Ételtcsakokosan

Allergének 5. – Rákfélék, halak, puhatestűek

2016. május 12.

Cikksorozatunk célja a 14 jelölésköteles allergén bemutatása, élelmiszereken feltüntetett jelölése, illetve a különböző élelmiszerekben való előfordulásának részletezése.

Allergénnek nevezünk minden olyan terméket és anyagot, amely szervezetünkben allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció, az immunrendszer nem megfelelő válasza, mely során szervezetünkre egyébként veszélyt nem jelentő anyag ellen védekezik. Az allergiás válasz kialakulásához, az adott allergénnel minimum kétszer kell találkoznia szervezetünknek.

Az eladásra kerülő előrecsomagolt élelmiszereken kötelező feltüntetni az élelmiszer nevét, összetevőit, az összetevők között kiemelten a benne található allergéneket, bizonyos esetekben az összetevők mennyiségét, a nettó mennyiségét, minőség megőrzési vagy fogyaszthatósági idejét, ha szükséges a tárolási és felhasználási feltételeit, a felelős élelmiszer-vállalkozás nevét és címét, bizonyos meghatározott esetekben a származási ország vagy eredet helyét és a felhasználási útmutatót, 2016. december 13-tól a tápértékjelölését, illetve italoknál az 1,2% feletti alkoholtartalmat.

2014. december 13-ától az 1169/2011/EU rendelet előírja, hogy minden élelmiszer címkén szükséges az allergiát okozó anyag vagy alkotórész szövegkörnyezetből vizuálisan kitűnő módon való jelölése, továbbá a nem előre csomagolt élelmiszerek esetén is az allergénekre vonatkozó tájékoztatást a fogyasztók rendelkezésére kell bocsátani. Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet írja elő hazánkban a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetén az allergén információk közlésére vonatkozó szabályokat, amely szerint az allergén információ szóban és írásban is megadható.

Az érdeklődők ingyenes szakértő tanácsért fordulhatnak a Magyar Táplálékallergia és Intolerancia Adatbankhoz: http://www.taplalekallergia.hu/

canker-423250_640

1. Rákfélék

A kagylók és rákfélék hatására kialakuló allergia többnyire felnőttkorban jelentkezik  és többnyire egész életre szólóan fennmarad. Kis mennyiségű királyrák, homár, vagy garnélarák elfogyasztása is erős tüneteket produkálhat, már csupán a főzővíz belégzésének hatására is rosszullét következhet be. A legtöbb allergiás esetében rendkívül súlyos reakciót vált ki a garnélarák fogyasztása, a puszta érintés következtében is allergiás sokk alakulhat ki, ami a keringési rendszer összeomlását okozhatja. Fontos a rákféléket tartalmazó termékek, ételek kerülése, mint például az ázsiai ételek készítéséhez használt hallevesalap, a surimi vagy hamis rák, melyekhez mészhéjúak húsát.

fish-422543_640

2. Halfélék

A hal fogyasztásával, bőrrel való érintkezéssel, illetve a főzés során felszabaduló gőz belélegzésével is allergiás reakció alakulhat ki. Az édesvízi halak esetében kisebb a kockázat, mivel kevésbé erős allergének, mint a sós vízi halak. A halak (például: cápa, foltos tőkehal, hering, lazac, tengeri sügér, tonhal, tőkehal) mellett ételeink listájából ajánlatos kihagyni a sós vízi halakból készült konzerveket, halkészítményeket, a tenger gyümölcseit, a halszármazékokat, a rákvajat, lazacpótlókat, szószokat, salátákat, leveseket vagy a surimit. Továbbá, gyógyszerszedés és kozmetikai szerek használatakor a csukamájolaj és halolaj tartalomra is fontos ügyelni, mivel problémát okozhatnak.  A thai és kínai konyhával sem árt vigyázni, mivel jellemző alapanyag a hal, és a halszószok készítése is.

scallop-1085084_6403. Puhatestűek

Puhatestű allergének csoportjába tartozik az osztriga, a csiga, a kürtcsiga, a kagyló, és a tintahal. Allergén anyag található az osztrigaszószban, a félkész halételekben egyaránt. Azok a személyek, akik egy fajta puhatestűre érzékenyek, feltételezhetően a többire is azok lesznek. Az egyetlen biztos módja az életre szóló kagyló allergia elkerülésének, annak a teljes mértékű elkerülése, bár egyesek csak bizonyos típusú kagylóra allergiások. Allergiás tünetek lehetnek a bőrön megjelenő kiütések és duzzanatok, az erős viszketés, gyomor-és bélrendszeri tünetek, légzési és szájüregi problémák.

Felhasznált források: www.etelallergiabolt.hu, www.webbeteg.hu, www.drtihanyi.com, www.elelmiszerallergia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal….?

szucseva

Matyi és a fánk

eteltcsakokosan

Tarolt a budapesti csapat

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató