Ételtcsakokosan

10 dolog… Amit az őszibarackról tudni kell

2017. augusztus 14.

A lédús, édeskés-savanykás őszibarack, igen csak közkedvelt gyümölcs. Szezonban gyümölcsként, de gyümölcsléként is szívesen fogyasztjuk. Tudta, hogy kínából származik? És hogy egyik fajtáját, a nektarint egyenesen az egyik kínai császár nevezte el? Esszük, isszuk és most el is olvashatjuk az őszibarackot.

peach-2441904_640

  1. Az őszibarack (Prunus persica) a rózsafélék családjába tartozik. Fajtái a terméshéj szőrözöttsége alapján rendszerezhetők. A hagyományos őszibarack terméshéja molyhos, míg a nektarinoké kopasz. A gyümölcshús maghoz kötöttsége szerint az őszibarack lehet magvaváló vagy maghoz kötött, úgynevezett duránci típusú. A gyümölcs alakja lehet erősen vagy enyhén lapított, gömbölyded, tojásdad, hosszúkás és megnyúlt.
  1. Az őszibarack Kínából származik, s nemcsak a gasztronómiában, hanem a kultúrában is nagyra becsülik. Gyümölcse a hosszú élet szimbóluma, míg az őszibarackfából faragott amulett védelmet nyújt, ahogy a barackmagból készült faragványok is. A FAO (Food and Agriculture Organization, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete) adatai szerint Kína vezető szerepet játszik az őszibarack termesztésében. A tengerentúlon és Európában a sárga gyümölcshúsú fajták kedveltek, míg Ázsiában a fehér gyümölcshúsú, kevésbé savas, mézédes fajtákat szeretik. Hazánk az őszibarack termesztésének északi határán van. Erre a célra leginkább Buda környéke, Szatymaz vidéke, a Balaton térsége, valamint a Mecsek, a Mátra és a Bükk alja alkalmas. A legnagyobb területet a sárga húsú, pirossal bemosott, csíkozott, magvaváló Redhaven fajta foglalja el.
  1. Az őszibarack a nevében arról az időről tanúskodik, amikor az érése őszre esett. Idővel azonban megjelentek a hamarább érő fajták. A filoxéra által elpusztított szőlővidékek helyén a francia és a magyar tájfajták helyett az amerikai nemesítésű, nagy népszerűségnek örvendő, korai fajtákat telepítették. Így vált az őszibarack a nyár egyik legkedveltebb gyümölcsévé, amely hazánkban június végétől érhető el.
  1. Úgy tartják, hogy egy kínai császárhoz kötődik a nektarin elnevezése, aki az istenek fenséges italához, a nektárhoz hasonlította a gyümölcs levét. Az őszibarack e sima bőrű változatát csupaszbarackként vagy kopaszbarackként is ismerik. A nektarin sikerének kulcsa éppen a sima gyümölcshéja, mivel a molyhosság sok embert elriaszt az őszibarack fogyasztásától. A közhiedelemmel ellentétben a nektarin nem a szilva és az őszibarack keresztezése, hanem a molyhos őszibarack spontán mutációja.
  1. Az utóbbi évek egyik kedvence, a kínai vagy japán lapos barack (ezt pogácsabaracknak is nevezik) már a XIX. században jelen volt Európában, így hazánkban is, azonban nem terjedt el. A nemesítésnek köszönhetően a kilencvenes években megjelentek a nagy termőképességű, kemény húsú fajtái. E különleges alakú, nagyon finom, édes őszibaracknak a hagyományos formájú molyhos őszibarackhoz és nektarinhoz hasonlóan fehér és sárga gyümölcshúsú fajtája van molyhos vagy kopasz terméshéjjal.
  1. Az egyes fajtacsoportok gyümölcsnagysága alapján a duránci nektarin a legkisebb, a fehér húsú nektarin után méretben a sárga húsú nektarin következik, majd a molyhos duránci, míg a legnagyobb példányok a molyhos, magvaváló fajtacsoportból kerülnek ki. A szezon elején a korai érésű fajták kisebbek, mivel az érési idő és az elérhető gyümölcsnagyság szorosan összefügg. A későbbi érésű, hagyományos őszibarackfajták között előfordul 220 grammnál nagyobb gyümölcs is.
  1. Az őszibarackfajtákat a felhasználás célja szerint is csoportosítják. A friss fogyasztásra termelt, molyhos őszibarackon és nektarinon kívül léteznek úgynevezett ipari őszibarackok is. Közéjük a maghoz kötött, sárga húsú, piros bemosódástól mentes, éretten sem puhuló fajták tartoznak. Rostos gyümölcslé készítésére viszont a friss fogyasztásra szánt és ennek megfelelően két nappal a fogyasztási érettség előtt szüretelt gyümölcs alkalmas.
  1. Az őszibarack felhasználása széles körű. A hamvas, zamatos gyümölcs frissít a nyári melegben, de befőtt, rostos gyümölcslé, gyorsfagyasztott, natúr gyümölcs, íz, dzsem, aszalvány és szeszes ital – likőr és pálinka – is készül belőle. Nemcsak a gyümölcse, hanem a virága is alapanyagként szolgál teához és kozmetikumokhoz. Étlapra kerülhet levesként, gyümölcssaláta vagy saláta részeként, grillezhető, kitűnő fagylaltnak és süteménybe, s nem utolsósorban helye van a csecsemőkori hozzátáplálásban is. Az egyik, legismertebb őszibarack alapú desszert a vaníliafagylalttal és málnapürével kombinált Peach Melba, amellyel Auguste Escoffier séf Nellie Melba ausztrál operaénekesnő iránti hódolatát fejezte ki, míg a Bellini koktélban a pezsgő harmonizál jól az őszibarackkal.
  1. Az őszibarack 100 grammjának energiatartalma 39 kcal, s 0,91 g fehérje, 0,25 g zsír, 9,54 g szénhidrát és 1,5 g élelmi rost van benne. A nektarin 100 grammjának energia tartalma 44 kcal, s 1,06 g fehérjét, 0,32 g zsírt, 10,55 g szénhidrátot és 1,7 g élelmi rostot tartalmaz. A vitaminok közül mindkettőben van C, B1, B2, B3, B6, B9, A, E és K­vitamin, míg az ásványi anyagok közül kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium és cinkforrás. A sárga és a fehér gyümölcshúsú fajták a karotinoidtartalmukban eltérnek egymástól. Az őszibarackok között különleges az antioxidáns hatású, nagy antocianintartalmú, vörös gyümölcshúsú, Vérbarack nevű fajta.

10.Az őszibarack virága és gyümölcse számtalan művészt megihletett. Babits Mihály például Barackvirág címmel írt tündérmesét. Kevésbé ismeretes, hogy a kosárlabdázás születésénél nagy szerepe volt az őszibarackos kosárnak, amelyet James Naismith pontosan arra a magasságra helyezett 1891ben, ahol a gyűrű manapság is található.

Forrás: Új DIÉTA 2014/2-3

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vitaminok és annak hiányuk

eteltcsakokosan

Fűszernövények 1.

eteltcsakokosan

Zöldbab mindenkor

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató