Cikksorozatunk végéhez értünk, melynek célja a 14 jelölésköteles allergén bemutatása volt, élelmiszereken feltüntetett jelölése, illetve a különböző élelmiszerekben való előfordulásának részletezése.
Allergénnek nevezünk minden olyan terméket és anyagot, amely szervezetünkben allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció, az immunrendszer nem megfelelő válasza, mely során szervezetünkre egyébként veszélyt nem jelentő anyag ellen védekezik. Az allergiás válasz kialakulásához, az adott allergénnel minimum kétszer kell találkoznia szervezetünknek.
2014. december 13-ától az 1169/2011/EU rendelet előírja, hogy minden élelmiszer címkén szükséges az allergiát okozó anyag vagy alkotórész szövegkörnyezetből vizuálisan kitűnő módon való jelölése, továbbá a nem előre csomagolt élelmiszerek esetén is az allergénekre vonatkozó tájékoztatást a fogyasztók rendelkezésére kell bocsátani. Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet írja elő hazánkban a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetén az allergén információk közlésére vonatkozó szabályokat, amely szerint az allergén információ szóban és írásban is megadható.
Az érdeklődők ingyenes szakértő tanácsért fordulhatnak a Magyar Táplálékallergia és Intolerancia Adatbankhoz: http://www.taplalekallergia.hu/
A kén-dioxid (E 220)
A kén-dioxid színtelen, gáz halmazállapotú tartósító adalékanyag, amelyet az élelmiszeriparban gáz formában vagy vízben oldva (kénessav) használnak, valamint a kénessav sóit, más néven a szulfitokat (E221-228) is alkalmazzák. A kén-dioxid hatásos a baktériumok, élesztők és gombák ellen, valamint a termékek nemkívánatos barnulásának fékezésében is szerepet játszik. Az emberekre nézve a kén-dioxid és a szulfitok javarészt veszélytelenek, azonban az arra érzékeny egyéneknél asztmás, illetve súlyosabb esetben anafilaxiás reakciót is kiválthat a szulfit tartalmú ételek fogyasztása.
A csomagolásokon kötelező feltüntetni a kén-dioxid és szulfit tartalmat is, ha 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter koncentrációt meghaladják az adott termékben.
Élelmiszereink közül többek között az aszalt gyümölcsök, chips és egyéb burgonyakészítmények, keksz, keményítő, lekvár, sózott és szárított halak, szárított és fagyasztott zöldségek, valamint a húst, halat és tenger gyümölcseit helyettesítő termékek illetve alkoholos italok tartalmaznak kén-dioxidot vagy szulfitokat.
Érdemes vigyázni a kozmetikumokkal, valamint a fertőtlenítőszerekkel is, mivel kéntartalommal is bírhatnak.
Kapcsolódó cikkek:
- Allergének 1 – tej
- Allergének 2 – tojás
- Allergének 3 – glutén
- Allergének 4 – diófélék
- Allergének 5 – rákfélék, halak, puhatestűek
- Allergének 6 – szójabab, zeller, mustár és csillagfürt
- Hogyan igazodjunk el az allergének világában?
- Allergének jelölése az élelmiszerek esetében: a szabályok
- Allergének jelölése az élelmiszereknél: a gyakorlat
Felhasznált források: www.tudatosvasarlo.hu, www.taplalekallergia.hu, www.elelmiszerallergia.hu
Fotó: coolsavings.com