Ételtcsakokosan

Akácszörp

2020. május 16.

Ismeritek a virágzó akácfák mézes, fűszeres illatát? Ezt a tavaszi érzést palackba zárhatjátok és egész évben bármikor elővehetitek, ha most szedtek a virágokból és szörpöt készítetek belőlük. Megmutatjuk, hogyan kell.

Nyílnak az akácfák fehér virágai, a fák szinte roskadoznak a fürtökben lelógó virágzat súlya alatt. Jellegzetes, édes illatukat már messziről érezni lehetett.
Mi az, amit ilyenkor tehetünk? Fogjuk magunkat és szedünk a mézes illatú fürtökből. Hazatérve még aznap akácszörpöt készítünk. Tartósítószerek nélkül, ahogy még a nagymamától tanultuk
Nagyon fontos, hogy inkább az utaktól távolabbi helyeken érdemes a virágokat leszedni, mert ezek kevésbé szennyezettek. Csak a kinyílt, egészséges virágokat szedjünk le, a megbarnult, elvirágzott fürtökben már nincs virágpor. Legjobb nem tépni, hanem ollóval vagy éles késsel szedni azokat, hogy ne hullassák el a virágport. Virággal felfelé tegyük a kosárba, papírzacskóba, a műanyag zacskóban könnyen bepállik a növény, ezért az nem alkalmas a gyűjtésre.
Tiszta kézzel, tiszta felületen dolgozzunk, a befőzéshez szükséges edényeinket használat előtt mosogassuk el. A virágokat alaposan nézzük át, hogy bogarak ne legyenek bennük. A fürtök száráról a virágokat szedegessük le, majd tartsuk folyó víz alá, hogy a port, a szennyeződéseket lemossuk. Tiszta csapvizet használjunk az elkészítéshez. Mivel a citromot héjával együtt használjuk fel és a felületkezelésre használt szereket a héjról mosással nem lehet eltávolítani, ezért érdemes biogyümölcsöt vásárolni. Természetesen így is szükséges a citromot felhasználás előtt folyóvíz alatt alaposan megmosni.
A lemosott virágokkal és a karikára vágott citrommal megtöltjük a befőttes üveget. Szirupot készítünk: a kristálycukrot a vízzel felforraljuk. Amikor a szirup kihűlt, feltöltjük az akácvirággal megtöltött befőttesüveget. Érdemes egy fapálcikával lenyomni és a lé alatt tartani a virágokat.
Tegyük hűvös helyre,három napig hagyjuk állni, időnként kavarjuk meg. A három nap elteltével szűrjük le, és a kész szörpöt töltsük kupakkal vagy dugóval ellátott üvegekbe. Ha a szörpöt jégkockaként lefagyasztjuk, egész évben fogyaszthatjuk.
Az akácszörpöt fogyasztásig tartsuk a hűtőben. Hűtött ásványvízzel, szódavízzel tetszés szerint hígítva kiváló üdítő.
Hozzávalók:
kb.10-25 ág por- és szmogmentes helyről szedett akácvirág füzér
– 1 db citrom
– 1 kg kristálycukor
– 1 l víz
– befőttesüveg
 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Biztosan jó, ha „steril”?

szucseva

Bólogató virágtányér

eteltcsakokosan

Tippek fagyasztott zöldségek, gyümölcsök vásárlásához, tárolásához

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató