Színes girlandok, papírvirágok hada díszíti egy terem falait, aztán egyszer csak lámpa fényei hirtelen kigyúlnak, a szemek tágra nyílnak a kíváncsiságtól és felcsendül a jól ismert nóta, arról a bizonyos napról, ami más, mint a többi…
Az „egész éjszakám ráment” kijelentésből könnyű rájönni, hogy ez a torta az utolsó morzsáig, beleértve a fondant virágot is, otthon, saját kezűleg készült. Bár óvodába, iskolába saját készítésű süteményt nem szabad bevinni, ám egy szülinapi zsúrnak ékes dísze egy saját, tiszta konyhában elkészített ünnepi torta.
Íme, néhány ötlet, hogyan díszíthetőek otthon ezek az édes finomságok.
A csokoládé
Háztartásunkban egyik leggyakrabban használt bevonó a csokoládé. Ehhez egyszerűen csokoládés tortabevonó szükséges, vagy jó minőségű csokoládé felolvasztásával lehet a tortát díszíteni. A csokoládét érdemes vízgőz felett felolvasztani.
A fondant
A tortadíszítés alapvető hozzávalója a fondant, aminek használata igényel némi hozzáértést, a szívesen kísérletezők azonban már otthon is próbálkozhatnak vele. Cukorból, zselatinból, mézből és margarinból bárki elkészítheti.
A marcipán
A marcipán nem csak dekoratív díszítőeleme a tortának, de finom is. Könnyen formázható, mindössze arra kell figyelni, hogy milyen arányban található benne cukor és mandula, mert ettől függ a keménysége és formázhatósága.
Meztelen torta
Kissé kilóg a sorból ugyan, de egyre divatosabbak manapság azok a tortakülönlegességek, melyekre nem kerül semmilyen máz. A szépen megvágott piskóta és a közte elterülő krém ad gusztusos, elegáns külsőt a tortának, maximum néhány virág vagy gyümölcs dobja fel a kinézetet.
Hogy csokival díszítjük fel a tortát, vagy finom marcipánnal, esetleg hófehér fondanttal, csak a háziasszonyok fantáziáján múlik de, hogy a szülinapos szája bizonyosan minden esetben tátva marad.
Élelmiszerbiztonsági tippek
Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta konyha és az egészséges tortakészítő alapkellék elengedhetetlen kellékei az amatőr cukrásznak! Ugyanez vonatkozik a tortára kerülő ehető gyümölcsökre, mielőtt felkerülnek a helyükre, mindig alaposan mossuk meg!
A készítést úgy kell időzíteni, hogy az elkészült torta a lehető legrövidebb időn belül kerüljön elfogyasztásra.
A több munkafázisban készült tortát és félkész összetevőit még átmenetileg is hűtve tároljuk.
Az alapanyagok frissességét felhasználás előtt mindig ellenőrizzük, főképp a hűtést igénylő termékeknél, mint pl. a tej, tojás, vaj.