Ételtcsakokosan
Fotolia_21334985_L-199x300

Fotolia_21334985_L-199x300

A Húsvét napjainkban a keresztények egyik legfontosabb ünnepe: Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt, ezt ünnepeljük, de ezen kívül a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is.  A Húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés. Magyarországon ilyenkor hagyományosan sonka és a tojás kerül az ünnepi asztalra.
Sonka minden mennyiségben
Sonkafajták

A tradicionálisan húsvétkor fogyasztott sonkák a következő csoportokba sorolhatóak: nyers sonkák, hőkezelt sonkák, illetve az egyedi termékleírással rendelkező parasztsonka.

A nyers sonkákat általában sertéscombból, vagy lapockából pácolással állítják elő, tartósításukat füstöléssel és/vagy szárítással végzik. A hőkezelt sonkák általában sertéscombból, vagy lapockából előállított sült, vagy főtt, vagy füstölt, főtt húskészítmények. A parasztsonka az említett csoportokhoz képest szigorúbb követelményeknek megfelelő, speciális sonkafajta, amely bőrrel és szalonnával fedett, formázott sertéscombból, vagy lapockából készül és sózással, pácolással és füstöléssel tartósítják.

Tartósítás, ízesítés

A sonkákat tartósítás, íz- és színkialakítás céljából pácolják és/vagy füstölik. Pácoláshoz étkezési sót, nitriteket és/vagy nitrátokat, és más összetevőket (adalékanyagokat) tartalmazó páclevet használnak (sonkák jelölésén ez a „nitrites pácsó”). Pácolás során a húskészítményt a páclébe merítik vagy bedörzsölik vele a felületét, majd pácérettségig érlelik. Az előbb említett pácolás egy gyorsított változata a gyorspácolás, amikor a páclevet injektálással és/vagy vákuum segítségével juttatják a szöveti részekbe, amely által lerövidül az érlelési idő és hamarabb kialakulnak a sonkára jellemző érzékszervi tulajdonságok. A fogyasztók érdeklődésére számot tarthat a termékek megnevezésében szereplő „füstölt” szó, mely jelző kétféle műveletet is jelölhet. Ezeknél a termékeknél a füst előállítása történhet keményfa közvetlen elégetésével, de pl. a füstaroma légtérbe párologtatásával előállított terméket is lehet füstöltnek nevezni. Ha a termék megnevezésében pl. a „füstölt ízű” kifejezést olvassuk, abban az esetben a füstaromát közvetlenül a húskészítménybe juttatják, pl. injektálással.

Vásárlás

Hogyan választhatunk valóban jó sonkát? Először is mindig megbízható helyen kell vásárolni, kerülni kell az alkalmi árusokat vagy az ellenőrizetlen helyeket. A kiválasztott sonka ne legyen nagyon kemény vagy beszáradt, ne engedjen levet nyomás nélkül. Csak olyan sonkát válasszunk, amelynek szabályos a csomagolása: magyar nyelvű címke található rajta, és fel van tüntetve a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele (az összetevők csökkenő mennyisége szerint), valamint a tároláshoz javasolt körülmények. A címke adatai ne legyenek átjavítva, letakarva, felülragasztva.

Tárolás, elkészítés

A termék címkéjén megtalálható a javasolt tárolás is. A hagyományos nyers sonkát nem kell hűtőszekrényben tartani, szellős, hűvös helyen tárolandó. A főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka) fogyasztás előtt nem kell megfőzni, de hűtőszekrényben kell tárolni.

A nyers sonkát alaposan át kell főzni, általában annyi órát igényel a főzése, ahány kilogrammos maga a sonka. Főzés után már mindenképpen tegyük be a hűtőszekrénybe!

Fotolia_41303522_M-300x300
Tojás az asztalon

A tojás, mint a születés, az újjászületés szimbóluma egyetemes jelkép. Emellett a tisztaság, a termékenység és az élet kifejezője is, a sonka mellett a másik fő étek Húsvét ünnepén.

Vásárlás

Csak tiszta, ép tojást vásároljunk. Manapság minden üzletben kapható tojáson egy számokból és betűkből álló jelölést találhatunk. De vajon mit rejtenek a kódok?

Az első kód az állattartási technológia módját jelöli. Az 1-es kód a szabadtartást, a 2-es kód az alternatív tartást, a 3-as kód a ketreces tartást (2012-től EU előírás szerint szigorodtak ketreces tartás szabályai, nőt az egy állatra jutó férőhely nagysága) és a 4-es kód pedig az ökológiai tartást jelöli. A tudatos vásárlóknak tehát az első számra is érdemes figyelniük.

A tálcás, vagy dobozos tojáson további információk olvashatók. Például a csomagoló központ száma, amelyet a NÉBIH tart nyilván, a tojás minőségi osztályba sorolása („extrafriss” jelzés jelentése, hogy a tojásrakástól számítva nem telt el 9 nap), a tojások tömege, mérete (XL-L-M-S), minőség-megőrzési ideje (a tojásrakástól számítva legfeljebb 28 nap lehet), valamint a tárolásra vonatkozó javaslat.

Tárolás

A tojást nem feltétlenül szükséges hűteni, elegendő száraz, szellős hűvös helyen tartani,  gondoljunk csak nagyanyáink kamrájára! Ha hűtött térből vásároltuk a tojást, a felhasználásig tartsuk hűtve. A hűtőtérből kivett, majd visszatett tojások esetében előfordul a héjon páralecsapódás és penészesedés.

A lejárati idő után a tojást nem kell kidobni, egyáltalán nem biztos, hogy már megromlott, azonban a   felhasználásakor figyelni kell az esetleg előforduló  érzékszervi elváltozásokra, amelyhez a külön tálkás feltörés jó módszer.

Felhasználás

A tojást nem kell megmosni, csak abban az esetben, ha a tojás héja szennyezett. Ha le akarjuk mosni mindig langyos vízzel tegyük azt és papírtörlővel töröljük szárazra. Az áztatást kerülni kell és a mosott tojást sem szabad tárolni. Mosáskor figyeljünk az elfolyó vízre, amely szennyeződést okozhat.

A tojást általában 21 napos lejárati idővel jelölik, de lejárati időn belül is érdemes külön tálka fölött, egyenként feltörni.

A tojásos ételeket ne tároljuk 1 napnál tovább.

Tippek a tojásfestéshez:

A repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestéshez. A tiszta tojásokat főzzük egyenletes hőfokon keményre. Ha egy kis sót teszünk a főzővízbe megakadályozhatjuk a héj megrepedését. Csak hivatalos árusítóhelyről beszerzett tojásfestéket vagy természetes színezőanyagokat használjunk (pl. áfonya, hagymahéj, kurkuma, cékla, szeder). A főtt, festett tojásokat legfeljebb 2 óráig tároljuk hűtés nélkül. Ha ezt nem tudjuk megvalósítani, inkább csak dekorációnak használjuk a tojásokat, ne fogyasszuk el azokat!

 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mire érdemes odafigyelni nagybevásárláskor?

eteltcsakokosan

Teázási szokások

eteltcsakokosan

Egy tanulmány szerint a főzőműsorok nem a legjobb eszközei az élelmiszer-higiéniai szabályok bemutatásának

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató