Ételtcsakokosan

Vadhús

2021. július 26.

Felhasználási javaslat

1

A vadhúsok hatósági állatorvos által megvizsgáltan, hűtve (apróvadak: 0‒+4 0C-nál, nagyvadak: 0‒+7 0C-nál nem melegebben), vagy fagyasztva (‒18 0C-nál nem melegebben) szabad csak értékesíteni, erre vásárláskor is figyelni kell.

2

A csomagolt húsoknál, húskészítményeknél a jelölőcímkét olvassuk el. Lejárt fogyaszthatósági/minőség-megőrzési idejű terméket, vagy sérült, szennyezett csomagolású készítményt ne vásároljunk meg! Figyeljünk arra is, hogy nincsenek-e a címke adatai átjavítva, letakarva.

3

A nem előre csomagolt húsok frissességét a gyakorlott fogyasztó is meg tudja ítélni színe, szaga, állaga, tapadóssága alapján. Ha a termék állaga nem friss, szaga, színe eltér a szokásostól, ne vegyük meg.

4

A vadhúst, mint a többi nyers húst a hűtőszekrényben is a többi élelmiszertől elkülönítve, lefedve kell tárolni.

5

A ledarált húst még hűtőszekrényben se tároljuk hosszabb ideig, azt mielőbb, még a darálás napján dolgozzuk fel.

6

Vadhúsos ételek készítésekor is vegyük figyelembe, hogy a nyers állati eredetű élelmiszerek szennyezettek lehetnek, vadhúsok esetében erre különösen figyeljünk és nagy gondossággal járjunk a feldolgozás alatt. Az alapvető higiéniás szabályokon (kézmosás, eszközök tisztasága) kívül az alábbiakra különösen figyeljünk.

7

A vadak pácolása több időt igényel, de több lehetőséget is kínál, mint más húsok esetében. A száraz (olajos) és nedves (vizes) pácokat egyaránt használhatjuk, de mindkettőt hideg helyen (pl. hűtőben) kell végezni, s viszonylag hosszú ideig: az előbbi legalább 3-4, az utóbbi 5-7 napig is eltart. Pácolás hatására a hús szaftosodik, puhul, és a felhasznált fűszerek is ízletesebbé teszik.

8

Élelmiszerbiztonsági alapszabály, hogy a melegen készülő ételeket addig kell sütni, főzni, míg belső hőmérsékletük az étel legvastagabb pontján mérve legalább 2 percen át el nem éri a 72 °C –ot, illetve az étel minden pontján a legalább 75 °C-ot.

9

Nyers hús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre, vagy ételekre!

10

A nagy darabban főzött vagy sütött, valamint a töltelékes étel belső része („magja”) néha nem kap elegendő hőt, így az ott meghúzódó mikrobák túlélhetik a hőkezelést, és a hűlés langyos szakaszában felszaporodhatnak, ezért élelmiszerbiztonsági szempontból javasolt a nagy darabban sütés-főzés kerülése. Az vadételek egyébként is hosszabb sütési időt igényelnek, ezért lassú tűzön hosszabb ideig készítsük úgy, hogy a belsejük is elég forró –75 °C feletti –legyen.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Piros tojást, hímes tojást biztonságosan

eteltcsakokosan

Óvodákat látogat az Ételt csak okosan

eteltcsakokosan

Vihetünk-e közös rendezvényekre házi készítésű süteményeket?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató