Felhasználási javaslat
Ha mángoldot keresünk a piacon, mindig figyeljük meg frissességét. A tapasztalat azt mutatja, hogy idővel a mángold levelek, hasonlatosan a csemegekukoricához, veszítenek édességükből. Csakis zöld, roppanva törő, erőteljes levelű mángoldot válasszunk.
A hamar fonnyadásnak induló leveleket hűtőszekrényben, lazán zacskóba tekerve 2-3 napig tarthatjuk.
Csak felhasználás előtt mossuk meg. Blansírozás után fagyasztva is remekül tárolható.
A mángold enyhén kesernyés, sós jellegű ízével jól helyettesíti a spenótot. A nyelet és a levelet egyaránt használjuk fel.
Akit a keserű íz zavar, kövesse az olaszokat: rövid előfőzés után öntse le az első főzővizet, majd folytassa az étel készítését a recept utasításai szerint. A főzési módozatok közül ajánljuk a gyors forralást, mivel ekkor szabadulnak fel az oxálsavak és tűnik el a keserű íz.
Az egyébként egészséges párolás és dinsztelés sajnos a mángold esetében, legalábbis előfőzés nélkül, nem javasolható.