Ételtcsakokosan

Aki a csirkehúst szereti…

2015. október 15.

…figyeljen oda az elkészítésére! A csirkehús kedvelt, könnyű húsféle, de főzésekor, sütésekor különösen ajánlatos néhány alapvető élelmiszer-biztonsági szabály betartása.

A háziasszonyok körében már abban is megoszlanak a vélemények, hogy kell-e, szabad-e főzés-sütés előtt megmosni a csirkehúst, vagy általában bármilyen húsféleséget. A nyers csirkehúson a szemmel látható – és mosással eltávolítható – szennyeződések (bélsár, csomagolóanyag maradék, sár, el nem távolított toll) mellett, gyakran előfordulhat egészségre ártalmas baktérium, akár szalmonella is. Mosáskor a szétfröccsenő víz beszennyezheti a mosogatót, a környezetet, pl. a már száradó, tiszta edényeket. A szalmonellabaktérium nagyon gyakori az élővilágban, az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból – edénnyel, eszközzel, kézzel – a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák.

turkey-hen-569069_1280

Ha tehát megmossuk a húst, mindenképpen ügyeljünk rá, hogy ne spricceljük szét a vizet a környezetbe!

A nyers húst, baromfit minden más élelmiszertől elkülönítve készítsük elő, és külön deszkán, külön késsel daraboljuk. A nyers hússal érintkezett eszközöket pedig azonnal mossuk el meleg, mosogatószeres vízben. A nyers húson kívül a nem eléggé átsült hús és a tojásételek lehetnek a szalmonella baktérium közvetítői. A kórokozókat az alapos sütés-főzés tehát elpusztítja.

Honnan tudjuk, hogy „alaposak” voltunk-e?

Ha az étel teljes egészében felforrt, vagy – ételhőmérővel mérve – a belsejében is elérte a +72 – 75 Celsius fokot, biztonsággal fogyasztható.

csirketortaCsirketorta
Hozzávalók

 • 4 db csirkemellfilé
 • 20 dkg trappista sajt
 • liszt
 • 2 tojás
 • só, bors

 
Tippek

 • Minimum kettő vágódeszkánk legyen: egy a nyers húsoknak, egy minden másnak.
 • A fa vágódeszkáról mosogatás előtt kaparjuk le a maradékot, alaposan sikáljuk és mossuk el, viszont ne tegyük mosogatógépbe, mert vegyszerekkel telítődik és eldeformálódik.

Élelmiszer-biztonsági tanácsok

 • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
 • Figyeljünk az alapanyagok fogyaszthatósági idejére.
 • A lisztet mindig szitáljuk át felhasználás előtt.
 • A maradékot minél hamarabb tegyük hűtőbe
 • és egy napon belül fogyasszuk el!
 • A hűtve tárolt készételt fogyasztás előtt alaposan forrósítsuk át.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az érzékszervi vizsgálatok szerepe és jelentősége

eteltcsakokosan

Konkrét – Mindenmentes élelmiszer nincs!

eteltcsakokosan

Más a cél, más a módszer

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató