Cikksorozatunk célja a 14 jelölésköteles allergén bemutatása, élelmiszereken feltüntetett jelölése, illetve a különböző élelmiszerekben való előfordulásának részletezése.
Allergénnek nevezünk minden olyan terméket és anyagot, amely szervezetünkben allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció, az immunrendszer nem megfelelő válasza, mely során szervezetünkre egyébként veszélyt nem jelentő anyag ellen védekezik. Az allergiás válasz kialakulásához, az adott allergénnel minimum kétszer kell találkoznia szervezetünknek.
2014. december 13-ától az 1169/2011/EU rendelet előírja, hogy minden élelmiszer címkén szükséges az allergiát okozó anyag vagy alkotórész szövegkörnyezetből vizuálisan kitűnő módon való jelölése, továbbá a nem előre csomagolt élelmiszerek esetén is az allergénekre vonatkozó tájékoztatást a fogyasztók rendelkezésére kell bocsátani. Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet írja elő hazánkban a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetén az allergén információk közlésére vonatkozó szabályokat, amely szerint az allergén információ szóban és írásban is megadható.
Az érdeklődők ingyenes szakértő tanácsért fordulhatnak a Magyar Táplálékallergia és Intolerancia Adatbankhoz: http://www.taplalekallergia.hu/
1. Szójabab
A szójaallergia életre szóló érzékenységet jelent, előfordulása kis- és nagy gyermekek körében gyakoribb, mint a felnőtteknél.
A szója főként a keleti konyha alapanyaga, tehát ezeket érdemes kerülni. A szójafehérjét az élelmiszeripar sokrétűen hasznosítja, megtalálható többek között a tejdesszertekben, húskészítményekben, pékárukban, édességekben, és a csecsemőtápszerekben is. Emellett készül a szójababból szójaliszt, szójatej, szójaitalt, szójakoncentrátum, szójalecitin, szójafehérje izolátum, hidegen préselt szójaolaj, szójaszósz, szójafehérje termékek, mint tofu, valamint yofu, más néven szójajoghurt is. Mivel az allergiás tünetekért a szójafehérje felelős, vizsgálatok szerint a nem hidegen préselt szójaolaj az allergiások többségénél nem okoz tüneteket.
2. Zeller
Mind a zellermag, zellergumó, zellerszál, feldolgozott zelle, és fűszer formában is kiválthat allergiás reakciót. A zellerallergia sok esetben társul nyírfa pollen és fekete üröm allergiával, a tünetek leggyakrabban szájüregi viszketéssel, duzzanattal jelentkeznek, de anafiliaxiás reakció is felléphet. Az allergiás tünetek sárgarépa allergiával és fűszernövényekkel is jelentkezhetnek (pl. ánizs, bors, koriander, kömény, petrezselyem, piros paprika). Nemcsak nyersen, hanem feldolgozott állapotban (főzve, sütve) is súlyos allergiás tüneteket okozhat, mivel allergenitása hő hatására is megmarad. Allergia esetén a zellert teljesen ki kell kerülnünk az étrendben, ami, mint a többi allergia esetében sem olyan egyszerű, mivel nyomokban sok élelmiszer tartalmazza. Kellemes és meghatározó ízének köszönhetően fűszerkeverékekben, levesekben, levesporokban, salátaöntetekben, ételízesítőben is megtalálhatjuk.
3. Mustár
Az élelmiszergyártók kötelesek a mustárnövényt és annak összes részét, a magot, a maglisztet, a levelet illetve az asztali mustárt, a mustárolajat feltüntetni a csomagoláson. A mustár fő allergénje ellenáll a gyomorsavnak, a főzésnek, és a lebontó enzimeknek, és számos, az élelmiszeripar által feldolgozott élelmiszerben rejtve lehet. A mustárt széles körben használják, számos fűszerben, szószban és öntetben megtalálható. Rejtett allergénként komoly allergiás reakciót válthat ki, ezért fokozatosan ügyeljünk a vásárolt termék összetevőire. Feldolgozott élelmiszerek közül többek között az ecetes uborkák, gyöngyhagymák, bébiételek tartalmazhatnak mustárt, vagy mustármagot. Szennyeződésként a hot-dogban is felfedezhető, mivel az árus kezéről „beszennyezheti” az ételt. A gyorséttermekben sem lehet a kontaminációt kizárni. Felhívnánk a figyelmet arra, hogy az egyik mustárfajtát a gyógyszeriparban kenőcsként, illetve pépes borogatásként alkalmazzák, tehát nem csak az élelmiszerboltokban kell nyitott szemmel járnunk.
4. Csillagfürt
Csillagfürt (más néven farkasbab, vagy lupin) egy lisztjavító, fehérjepótló anyag, amelyet a sütőiparban használnak. Hazánkban relatíve kevés élelmiszerben található meg, jelölését túlnyomórészt a gluténmentes termékek csomagolásán láthatjuk. Az édes csillagfürt emberi fogyasztásra és állatok takarmányozására is alkalmas. Megtalálható kenyérfélékben, pékárukban, tésztákban, kolbászfélékben, tofuban, gluténmentes-, zsírszegény- és fehérjével dúsított termékekben; rosttal dúsított termékekben, müzliszeletekben, extrudált termékekben, étrend-kiegészítőkben, pékárukban és kolbászfélékben.
Felhasznált források: www.foodstandards.gov.au, www.taplalekallergia.hu, www.elelmiszerallergia.hu, www.elelmezes.hu
Kapcsolódó cikkek:
- Allergének 1 – tej
- Allergének 2 – tojás
- Allergének 3 – glutén
- Allergének 4 – diófélék
- Allergének 5 – rákfélék, halak, puhatestűek
- Hogyan igazodjunk el az allergének világában?
- Allergének jelölése az élelmiszerek esetében: a szabályok
- Allergének jelölése az élelmiszereknél: a gyakorlat
Fotó: mustár – wikimedia.org, szója és csillagfürt – freeimages.com, zeller – pixabay.com