Ételtcsakokosan

Aki a csirkehúst szereti…

2015. október 15.

…figyeljen oda az elkészítésére! A csirkehús kedvelt, könnyű húsféle, de főzésekor, sütésekor különösen ajánlatos néhány alapvető élelmiszer-biztonsági szabály betartása.

A háziasszonyok körében már abban is megoszlanak a vélemények, hogy kell-e, szabad-e főzés-sütés előtt megmosni a csirkehúst, vagy általában bármilyen húsféleséget. A nyers csirkehúson a szemmel látható – és mosással eltávolítható – szennyeződések (bélsár, csomagolóanyag maradék, sár, el nem távolított toll) mellett, gyakran előfordulhat egészségre ártalmas baktérium, akár szalmonella is. Mosáskor a szétfröccsenő víz beszennyezheti a mosogatót, a környezetet, pl. a már száradó, tiszta edényeket. A szalmonellabaktérium nagyon gyakori az élővilágban, az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból – edénnyel, eszközzel, kézzel – a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák.

turkey-hen-569069_1280

Ha tehát megmossuk a húst, mindenképpen ügyeljünk rá, hogy ne spricceljük szét a vizet a környezetbe!

A nyers húst, baromfit minden más élelmiszertől elkülönítve készítsük elő, és külön deszkán, külön késsel daraboljuk. A nyers hússal érintkezett eszközöket pedig azonnal mossuk el meleg, mosogatószeres vízben. A nyers húson kívül a nem eléggé átsült hús és a tojásételek lehetnek a szalmonella baktérium közvetítői. A kórokozókat az alapos sütés-főzés tehát elpusztítja.

Honnan tudjuk, hogy „alaposak” voltunk-e?

Ha az étel teljes egészében felforrt, vagy – ételhőmérővel mérve – a belsejében is elérte a +72 – 75 Celsius fokot, biztonsággal fogyasztható.

csirketortaCsirketorta
Hozzávalók

 • 4 db csirkemellfilé
 • 20 dkg trappista sajt
 • liszt
 • 2 tojás
 • só, bors

 
Tippek

 • Minimum kettő vágódeszkánk legyen: egy a nyers húsoknak, egy minden másnak.
 • A fa vágódeszkáról mosogatás előtt kaparjuk le a maradékot, alaposan sikáljuk és mossuk el, viszont ne tegyük mosogatógépbe, mert vegyszerekkel telítődik és eldeformálódik.

Élelmiszer-biztonsági tanácsok

 • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
 • Figyeljünk az alapanyagok fogyaszthatósági idejére.
 • A lisztet mindig szitáljuk át felhasználás előtt.
 • A maradékot minél hamarabb tegyük hűtőbe
 • és egy napon belül fogyasszuk el!
 • A hűtve tárolt készételt fogyasztás előtt alaposan forrósítsuk át.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Megkezdődtek az elődöntők

eteltcsakokosan

Honnan tudhatom hogy?…

eteltcsakokosan

LecsószezON

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató