Ételtcsakokosan

Allergének 6. – Szójabab, zeller, mustár és csillagfürt

2016. május 19.

Cikksorozatunk célja a 14 jelölésköteles allergén bemutatása, élelmiszereken feltüntetett jelölése, illetve a különböző élelmiszerekben való előfordulásának részletezése.

Allergénnek nevezünk minden olyan terméket és anyagot, amely szervezetünkben allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció, az immunrendszer nem megfelelő válasza, mely során szervezetünkre egyébként veszélyt nem jelentő anyag ellen védekezik. Az allergiás válasz kialakulásához, az adott allergénnel minimum kétszer kell találkoznia szervezetünknek.

Az eladásra kerülő előrecsomagolt élelmiszereken kötelező feltüntetni az élelmiszer nevét, összetevőit, az összetevők között kiemelten a benne található allergéneket, bizonyos esetekben az összetevők mennyiségét, a nettó mennyiségét, minőség megőrzési vagy fogyaszthatósági idejét, ha szükséges a tárolási és felhasználási feltételeit, a felelős élelmiszer-vállalkozás nevét és címét, bizonyos meghatározott esetekben a származási ország vagy eredet helyét és a felhasználási útmutatót, 2016. december 13-tól a tápértékjelölését, illetve italoknál az 1,2% feletti alkoholtartalmat.[/stextbox]

2014. december 13-ától az 1169/2011/EU rendelet előírja, hogy minden élelmiszer címkén szükséges az allergiát okozó anyag vagy alkotórész szövegkörnyezetből vizuálisan kitűnő módon való jelölése, továbbá a nem előre csomagolt élelmiszerek esetén is az allergénekre vonatkozó tájékoztatást a fogyasztók rendelkezésére kell bocsátani. Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet írja elő hazánkban a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetén az allergén információk közlésére vonatkozó szabályokat, amely szerint az allergén információ szóban és írásban is megadható.

Az érdeklődők ingyenes szakértő tanácsért fordulhatnak a Magyar Táplálékallergia és Intolerancia Adatbankhoz: http://www.taplalekallergia.hu/

sesame-315502_6401.    Szójabab

A szójaallergia életre szóló érzékenységet jelent, előfordulása kis- és nagy gyermekek körében gyakoribb, mint a felnőtteknél.

A szója főként a keleti konyha alapanyaga, tehát ezeket érdemes kerülni. A szójafehérjét az élelmiszeripar sokrétűen hasznosítja, megtalálható többek között a tejdesszertekben, húskészítményekben, pékárukban, édességekben, és a csecsemőtápszerekben is. Emellett készül a szójababból szójaliszt, szójatej, szójaitalt, szójakoncentrátum, szójalecitin, szójafehérje izolátum, hidegen préselt szójaolaj, szójaszósz, szójafehérje termékek, mint tofu, valamint yofu, más néven szójajoghurt is. Mivel az allergiás tünetekért a szójafehérje felelős, vizsgálatok szerint a nem hidegen préselt szójaolaj az allergiások többségénél nem okoz tüneteket.

2.    Zeller

fennel-419825_640

Mind a zellermag, zellergumó, zellerszál, feldolgozott zelle, és fűszer formában is kiválthat allergiás reakciót. A zellerallergia sok esetben társul nyírfa pollen és fekete üröm allergiával, a tünetek leggyakrabban szájüregi viszketéssel, duzzanattal jelentkeznek, de anafiliaxiás reakció is felléphet. Az allergiás tünetek sárgarépa allergiával és fűszernövényekkel is jelentkezhetnek (pl. ánizs, bors, koriander, kömény, petrezselyem, piros paprika). Nemcsak nyersen, hanem feldolgozott állapotban (főzve, sütve) is súlyos allergiás tüneteket okozhat, mivel allergenitása hő hatására is megmarad. Allergia esetén a zellert teljesen ki kell kerülnünk az étrendben, ami, mint a többi allergia esetében sem olyan egyszerű, mivel nyomokban sok élelmiszer tartalmazza. Kellemes és meghatározó ízének köszönhetően fűszerkeverékekben, levesekben, levesporokban, salátaöntetekben, ételízesítőben is megtalálhatjuk.

3.    Mustárspices-1773834_640

Az élelmiszergyártók kötelesek a mustárnövényt és annak összes részét, a magot, a maglisztet, a levelet illetve az asztali mustárt, a mustárolajat feltüntetni a csomagoláson. A mustár fő allergénje ellenáll a gyomorsavnak, a főzésnek, és a lebontó enzimeknek, és számos, az élelmiszeripar által feldolgozott élelmiszerben rejtve lehet. A mustárt széles körben használják, számos fűszerben, szószban és öntetben megtalálható. Rejtett allergénként komoly allergiás reakciót válthat ki, ezért fokozatosan ügyeljünk a vásárolt termék összetevőire. Feldolgozott élelmiszerek közül többek között az ecetes uborkák, gyöngyhagymák, bébiételek tartalmazhatnak mustárt, vagy mustármagot. Szennyeződésként a hot-dogban is felfedezhető, mivel az árus kezéről „beszennyezheti” az ételt. A gyorséttermekben sem lehet a kontaminációt kizárni. Felhívnánk a figyelmet arra, hogy az egyik mustárfajtát a gyógyszeriparban kenőcsként, illetve pépes borogatásként alkalmazzák, tehát nem csak az élelmiszerboltokban kell nyitott szemmel járnunk.

4.      Csillagfürt

lupins-376470_960_720Csillagfürt (más néven farkasbab, vagy lupin) egy lisztjavító, fehérjepótló anyag, amelyet a sütőiparban használnak. Hazánkban relatíve kevés élelmiszerben található meg, jelölését túlnyomórészt a gluténmentes termékek csomagolásán láthatjuk. Az édes csillagfürt emberi fogyasztásra és állatok takarmányozására is alkalmas. Megtalálható kenyérfélékben, pékárukban, tésztákban, kolbászfélékben, tofuban, gluténmentes-, zsírszegény- és fehérjével dúsított termékekben; rosttal dúsított termékekben, müzliszeletekben, extrudált termékekben, étrend-kiegészítőkben, pékárukban és kolbászfélékben.

Felhasznált források: www.foodstandards.gov.au, www.taplalekallergia.hu, www.elelmiszerallergia.hu, www.elelmezes.hu

Kapcsolódó cikkek:

Fotó: mustár – wikimedia.org, szója és csillagfürt – freeimages.com, zeller – pixabay.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Zabkása

eteltcsakokosan

A jégrém

eteltcsakokosan

Felhasználható még?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató