Ételtcsakokosan

Alázat, szorgalom és sok-sok munka

2015. április 21.
DA8U1825-1024x767

Bíró Lajost tartják a legvagányabban főző magyar szakácsnak. A hagyományos magyar ízeket és szokásokat vegyíti az élete során szerzett nemzetközi gasztronómiai tapasztalataival. A világ kétévente megrendezett legrangosabb szakácsversenyéről elnevezett Magyar Bocus D’Or Akadémia tiszteletbeli elnöke a nemrég talponálló ebédlőt nyitott.

Séfnek készült gyerekkorában?

Nem, nem annak készültem. Pincér szerettem volna lenni, mert a pincérek sok pénzt kerestek abban az időben. Pakson, ahol fölnőttem, a Birka csárda előtt állt egy pincér fehér kabátban, csokornyakkendőben, s állandóan az aprópénzt zörgette a zsebében. Gyerekként azt láttam, hogy ennek az embernek sok pénze van. Miután azonbanszakács lettem, hamar rájöttem, hogy ebből nem fogok megélni. Elmentem 4-5 évre pincérnek. Aztán egész véletlenül az Egyesült Államok nagykövetségére kerültem szakácsnak, és onnantól kezdve már nem is jöttem ki.

Beleszeretett a szakmába?

Bele, ebbe az egészbe. 1969-ben végeztem, ott laktam a Bíró Lajos utca és a Delej utca sarkán. Mellette, a Delej utca 45-ben volt Csupcsák Colonia vendéglője. Amikor kijöttem a lakásból, ahol albérletben laktam, csak átkiabáltam a Colonia vendéglő kerthelyiségébe, hogy „negyed óra”. Negyed óra múlva, amikor átmentem, mindig ott volt a pacal vagy a szalontüdő. Két korsó sörrel indítottam a napot, mert abban az időben még ilyen vadóc voltam.

Mi az, ami megfogta ebben a szakmában?

Azt nem tudom, de 1969 óta élvezem. Sokan mondják, hogy a Bíró csak szerencsés. Ami a hobbim, azzal keresem a pénzt. Ezt tartom szerencsének.

Mi a filozófiája?

Rosszat készíteni ugyanannyi idő és energia, mint jót.

Ki viheti sokra a szakmában?

Akinek nagyon jó az alaptudása. Rendkívül nagy alázat kell, nagyon nagy szorgalom, és sok-sok munka. Irgalmatlanul sok befektetéssel lehet eljutni a csúcsra. Azt mondják, hogy ez kreatív szakma. A kreativitás szorgalommal és munkával 70%-ban megtanulható,  a 20-30% az, amire azt mondjuk, hogy tehetség, és akkor az úgy működik.

DA8U1825-1024x767

Van kedvenc étele?

Igen, a paprikás krumpli galuskával, uborkasalátával. Újburgonyából. Amikor jön a tavasz, csirkeaprólékos zöldborsóleves, rántott csirke, nagyra vágott sült krumplival. Nagyon szeretek enni.

Van saját stílusa?

Igen. Azt hiszem, hogy a saját stílusom fúziós. Rendkívül szeretem a hagyományos ételeket, azokat szeretem megújítani. Tizenvalahány évig főztem távol-keletit. Ezért nagyon szeretem a távol-keletit beolvasztani a magyarosba.

Miért fontos a Bocus D’Or?

Ugyanazért, amiért a Forma-1 fontos az autógyártásnak. Ez a mi szakmánk Forma-1 versenye, amely a napi életre van kihegyezve. Időre kell elkészülni a meleg étellel, és azt kóstolják. A többi szakácsversenynek a nagy része hidegen van elkészítve, és senki nem kóstolja meg. Ott a látvány a lényeg. Azzal is sok technológiát, technikát meg lehet tanulni. De a BocusD’Or olyan, mint a teniszben a Wimbledon.

A közétkeztetésről mi a véleménye?

Meg kell reformálni. A gyerekekkel kell beszélgetni, hogy mit szeretnek. Mi az az ízvilág, amiben a gyerekek a mai világban működnek? Kínai konyha, pizza, és hamburger. Ezt az ízvilágot kell összehozni az egészséges táplálkozással.

Megosztana az olvasókkal néhány konyhai praktikát?

Úgy tudom kiküszöbölni azt, hogy szétfőjön a marhapörkölt a bográcsban, ha késik néhány vendég, hogy amikor már 95%-osan készen van a pörkölt, akkor adok hozzá egy kis vizet, és még egyet rottyantok rajta. Nagy lukú zománcos levesszűrőn leszűröm a szaftot. A húst kiszedem, és kirakom valamibe, ahol megáll a puhulása, lehűl. A leszűrt szaftot visszarakom a bográcsba. A húst akár berakhatom a hűtőbe. Amikor megjött az utolsó vendég, akkor alágyújtok a szaftnak – az maximum öt perc, nem több –, megmelegszik a szaft, a forró szaftba belerakom a húst – az megint öt perc – és tökéletes lesz.  A gulyáslevesnél pedig amikor megfőzöm a pörköltet, ugyanígy szétszedem és leszűröm, hogy ne legyen „maszatos” a hús. A gulyásnál az a fontos, hogy külön főzöm meg a krumplit, külön a fehérrépát, külön a sárgarépát, mindent. Mindegyik a megfelelő ideig fő. A főzőlevek utána találkoznak. A zöldségeket és a krumplit jobb ez ízesített lében főzni. Ha lestyánt rakok a levesbe, hasonló ízvilág fog kijönni, mintha vegetát használnék. Amerikában is használnak hasonló dolgokat, csak a leves alap egy massza. Ugyan glutamát van benne (ami az umami 5. ízt hozza ki), de ha ezt mértékkel használjuk, ugyanúgy, mint a pác-sót, nincs vele probléma.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Csírák

eteltcsakokosan

Babaételek házilag, mire figyeljünk?

eteltcsakokosan

Vegyél számba!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató