Ételtcsakokosan
Fotolia_21334985_L-199x300

Fotolia_21334985_L-199x300

A Húsvét napjainkban a keresztények egyik legfontosabb ünnepe: Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt, ezt ünnepeljük, de ezen kívül a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is.  A Húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés. Magyarországon ilyenkor hagyományosan sonka és a tojás kerül az ünnepi asztalra.
Sonka minden mennyiségben
Sonkafajták

A tradicionálisan húsvétkor fogyasztott sonkák a következő csoportokba sorolhatóak: nyers sonkák, hőkezelt sonkák, illetve az egyedi termékleírással rendelkező parasztsonka.

A nyers sonkákat általában sertéscombból, vagy lapockából pácolással állítják elő, tartósításukat füstöléssel és/vagy szárítással végzik. A hőkezelt sonkák általában sertéscombból, vagy lapockából előállított sült, vagy főtt, vagy füstölt, főtt húskészítmények. A parasztsonka az említett csoportokhoz képest szigorúbb követelményeknek megfelelő, speciális sonkafajta, amely bőrrel és szalonnával fedett, formázott sertéscombból, vagy lapockából készül és sózással, pácolással és füstöléssel tartósítják.

Tartósítás, ízesítés

A sonkákat tartósítás, íz- és színkialakítás céljából pácolják és/vagy füstölik. Pácoláshoz étkezési sót, nitriteket és/vagy nitrátokat, és más összetevőket (adalékanyagokat) tartalmazó páclevet használnak (sonkák jelölésén ez a „nitrites pácsó”). Pácolás során a húskészítményt a páclébe merítik vagy bedörzsölik vele a felületét, majd pácérettségig érlelik. Az előbb említett pácolás egy gyorsított változata a gyorspácolás, amikor a páclevet injektálással és/vagy vákuum segítségével juttatják a szöveti részekbe, amely által lerövidül az érlelési idő és hamarabb kialakulnak a sonkára jellemző érzékszervi tulajdonságok. A fogyasztók érdeklődésére számot tarthat a termékek megnevezésében szereplő „füstölt” szó, mely jelző kétféle műveletet is jelölhet. Ezeknél a termékeknél a füst előállítása történhet keményfa közvetlen elégetésével, de pl. a füstaroma légtérbe párologtatásával előállított terméket is lehet füstöltnek nevezni. Ha a termék megnevezésében pl. a „füstölt ízű” kifejezést olvassuk, abban az esetben a füstaromát közvetlenül a húskészítménybe juttatják, pl. injektálással.

Vásárlás

Hogyan választhatunk valóban jó sonkát? Először is mindig megbízható helyen kell vásárolni, kerülni kell az alkalmi árusokat vagy az ellenőrizetlen helyeket. A kiválasztott sonka ne legyen nagyon kemény vagy beszáradt, ne engedjen levet nyomás nélkül. Csak olyan sonkát válasszunk, amelynek szabályos a csomagolása: magyar nyelvű címke található rajta, és fel van tüntetve a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele (az összetevők csökkenő mennyisége szerint), valamint a tároláshoz javasolt körülmények. A címke adatai ne legyenek átjavítva, letakarva, felülragasztva.

Tárolás, elkészítés

A termék címkéjén megtalálható a javasolt tárolás is. A hagyományos nyers sonkát nem kell hűtőszekrényben tartani, szellős, hűvös helyen tárolandó. A főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka) fogyasztás előtt nem kell megfőzni, de hűtőszekrényben kell tárolni.

A nyers sonkát alaposan át kell főzni, általában annyi órát igényel a főzése, ahány kilogrammos maga a sonka. Főzés után már mindenképpen tegyük be a hűtőszekrénybe!

Fotolia_41303522_M-300x300
Tojás az asztalon

A tojás, mint a születés, az újjászületés szimbóluma egyetemes jelkép. Emellett a tisztaság, a termékenység és az élet kifejezője is, a sonka mellett a másik fő étek Húsvét ünnepén.

Vásárlás

Csak tiszta, ép tojást vásároljunk. Manapság minden üzletben kapható tojáson egy számokból és betűkből álló jelölést találhatunk. De vajon mit rejtenek a kódok?

Az első kód az állattartási technológia módját jelöli. Az 1-es kód a szabadtartást, a 2-es kód az alternatív tartást, a 3-as kód a ketreces tartást (2012-től EU előírás szerint szigorodtak ketreces tartás szabályai, nőt az egy állatra jutó férőhely nagysága) és a 4-es kód pedig az ökológiai tartást jelöli. A tudatos vásárlóknak tehát az első számra is érdemes figyelniük.

A tálcás, vagy dobozos tojáson további információk olvashatók. Például a csomagoló központ száma, amelyet a NÉBIH tart nyilván, a tojás minőségi osztályba sorolása („extrafriss” jelzés jelentése, hogy a tojásrakástól számítva nem telt el 9 nap), a tojások tömege, mérete (XL-L-M-S), minőség-megőrzési ideje (a tojásrakástól számítva legfeljebb 28 nap lehet), valamint a tárolásra vonatkozó javaslat.

Tárolás

A tojást nem feltétlenül szükséges hűteni, elegendő száraz, szellős hűvös helyen tartani,  gondoljunk csak nagyanyáink kamrájára! Ha hűtött térből vásároltuk a tojást, a felhasználásig tartsuk hűtve. A hűtőtérből kivett, majd visszatett tojások esetében előfordul a héjon páralecsapódás és penészesedés.

A lejárati idő után a tojást nem kell kidobni, egyáltalán nem biztos, hogy már megromlott, azonban a   felhasználásakor figyelni kell az esetleg előforduló  érzékszervi elváltozásokra, amelyhez a külön tálkás feltörés jó módszer.

Felhasználás

A tojást nem kell megmosni, csak abban az esetben, ha a tojás héja szennyezett. Ha le akarjuk mosni mindig langyos vízzel tegyük azt és papírtörlővel töröljük szárazra. Az áztatást kerülni kell és a mosott tojást sem szabad tárolni. Mosáskor figyeljünk az elfolyó vízre, amely szennyeződést okozhat.

A tojást általában 21 napos lejárati idővel jelölik, de lejárati időn belül is érdemes külön tálka fölött, egyenként feltörni.

A tojásos ételeket ne tároljuk 1 napnál tovább.

Tippek a tojásfestéshez:

A repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestéshez. A tiszta tojásokat főzzük egyenletes hőfokon keményre. Ha egy kis sót teszünk a főzővízbe megakadályozhatjuk a héj megrepedését. Csak hivatalos árusítóhelyről beszerzett tojásfestéket vagy természetes színezőanyagokat használjunk (pl. áfonya, hagymahéj, kurkuma, cékla, szeder). A főtt, festett tojásokat legfeljebb 2 óráig tároljuk hűtés nélkül. Ha ezt nem tudjuk megvalósítani, inkább csak dekorációnak használjuk a tojásokat, ne fogyasszuk el azokat!

 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vitaminhiány tünetei

eteltcsakokosan

Egy gombócnyi finomság

eteltcsakokosan

Mikor mondhatjuk egy termékről, hogy az glutén mentes?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató