Ételtcsakokosan

Allergének 7. – Kén-dioxid

2016. május 26.

Cikksorozatunk végéhez értünk, melynek célja a 14 jelölésköteles allergén bemutatása volt, élelmiszereken feltüntetett jelölése, illetve a különböző élelmiszerekben való előfordulásának részletezése.

pair-wine-with-everyday-food-200x125Allergénnek nevezünk minden olyan terméket és anyagot, amely szervezetünkben allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció, az immunrendszer nem megfelelő válasza, mely során szervezetünkre egyébként veszélyt nem jelentő anyag ellen védekezik. Az allergiás válasz kialakulásához, az adott allergénnel minimum kétszer kell találkoznia szervezetünknek.

Az eladásra kerülő előrecsomagolt élelmiszereken kötelező feltüntetni az élelmiszer nevét, összetevőit, az összetevők között kiemelten a benne található allergéneket, bizonyos esetekben az összetevők mennyiségét, a nettó mennyiségét, minőség megőrzési vagy fogyaszthatósági idejét, ha szükséges a tárolási és felhasználási feltételeit, a felelős élelmiszer-vállalkozás nevét és címét, bizonyos meghatározott esetekben a származási ország vagy eredet helyét és a felhasználási útmutatót, 2016. december 13-tól a tápértékjelölését, illetve italoknál az 1,2% feletti alkoholtartalmat.

2014. december 13-ától az 1169/2011/EU rendelet előírja, hogy minden élelmiszer címkén szükséges az allergiát okozó anyag vagy alkotórész szövegkörnyezetből vizuálisan kitűnő módon való jelölése, továbbá a nem előre csomagolt élelmiszerek esetén is az allergénekre vonatkozó tájékoztatást a fogyasztók rendelkezésére kell bocsátani. Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet írja elő hazánkban a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetén az allergén információk közlésére vonatkozó szabályokat, amely szerint az allergén információ szóban és írásban is megadható.

Az érdeklődők ingyenes szakértő tanácsért fordulhatnak a Magyar Táplálékallergia és Intolerancia Adatbankhoz: http://www.taplalekallergia.hu/

A kén-dioxid (E 220)

A kén-dioxid színtelen, gáz halmazállapotú tartósító adalékanyag, amelyet az élelmiszeriparban gáz formában vagy vízben oldva (kénessav) használnak, valamint a kénessav sóit, más néven a szulfitokat (E221-228) is alkalmazzák. A kén-dioxid hatásos a baktériumok, élesztők és gombák ellen, valamint a termékek nemkívánatos barnulásának fékezésében is szerepet játszik. Az emberekre nézve a kén-dioxid és a szulfitok javarészt veszélytelenek, azonban az arra érzékeny egyéneknél asztmás, illetve súlyosabb esetben anafilaxiás reakciót is kiválthat a szulfit tartalmú ételek fogyasztása.

A csomagolásokon kötelező feltüntetni a kén-dioxid és szulfit tartalmat is, ha 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter koncentrációt meghaladják az adott termékben.

Élelmiszereink közül többek között az aszalt gyümölcsök, chips és egyéb burgonyakészítmények, keksz, keményítő, lekvár, sózott és szárított halak, szárított és fagyasztott zöldségek, valamint a húst, halat és tenger gyümölcseit helyettesítő termékek illetve alkoholos italok tartalmaznak kén-dioxidot vagy szulfitokat.

Érdemes vigyázni a kozmetikumokkal, valamint a fertőtlenítőszerekkel is, mivel kéntartalommal is bírhatnak.

Kapcsolódó cikkek:

Felhasznált források: www.tudatosvasarlo.hu, www.taplalekallergia.hu, www.elelmiszerallergia.hu
Fotó: coolsavings.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tavaszi vitaminhiány? Tudatos választással megelőzhető! – 1. rész

eteltcsakokosan

Diópálinka vagy diólikőr?

szucseva

Hiánypótló „lejárati útmutató” készült

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató