Ételtcsakokosan
20140515_PEL_2779-300x200

A magyar vadhús biztonságos, jó minőségű, egészséges és ízletes. Erről tegnap meg is győződhettek a főzéssel, kóstolással egybekötött, vadhúsfogyasztást népszerűsítő rendezvény résztvevői. A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal eseményén ismert séfek és szakújságírók mellett a Simicskó István sportért felelős államtitkár, Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár és a NÉBIH tisztségviselői együtt kóstoltak és teszteltek. 

20140515_PEL_2779-300x200A vadhúsfogyasztást népszerűsítő kampánnyal a hivatal szeretné elérni, hogy a családok asztalán és a közétkeztetésben is minél gyakrabban helyet kapjon az egészséges és jó minőségű vadhús. A rendezvényen Némedi József mesterszakács jóvoltából különböző érlelési idejű, de azonos konyhatechnológiával készült őzhúsokat tálaltak fel a zsűrinek. Az őzgerincből, illetve őzcombból készült, enyhén fűszerezett sült húsokat vakteszten kóstolt a bírálóbizottság. Az érzékszervi vizsgálat célja, hogy – az adatok összesítése után – kiderüljön, melyik a leginkább ízletes.
A közétkeztetést egészségesebbé tehetné, ha – élve a vadban gazdag magyar erdők adta lehetőséggel – minél több vadhús kerülne az iskolák és más intézmények asztalára – fogalmazott Bognár Lajos helyettes államtitkár, aki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes rendezvényt köszöntő levelét tolmácsolta a rendezvényen. A kormány a 2011-es vadhúsrendelet megalkotásával is segíti a fenti célt, hiszen ez a jogszabály segíti a vadásztársaságokat abban, hogy a korábbiaknál könnyebben adhassák el az általuk elejtett vad húsát. A vadhús a hal mellett a legegészségesebb, legértékesebb hús, hiszen a vad kizárólag természetes táplálékot fogyaszt.
A kóstolás mellett mindegyik állat húsát mikrobiológiailag is vizsgálták. Ez hiánypótló, hiszen jelenleg csak egy régi tápanyagtáblázat áll a szakma rendelkezésére. A mikrobiológiai eredmény a vadhúsoknál a gazdasági haszonállatokra vonatkozó normál vágási higiénia mellett előírt határértékeknél alacsonyabb mikrobaszámot mutatott ki.
Herényi Bulcsu, a NÉBIH osztályvezetője, a program koordinátora úgy fogalmazott: reményeink szerint iránymutatást tudunk majd adni a vadásztársaságoknak, az állami erdőgazdaságoknak, valamint a feldolgozóknak és forgalmazóknak (vendéglátók, közétkeztetők) arra vonatkozóan, hogy hogyan, milyen feltételek betartása mellett lehet biztonságos és jó minőségű vadhússal ellátni a fogyasztókat. Hozzátette: várhatóan már 2014 második felében kiterjesztik a vizsgálatokat valamennyi hazai vadászható vadfajra. Ehhez pedig igen hasznos és jó alapot adhatnak az őz esetében szerzett friss tapasztalatok.
20140515_PEL_2794-300x20020140515_PEL_2890-300x200

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Konyhai gyakorlatot vizsgáltak

eteltcsakokosan

Ételt csak okosan már az óvodában is!

eteltcsakokosan

Melyik krumpli mire jó?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató