Ételtcsakokosan

Állat a konyhában?

2016. január 28.

Bár háziállataink családtagok, de mégsem a konyhában a helyük, mivel jelenlétük élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent a konyhában és az étkezőben.

Már a bevásárlásnál figyeljünk az élelmiszerbiztonságra, mikor hazaérünk, rögtön tegyük a mélyhűtést vagy hűtést igénylő élelmiszereket a hűtőbe vagy fagyasztóba. Arra is figyeljünk, hogy az állatok már ekkor ne érintkezhessenek a bevásárló szatyrokkal, kosárral. Ne engedjük, hogy beleszagoljanak vagy belenyaljanak a zöldségekbe, húsokba vagy egyéb termékebe.

Főzés közben ne legyenek állatok körülöttünk

Ne üljön a macska vagy madár a fűszerek, hozzávalók, konyharuhák közelében, kicsi korától kezdve szoktassuk le a konyhapultra történő felmászásról. A konyhai eszközök, edények, tálaló eszközök és tálak, evőeszköz, étkészlet, poharak legyenek elérhetetlenek az állatok számára. Eleve ne engedjük be a konyhába!

 

213047519_fc0af1a017

Mindig mossunk kezet

Mossunk kezet étkezés előtt, ez kiemelten fontos ha állatot simogattunk. Az állatok szőréről, tollazatáról átkerülő kórokozók, szennyeződés az ételbe kerülve megbetegedést okozhat, így minden esetben figyeljünk a helyes kézmosásra.

Ne együnk együtt a háziállatokkal

Neveljük meg kedvenceiket, hogy ne az asztalon/asztal közelében egyenek és ne kuncsorogjanak, hogy alkalom se lehessen az érintkezésre és keresztszennyeződésre. Tehát ne etessük evés közben az állatokat!

A biztonság kedvéért tartsuk külön az állatok tápját, eledelét a saját tartós élelmiszereinktől, legyen erre külön hely a garázsban, kamrában. Természetesen figyelve a felhasználhatósági időre és a tárolási javaslatokra.

További élelmiszerbiztonsági tippek:

  • Legyen külön helyen az etető táljuk és ivótáljuk, rendszeresen ott adjuk nekik a tápot, ételt.
  • Kutya/macska etető tálját ne tegyük a hűtőbe. Ugyanúgy dobozoljuk be az esetleges maradékot és írjuk rá az állat nevét.
  • Mind a hozzávalóktól, mind a készételtől tartsuk távol az állatainkat (Természetesen kivételt képez, ha az ételmaradékot megkapják)
  • Figyeljünk, hogy a szemetest ne tudják kiborítani.

Kép forrása: flickr.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kerüljük el az élelmiszerpazarlást!

eteltcsakokosan

Hogyan kell megfelelően felengedni a fagyasztott élelmiszereket?

eteltcsakokosan

Konkrét – Gyanakodjunk, ha illegális árusok élelmiszert kínálnak az aluljárókban!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató