Ételtcsakokosan

Burgonya

2021. július 26.

Felhasználási javaslat

1

Ismerjük meg az egyes burgonyaféléket és válasszuk az adott ételhez megfelelő típust: A fajtákat 4 típusba sorolhatjuk a keményítőtartalom és a keményítő minősége alapján. Csak az első három típus alkalmas fogyasztásra, a D típusú burgonyát ipari és takarmányozási célra használják.

2

A típus: Salátának való burgonya, alacsony (9-12 %) keményítőtartalom jellemzi (pl. Somogyi sárga kifli, Cherie, Agata). Saláták, hidegkonyhai készítmények alapanyaga.

3

B típus: Főzni való, nem szétfővő burgonya, keményítőtartalma közepes (13-17 %) Ilyenek pl. a Balatoni rózsa, Lilaburgonya, Aladin, AMorosa, Desirée, Góliát Hópehely, Impala, Katica, Kleopátra, Kondor, Laura, Pannónia, Roco, Rosara. Levesek, főzelékek, főtt és rakott típusú burgonyás ételek készítéséhez alkalmasak.

4

C típus: Sütni való, enyhén szétfővő burgonya, magas keményítőtartalommal (18-22 %). A főbb fajták: Agria, Kuroda, Százszorszép, Vénusz Gold. Sütésre, chips -és hasábburgonyához, püré, burgonyás tészták készítésre alkalmas.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Bevásárlás II.

eteltcsakokosan

Moly ellen okosan

eteltcsakokosan

Így készíts gombás ételeket!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató