Ételtcsakokosan

Állat a konyhában?

2016. január 28.

Bár háziállataink családtagok, de mégsem a konyhában a helyük, mivel jelenlétük élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent a konyhában és az étkezőben.

Már a bevásárlásnál figyeljünk az élelmiszerbiztonságra, mikor hazaérünk, rögtön tegyük a mélyhűtést vagy hűtést igénylő élelmiszereket a hűtőbe vagy fagyasztóba. Arra is figyeljünk, hogy az állatok már ekkor ne érintkezhessenek a bevásárló szatyrokkal, kosárral. Ne engedjük, hogy beleszagoljanak vagy belenyaljanak a zöldségekbe, húsokba vagy egyéb termékebe.

Főzés közben ne legyenek állatok körülöttünk

Ne üljön a macska vagy madár a fűszerek, hozzávalók, konyharuhák közelében, kicsi korától kezdve szoktassuk le a konyhapultra történő felmászásról. A konyhai eszközök, edények, tálaló eszközök és tálak, evőeszköz, étkészlet, poharak legyenek elérhetetlenek az állatok számára. Eleve ne engedjük be a konyhába!

 

213047519_fc0af1a017

Mindig mossunk kezet

Mossunk kezet étkezés előtt, ez kiemelten fontos ha állatot simogattunk. Az állatok szőréről, tollazatáról átkerülő kórokozók, szennyeződés az ételbe kerülve megbetegedést okozhat, így minden esetben figyeljünk a helyes kézmosásra.

Ne együnk együtt a háziállatokkal

Neveljük meg kedvenceiket, hogy ne az asztalon/asztal közelében egyenek és ne kuncsorogjanak, hogy alkalom se lehessen az érintkezésre és keresztszennyeződésre. Tehát ne etessük evés közben az állatokat!

A biztonság kedvéért tartsuk külön az állatok tápját, eledelét a saját tartós élelmiszereinktől, legyen erre külön hely a garázsban, kamrában. Természetesen figyelve a felhasználhatósági időre és a tárolási javaslatokra.

További élelmiszerbiztonsági tippek:

  • Legyen külön helyen az etető táljuk és ivótáljuk, rendszeresen ott adjuk nekik a tápot, ételt.
  • Kutya/macska etető tálját ne tegyük a hűtőbe. Ugyanúgy dobozoljuk be az esetleges maradékot és írjuk rá az állat nevét.
  • Mind a hozzávalóktól, mind a készételtől tartsuk távol az állatainkat (Természetesen kivételt képez, ha az ételmaradékot megkapják)
  • Figyeljünk, hogy a szemetest ne tudják kiborítani.

Kép forrása: flickr.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mi kerül az ünnepi asztalra Európában?

eteltcsakokosan

Babaételek házilag, mire figyeljünk?

eteltcsakokosan

Szója és az egészség

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató