…figyeljen oda az elkészítésére! A csirkehús kedvelt, könnyű húsféle, de főzésekor, sütésekor különösen ajánlatos néhány alapvető élelmiszer-biztonsági szabály betartása.
A háziasszonyok körében már abban is megoszlanak a vélemények, hogy kell-e, szabad-e főzés-sütés előtt megmosni a csirkehúst, vagy általában bármilyen húsféleséget. A nyers csirkehúson a szemmel látható – és mosással eltávolítható – szennyeződések (bélsár, csomagolóanyag maradék, sár, el nem távolított toll) mellett, gyakran előfordulhat egészségre ártalmas baktérium, akár szalmonella is. Mosáskor a szétfröccsenő víz beszennyezheti a mosogatót, a környezetet, pl. a már száradó, tiszta edényeket. A szalmonellabaktérium nagyon gyakori az élővilágban, az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból – edénnyel, eszközzel, kézzel – a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák.
Ha tehát megmossuk a húst, mindenképpen ügyeljünk rá, hogy ne spricceljük szét a vizet a környezetbe!
A nyers húst, baromfit minden más élelmiszertől elkülönítve készítsük elő, és külön deszkán, külön késsel daraboljuk. A nyers hússal érintkezett eszközöket pedig azonnal mossuk el meleg, mosogatószeres vízben. A nyers húson kívül a nem eléggé átsült hús és a tojásételek lehetnek a szalmonella baktérium közvetítői. A kórokozókat az alapos sütés-főzés tehát elpusztítja.
Honnan tudjuk, hogy „alaposak” voltunk-e?
Ha az étel teljes egészében felforrt, vagy – ételhőmérővel mérve – a belsejében is elérte a +72 – 75 Celsius fokot, biztonsággal fogyasztható.
Csirketorta
Hozzávalók
- 4 db csirkemellfilé
- 20 dkg trappista sajt
- liszt
- 2 tojás
- só, bors
Tippek
- Minimum kettő vágódeszkánk legyen: egy a nyers húsoknak, egy minden másnak.
- A fa vágódeszkáról mosogatás előtt kaparjuk le a maradékot, alaposan sikáljuk és mossuk el, viszont ne tegyük mosogatógépbe, mert vegyszerekkel telítődik és eldeformálódik.
Élelmiszer-biztonsági tanácsok
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
- Figyeljünk az alapanyagok fogyaszthatósági idejére.
- A lisztet mindig szitáljuk át felhasználás előtt.
- A maradékot minél hamarabb tegyük hűtőbe
- és egy napon belül fogyasszuk el!
- A hűtve tárolt készételt fogyasztás előtt alaposan forrósítsuk át.