Felhasználási javaslat
Befőtt, kompót készítéséhez, sütemény díszítésére, rizottóhoz a félérett szilvát javasoljuk. Tároláskor pár nap alatt megpuhul, ám a cukortartalom már nem emelkedik.
Friss fogyasztásra, lekvár főzéshez érett szilvát vegyünk. A legtöbb fajta héja enyhén viaszos: minél érintetlenebb ez az enyhén szürkés, puha bevonat, annál frissebb a szedés. A ráncosodott gyümölcs talán már 2-3 napot is töltött a rekeszben. Egységes külsejű, szokatlan foltoktól mentes szilvákat válasszunk. A viaszréteg jól elkülönül a penészgyeptől, amely a már elszíneződött, nagy tömegben együtt tárolt gyümölcsökön jelentkezhet.
Mosatlanul papírzacskóban, a hűtőszekrényben 3-4 napig áll el.
Csak fogyasztás előtt mossuk meg. Legegészségesebb nyersen, szobahőmérsékleten fogyasztva.
Jól fagyasztható és aszalható.