Ételtcsakokosan

7 hétköznapi főzési baki

2018. augusztus 28.

Egy ártalmatlan hiba kiábrándító eredményhez vezethet. Összegyűjtöttük a 7 leggyakoribb hibát, amit főzés közben el lehet követni!

  1. Nem olvassuk el alaposan a receptet főzés előtt

A recept elolvasása főzés előtt ugyanolyan fontos, mint utazás előtt a térképet megnézni. Fontosabb lépések félreolvasása eredményezi a közel sem tökéletes eredményt, mint például ha szobahőmérsékletű vaj helyett hideg vaj kerül a tésztába máris száraz, rögös piskótát (süteményt) kapunk, vagy a paradicsomszószt azelőtt öntjük a hagymára, hogy az teljesen megpuhult volna, kész is a darabos mártás.
Mi a teendő?
Mielőtt belevágunk, figyeljünk a részletekre. Lassítsunk le és olvassuk el a recept minden egyes lépését, gondoljuk át miket kell a főzés előtt előkészíteni, és mit mikor kell a főzés közben a készülő ételhez adni. Mielőtt nekilátnánk a főzésnek készítsük elő a hozzávalókat és a szükséges konyhai eszközöket, ne az utolsó pillanatban keressünk helyettesítő edényt, vagy akkor derüljön ki, hogy nincs elegendő liszt otthon.

  1. A teletöltött edény

Ha a lábos, a fazék teljes felületét és magasságát megtöltjük a hozzávalókkal, akkor kifuthat az étel, nem tudjuk megkavarni, leéghet. Sült húsokat sem tudunk akkor készíteni, ha egyszerre nagy mennyiségű húst teszünk az edénybe.
Mi a teendő?
Használjunk két edényt, vagy több részletben süssünk. Ha az utóbbi megoldást választjuk, jó tanács, hogy a korábban megsült adag sült húst hőálló tálban, a sütőben tartsuk melegen, 72 °C fok fölött.

  1. Nincsen előmelegítve a serpenyő és nem keletkezik a húson ropogós kéreg

A sütési felületnek forrónak kell lennie, hogy a hús vagy a hal felülete hirtelen süljön, kéreg képződjön rajta és magába zárja a leveket, az ízeket és a vitaminokat. A hidegebb edénybe odatapad a sütnivaló, így nem lehet megfelelően blansírozni (pirítani) sem zöldségeket, sem húsokat!
Mi a teendő?
A sütési felületet, legyen az serpenyő, wok vagy fazék, hagyjuk néhány percig üresen felmelegedni, sőt felforrósodni, majd ezt követően öntsük bele az olajat. Ellenőrizhetjük az edény hőmérsékletét, elég forró, ha kevés vizet spriccelünk rá, és az sercegve, pillanatok alatt elpárolog. Ez azonban nem veszélytelen művelet, a sercegő olaj, gőz súlyos égési sebeket okozhat! A már kellően meleg sütőedényben, sütőzsiradékban következhet a hús vagy a hal sütése.
Ellenőrizzük az edényünket, mert bizonyos tapadásmentes felületű edények üres állapotban nem forrósíthatók!

  1. Túl kis edényben vagy kevés vízben főzzük a tésztát és vizenyős lesz

Amint az étel a forró vízbe kerül, rögtön lehűti a víz hőmérsékletét és megváltozik a főzési folyamat, nyúlóssá válik a tészta. Vagy például nem elég forró vízbe tesszük a borsót vagy a friss bazsalikomot, akkor elszíneződik, megbarnul.
Mi a teendő?
Egy zacskó (40-50 dkg) száraztészta kifőzéséhez legalább 3 liter, forrásban lévő, egy csipet sóval, és néhány csepp étolajjal „ízesített” főzővizet használjunk.

  1. Zöldleveles ételek készítése

Ha túl sok víz van a zöld leveleken, akkor a forró edénnyel érintkezve gőz keletkezik így például a spenót főtt és alaktalan lesz ahelyett, hogy hamvas és fényes lenne. Az olajjal is óvatosan kell bánni ilyen esetben, hiszen a víz és forró olaj érintkezése nagy fröcskölést eredményez.
Mi a teendő?
Alaposan szárítsuk meg a zöldségeket, leveleket, akár zöldségcentrifuga használatával. Érdemes kétszer is átpörgetni, majd az igazán forró edényben 1-2 perc alatt tökéletesre készíteni.

  1. Szárított fűszerek használata friss fűszer helyett

Könnyű helyettesítő megoldásnak tűnik, ha egy teáskanálnyi friss oregano helyett, egy teáskanálnyi szárítottat teszünk az ételbe, de túl fűszeressé is válhat az étel. Amit fontos tudnunk, hogy egyes fűszerek, mint a petrezselyem vagy a bazsalikom veszít az ízéből, míg mások, mint a tárkony és az oregáno íze erősödik a szárítás során.
Mi a teendő?
A fűszer íze és aromája irányítsa kezünket. Többször kóstoljuk meg az ételt, sőt megízlelhetjük a szárított fűszert is. Ha a szárított fűszernek enyhe íze van, akkor az ételben sem fog másképp viselkedni, ott is enyhe ízt fog átadni, tehát használjuk bátrabban. Az erősebb ízekkel bánjunk óvatosan. Ha fel szeretnénk éleszteni a fűszerek ízét, akkor egy forró serpenyőben pár pillanatra forgassuk át.

  1. Nem elég forró olajban történt a sütés

Akár lábosban, akár fritőzben sütünk ki ételt, ha az olaj hőmérséklete nem haladja meg a 175 °C fokot, akkor magába szívja az olajat és nehéz, kellemetlen állagú lesz.
Figyelem! A túlhevített (+180 °C feletti) olajban már káros, egészségre ártalmas anyagok keletkezhetnek.
Mi a teendő?
Olyan olajat használjunk, aminek magas a forráspontja és jól forrósítsuk föl. Napraforgó-, mogyoró-, szőlőmag- és repceolaj alkalmas ilyen sütésre. Sütés előtt mérjük meg az olaj hőmérsékletét. Hőmérő hiányában végezzünk próbasütést, dobjunk bele az olajba egy pici darabot abból, amit sütni szeretnénk. Ha elkezd sercegni és futni a felszínen, megfelelő hőmérsékletű az olaj.
Ha nem mértük a hőmérsékletet, vagy nem végeztünk próbasütést és beletettük a megsütendő ételt az olajba, de nem serceg, sistereg – tehát látszik, hogy nem sül – akkor gyorsan vegyük ki. Várjuk meg míg felforrósodik az olaj és akkor tegyük vissza sülni.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Juhhúst az ünnepi asztalra

eteltcsakokosan

Ne dobd ki a kávézaccot!

eteltcsakokosan

Tudod mit sütsz a hétvégén? Mi már tudjuk ;)

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató