) búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is;b) búzából készült maltodextrin;c) árpából készült glükózszirup;d) alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt gabonafélék.
Rákfélék és a belőlük készült termékek
Tojás és a belőle készült termékek
Hal és a belőle készült termékek a) vitaminok vagy karotinoidkészítmények hordozójaként használt halenyv;b) a sör és a bor derítőanyagaként használt halenyv vagy vizahólyag.
Földimogyoró és a belőle készült termékek
Szójabab és a belőle készült termékek a) teljes mértékben finomított szójababolaj és zsír,b) szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E306), természetes D-alfa tokoferol, természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol-szukcinát;c) szójabab olajából nyert fitoszterolok és fitoszterol-észterek;d) szójabab olajából nyert szterolokból előállított fitosztanol-észter.
Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt) a) alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt tejsavó;b) laktit.
Diófélék, azaz mandula (Amygdalus communis L.), mogyoró (Corylus avellana), dió (Juglans regia), kesudió (Anacardium occidentale), pekándió (Carya illinoinensis [Wangenh.] K. Koch), brazil dió (Bertholletia excelsa), pisztácia (Pistacia vera), makadámia vagy queenslandi dió (Macadamia ternifolia) és a belőlük készült termékek, kivéve az alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt csonthéjasok
Zeller és a belőle készült termékek
Mustár és a belőle készült termékek
Szezámmag és a belőle készült termékek
Kén-dioxid és az SO2 -ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben; a számítást a fogyasztásra kész termékekre vagy a gyártó utasítása alapján elkészített termékekre vonatkozóan kell elvégezni.
Csillagfürt és a belőle készült termékek
Puhatestűek és a belőlük készült termékek

A Rendelet szerint a nem előrecsomagolt élelmiszereknél is kötelező az allergén vagy intoleranciát okozó anyagokról szóló információ feltüntetése. Ide tartozik például élelmiszerüzletek pékáru részlege, felvágottas pultja, cukrászdák, fagylaltozók, éttermek, büfék és kifőzdék. A tájékoztatás módjáról azonban a Rendelet nem rendelkezik, azt a tagállamok saját nemzeti jogszabályukban írhatják elő.Hazánkban a nem előrecsomagolt élelmiszerek allergén információit az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet előírásai szerint kell megadni. Az allergén összetevőkről a vásárlást megelőzően kell a fogyasztót tájékoztatni többletköltség felszámítása nélkül. A konkrét allergén összetevőt meg lehet adni pl. a pultban kihelyezett termékek mellett elhelyezett táblákon kiírva, vagy az étlapon/itallapon kiírva. Az írásbeli közlés helyett szóban is megadható az allergén információ, ha az alábbi 3 feltétel együttesen teljesül:

  • a létesítményben folyamatosan jelen van a szóbeli tájékoztatás megadásáért felelős személy,
  • a fogyasztó – kérésére – a tájékoztatást haladéktalanul megkapja az élelmiszer átadásának helyén, a vásárlást megelőzően, és
  • a szóbeli tájékoztatás a létesítményben elérhető írásos dokumentumon alapul.

A szóbeli tájékoztatás esetén fel kell hívni a vásárló figyelmét jól látható módon, hogy kérhető ez az információ, pl.: egy táblán feltüntetik, hogy az allergén információkkal kapcsolatban kérdezze az eladót. Az allergénekre vonatkozó fenti tájékoztatás akkor nem kötelező, ha az élelmiszer neve egyértelműen utal az allergénre (pl. Búzakeksz).

Az allergénekre vonatkozó kötelező tájékoztatáson túl, a nem előrecsomagolt termék esetén a Rendeletben illetve egyéb jogszabály által előírt kötelezően feltüntetendő jelölési adatokat a vásárlás helyén a fogyasztó kérésére (pl. a termék összetevői, lejárati ideje, gyártó/forgalmazó stb.) meg kell adni 2015. április 1-jétől.

Ha az élelmiszer a végső fogyasztó részére előrecsomagolás nélkül kerül értékesítésre (pl. zsemle a boltban), vagy a fogyasztó kérésére a vásárlás helyén, jelenlétében csomagolják (pl. 10 dkg párizsi kiszolgálása a csemegepultban), abban az esetben a következő jelölési kötelezettségek vannak: 2015. április 1-jéig ezen termékeknél jól látható módon fel kell tüntetni a termék megnevezését. 2015. április 1-jétől ezen termékeknél az eladás helyén jól látható módon fel kell tüntetni az élelmiszer nevét, édesítőszerrel készített termékek esetén a megnevezéshez kötődően az „Édesítőszerrel (édesítőszerekkel)” illetve a „Cukorral (cukrokkal) és édesítőszerrel (édesítőszerekkel)” kifejezést, valamint az azoszínezékek csoportjába tartozó színezékek [Narancssárga S (E 110), Kinolinsárga (E 104), Azorubin (E 122), Alluravörös (E 129), Tartrazin (E 102), Neukokcin (E 124)] használata esetén a következő feliratot pl. egy táblán az adott termék megnevezése mellett fel kell tüntetni: „…színezék(ek) megnevezése vagy E száma…: a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.”

Korábbi cikkek a témában:

Az allergén összetevők kiemelése kötelező

Kérdezz-felelek a táplálék-allergiáról

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az egészséges bodzaszörp

eteltcsakokosan

Csecsemő a konyhában!

eteltcsakokosan

Csináld magad savanyú káposzta

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató