Ételtcsakokosan
20140515_PEL_2779-300x200

A magyar vadhús biztonságos, jó minőségű, egészséges és ízletes. Erről tegnap meg is győződhettek a főzéssel, kóstolással egybekötött, vadhúsfogyasztást népszerűsítő rendezvény résztvevői. A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal eseményén ismert séfek és szakújságírók mellett a Simicskó István sportért felelős államtitkár, Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár és a NÉBIH tisztségviselői együtt kóstoltak és teszteltek. 

20140515_PEL_2779-300x200A vadhúsfogyasztást népszerűsítő kampánnyal a hivatal szeretné elérni, hogy a családok asztalán és a közétkeztetésben is minél gyakrabban helyet kapjon az egészséges és jó minőségű vadhús. A rendezvényen Némedi József mesterszakács jóvoltából különböző érlelési idejű, de azonos konyhatechnológiával készült őzhúsokat tálaltak fel a zsűrinek. Az őzgerincből, illetve őzcombból készült, enyhén fűszerezett sült húsokat vakteszten kóstolt a bírálóbizottság. Az érzékszervi vizsgálat célja, hogy – az adatok összesítése után – kiderüljön, melyik a leginkább ízletes.
A közétkeztetést egészségesebbé tehetné, ha – élve a vadban gazdag magyar erdők adta lehetőséggel – minél több vadhús kerülne az iskolák és más intézmények asztalára – fogalmazott Bognár Lajos helyettes államtitkár, aki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes rendezvényt köszöntő levelét tolmácsolta a rendezvényen. A kormány a 2011-es vadhúsrendelet megalkotásával is segíti a fenti célt, hiszen ez a jogszabály segíti a vadásztársaságokat abban, hogy a korábbiaknál könnyebben adhassák el az általuk elejtett vad húsát. A vadhús a hal mellett a legegészségesebb, legértékesebb hús, hiszen a vad kizárólag természetes táplálékot fogyaszt.
A kóstolás mellett mindegyik állat húsát mikrobiológiailag is vizsgálták. Ez hiánypótló, hiszen jelenleg csak egy régi tápanyagtáblázat áll a szakma rendelkezésére. A mikrobiológiai eredmény a vadhúsoknál a gazdasági haszonállatokra vonatkozó normál vágási higiénia mellett előírt határértékeknél alacsonyabb mikrobaszámot mutatott ki.
Herényi Bulcsu, a NÉBIH osztályvezetője, a program koordinátora úgy fogalmazott: reményeink szerint iránymutatást tudunk majd adni a vadásztársaságoknak, az állami erdőgazdaságoknak, valamint a feldolgozóknak és forgalmazóknak (vendéglátók, közétkeztetők) arra vonatkozóan, hogy hogyan, milyen feltételek betartása mellett lehet biztonságos és jó minőségű vadhússal ellátni a fogyasztókat. Hozzátette: várhatóan már 2014 második felében kiterjesztik a vizsgálatokat valamennyi hazai vadászható vadfajra. Ehhez pedig igen hasznos és jó alapot adhatnak az őz esetében szerzett friss tapasztalatok.
20140515_PEL_2794-300x20020140515_PEL_2890-300x200

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog… Amit a cukkiniról tudni érdemes

eteltcsakokosan

Egy mitikus gyümölcs

eteltcsakokosan

A lencse és a szerencse

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató