Ételtcsakokosan

Advent és a narancs

2014. december 2.
20121203-kandirozott-narancshej-400x266

Elkezdődött az advent, a karácsonyra várás, a felkészülés és a bevásárlás ideje. A napi hajtás után kell egy kis nyugalom, így pár narancsos ötletet gyűjtöttünk össze, amelyek finomabbá és szebbé teszik a készülődést, díszítik a lakást és nyugtató illattal töltik meg a levegőt.

Narancsos finomságok

Kandírozott narancshéj
20121203-kandirozott-narancshej-400x266
Hozzávalók:

  • 2,5 l víz
  • 50 dkg narancshéj
  • 50 dkg cukor

Lehetőség szerint vegyünk bio narancsot, ha ilyet nem sikerült kapni, akkor forró víz alatt kefével, szivacs durvább felületével alaposan dörzsöljük le a viaszréteget. Ezután meg kell hámozni a narancsokat, egy éles késsel a belső, fehér részt el kell távolítani, mert ez keserű ízű. Az aprítás következik: lehet kis kockákat, vékony csíkokat illetve bármilyen tetszőleges formára szeletelni.

Most egy hosszabb folyamat következik: többször fel kell forralni a felaprított narancshéjakat. Hideeg vízzel teli lábosba téve felforraljuk a héjakat, majd 5 perc forralás után leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és ezt a folyamatot négyszer-ötszöris megismétlejük.

Az így elkészül puha és keserűségtől mentes narancshéjakra már csak a cukorréteg hiányzik. A lábosba beleöntjük a cukrot, felöntjük kb fél liter vízzel és elkezdjük forralni, mikor a cukor feloldódott, akkor beledobjuk a héjakat és közepes lángon egy órát főzzük.

Két úton haladhatunk tovább:

  • hiszen a cukorsziruptól is már édes lesz a narancshéj, rácsra szórva hagyjuk megszáradni és már fogyasztható
  • másik lehetőség, hog egy tálcára még cukrot szórunk (20-30 dkg) és a leszűrt szirupos narancshéjakat ebbe beleforgatjuk, majd hagyjuk megszáradni.

Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • Lehetőség szerint bio narancsot használjunk, amelynek a héja nincsen viasszal vagy gombaölőszerrel kezelve.
  • Légmentesen zárható üvegben hetekig is eláll.

Narancs csokiba mártva
Mandarines4-400x238
Hozzávalók:

  • 50 dkg narancs
  • 1 tábla magas kakaótartalmú fekete  csokoládé
  • 3-4 ek tejszín

A narancsokat meghámozzuk, a fehér szálakat leszedegetjük és gerezdjeire szedjük mindet. Egy lábosban vizet forralunk és a keverő tálban vagy üveg edényben a gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, óvatosan, nehogy túlhevüljön. Kis tejszínt belekeverve lágyíthatjuk az állagát. Ezt követően a narancs gerezdeket egyesével belemártjuk, úgy hogy a felét borítsa be a csokoládé és egy sütőpapírra letesszük száradni.

Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • A narancsok hámozása után alaposan mossunk kezet, hogy az esetelges szennyeződések a héjról ne kerüljenek át a gerezdekre.
  • Ha használunk tejszínt, ellenőrizzük a fogyaszthatósági idejét mielőtt felhasználjuk.
 Narancsos díszítés

A narancs aromaterápiás hatása: az illat boldogságot, optimizmust, és elégedettséget sugároz. Rendkívül inspiráló. Álmatlanság ellen is hatásos. Illatpárjai: szegfű, fahéj, és más citrusfélék. Így a decemberi feladatokkal teli napokban vegyük körbe magunkat illatával.

Szárított narancs
narancs_uveg-400x262
A szárított narancsos dekoráció egyszerű, mégis rendkívül látványos. Szeletelj fel egy szebb formájú gyümölcsöt a héját rajta hagyva, majd tedd a radiátorra néhány napra.
Élelmiszer-biztonsági tipp:
A dekorációnak szánt szárított narancsot semmiképp se együk meg, mert nem mostuk meg és a szárítás közben szennyeződhetett!
Szegfűszeg és citrus kombinációja
nar1-300x225
Vágjunk mintákat a narancs héjába késsel, kisollóval vagy hámozóval. Tűzdeljük tele szegfűszeggel és élvezzük az illatot.
Narancsos mécses
10615976_833834629970305_3047989476563408740_n-400x358
Narancsolaj
A fenti ötletek friss narancsból készültek. Hasonló nyugtató hatást, sőt további felhasználási lehetőséget nyújt a narancsolaj.

MandarinEssentialOil-685x1024A narancsolaj hatása:

Bőrnyugtató, étvágygerjesztő, gyomorerősítő, gyulladást csökkentő, gyulladásgátló, idegerősítő, illatosító, közérzetjavító, nemi vágy növelő, nyugtató, szagtalanító, szíverősítő, tisztító, általános fertőtlenítő hatású. 

Megfázás, feszültség, stressz, emésztési zavarok kezelésére és általános nyugtatóként, gyulladásgátlásra, fertőtlenítésre, méregtelenítésre, bőrnyugtatásra, szagtalanításra használják.
Kellemes illata miatt hangulatjavításra használhatunk. Feszültségoldó hatása is jelentős, illata örömet és kellemes érzést kelt a legtöbb emberben. Télen a fürdővízhez adva kellemes meleg érzetet ajándékoz.

A narancsolaj jó az alábbi tünetekre:

Fejfájás, félelem, fokozott bélműködés, hányinger, émelygés, tengeri betegség, hasmenés, menstruációs panaszok, ráncos, fáradt bőr, repedezett bőr, stressz.

Alkalmazása:

Illatos fürdők alkotórésze, bedörzsöléssel a nyugtató, antibakteriális, és bőrápoló hatását, szájöblítés esetén antibakteriális, méregtelenítő hatását aknázhatjuk ki.

Párologtatással kellemes, nyugtató környezetet teremt, csökkenti a felnőttek és a gyerekek alvási zavarait, idegességi tüneteit. (Forrás: naturalpatika.hu)

 (Képek forrása: femina.hu, origo.hu, deliciouslyyum.com, legjobbotthon.blogspot.hu, thefarmacy.com)
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A jó sonka titka

eteltcsakokosan

Tiszta pont a konyhában

eteltcsakokosan

Ételt csak okosan már az óvodában is!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató