Ételtcsakokosan

A Szupermenta projekt

2016. július 11.
szupermenta_logo_jpg_OK-1024x861

Termékek ezreivel telített polcok, látványos csomagolások, kimeríthetetlen választék – ez várja a vásárlókat az élelmiszerboltokban a XXI. században. Hétről-hétre újabb áruk kerülnek a piacra, és sokszor nem is tudjuk, mi alapján válasszunk közülük… Vajon mindig a legdrágább a legjobb minőségű? Készülhet valami kiváló összetevőkből úgy, hogy egyszerre biztonságos és finom is legyen? E kérdések megválaszolására született meg hivatalunk legfrissebb programja, a Szupermenta.

szupermenta_logo_jpg_OK-1024x861Küldetésünk

A biztonságos, jó minőségű és megfelelő élvezeti értékű élelmiszerek fogyasztása össztársadalmi érdekünk. A Szupermenta egy olyan látványos tesztsorozat, ami mindenkihez szól: a vásárlóhoz, aki tudatosságra törekszik az élelmiszerek kiválasztásakor és azokhoz az élelmiszer-vállalkozókhoz, termelőkhöz, akik a lehető legjobb minőségű termékeket igyekeznek előállítani és forgalmazni.

A Szupermenta kampánnyal objektivitásunkat megőrizve kívánjuk könnyed és befogadható módon átadni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál felhalmozódott tudást. Tesztünk egyedisége abban rejlik, hogy nem kizárólag egy izgalmas kóstolás, hanem független és tudományos vizsgálatok százai, sőt ezrei egészítik ki a termékek „versenyét”. Célunk, hogy a vásárlók a boltban megfelelő tudással és termékismerettel felvértezve, tudatosan választhassanak a termékek rengetegében.

Miket vizsgál a Szupermenta?

Nem kizárólag egy célcsoportot szeretnénk elérni, hanem valamennyi olvasónknak segítséget kívánunk nyújtani vásárlásaikhoz. Mindezt jól mutatja, hogy teszteltünk már kávét, fűmagot, bacont, vajat, pezsgőt vagy éppen konyhasót is… Csak hogy párat említsünk a sorból.

Ezenkívül nemhiába „Termőföldtől az asztalig” a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal jelmondata. Élelmiszerek, valamint zöldség-gyümölcsök esetében talán már nem is meglepő a NÉBIH kapcsolata, de ezen túlmenően a takarmányok, vetőmagok, növényvédőszerek ellenőrzését is hivatalunk végzi.

Polcfelméréstől az eredmények megjelenéséig – avagy mit csinál a Szupermenta csapata?

Kezdetben havonta egy termékcsoport tesztelését tűztük ki célul, de látva a program sikerét és eredményességét, ma már havi két termékteszt elvégzésén dolgoznak munkatársaink. A teljes vizsgálat azonban nem csupán egy-két hétig tart, egy termékteszt átlagosan három hónapot is igénybe vehet. A Szupermenta-csapat egyszerre akár 4-6 projekten is dolgozik egyszerre, ami több száz terméket, félszáz ellenőr, laboratóriumi szakember, szervező és kommunikációs kolléga együttes munkáját jelenti.

Minden teszt első, elengedhetetlen lépése a polcfelmérés, ami egy termékcsoport teljes feltérképezése a magyarországi üzletekben. Az adott élelmiszerből valamennyi fellelhető terméket keressük, hogy átfogó képet kapjunk a kínálatról a hazai boltok palettáján. Száraz és édes pezsgőt íze szerint összehasonlítani viszont teljesen értelmetlen lenne, éppen ezért a termékcsoportot minden esetben leszűkítjük, specializáljuk valamilyen szempont mentén.

szupermenta_hirdetes230x323A végső listával indulnak útnak szakembereink az úgynevezett hatósági mintavételre. Ez igen gyakran az üzem, illetve előállító egység helyszíni szemléjét is jelenti. A csapat helyszínelői olyan helyeket is felügyelnek, ahova a vásárlók nem léphetnek be. A végső rangsor kialakításakor márpedig nagyon sokat számít, milyen az előállító-üzemben a higiénia, az önellenőrzési rendszer vagy, hogy mennyire nyomonkövethetőek az alapanyagok. A Szupermenta terméktesztek ezt is magukba foglalják.

A hatósági mintavétel után laboratóriumba szállítják a termékeket, hogy ott a munkatársak alaposan analizálják azokat. A termék jellege alapján dől el, mire vizsgáljuk. Leggyakoribbak a mikrobiológiai és növényvédő-szermaradék vizsgálatok, melyek sokszor a háromezret is túlszárnyalják egy termékteszt keretében. A balatoni fagylaltozók esetében például a munkafelületekről is vettek mintákat a szakemberek, amiket szintén górcső alá vettek a NÉBIH laboratóriumaiban, hogy nem tartalmaztak-e olyan szennyeződéseket, amelyek veszélyesek lehetnek a vásárlókra nézve.

A laboratóriumi munkát követően jön mindenki kedvence, a kedveltségi vizsgálat, amikor szakmai és laikus kóstolókból álló csapat pontozza a termékeket különböző szempontok szerint, mint például íz, illat, külső megjelenés. A lényeg, hogy minél több ízlés és vélemény megjelenjen a bírálatban. A kakaós tejital terméktesztünk során például külön fordulót rendeztünk gyerekeknek is.

A sok vizsgálat, ellenőrzés és tesztelés eredményeit egy nagy adatbázisban rögzítjük. Amikor minden adat a helyére kerül, kiderül mely termékek végeztek az élen. Olvasóinkat hivatalos honlapunkon keresztül ismertetjük meg az eredményekkel, közérthető formában feldolgozva a számszerű eredményeket.

A termékteszt oldal

2015. novemberében újult meg a Szupermenta honlapja, a korábbi blog felületről a szupermenta.hu-ra költözött az oldal, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek a hatósági munka izgalmas részleteibe. Különböző tartalmainknak köszönhetően olvasóink maguk is részeseivé válhatnak az összetett vizsgálatoknak. Minden termékcsoportnál hasznos cikkekkel jelentkezünk, hogy minél több tudást megosszunk első kézből, a NÉBIH szakértőitől.

A végső eredményeket hosszabb írásos formában tárjuk a nagyérdemű elé, a szakemberekkel szorosan együttműködve összegezzük a teszt tanulságait és eredményeit. Ezt egészíti ki videónk, melyben szakértő nyilatkozónk foglalja össze terméktesztünk tapasztalatait. Tovább színesítik az oldalt képeink és grafikáink. Mindezt azért, hogy minél több emberhez jussanak el az élelmiszerbiztonság legfőbb üzenetei, mellyel a tudatos vásárlók táborát kívánjuk gyarapítani.

Honnan ered a Szupermenta?

Joggal merülhet fel a kérdés, miért pont ez lett programunk neve. Nos, a válasz talán egyszerűbb is, mint valamennyien gondolnánk. A menta a frissesség és aktualitás kifejezője, míg a név első részében a minőség magas fokozatára akartunk hivatkozni. Így született meg a Szupermenta, amibe ha egyszer belekóstolnak, biztosan újra visszatérnek hozzá.

Mitől más a Szupermenta?

A méltán népszerű online felületeken olvasható terméktesztek eddig csupán az érzékszervi vizsgálatokra alapoztak. A NÉBIH felismerte a fogyasztók azon igényeit, miszerint a tudatos táplálkozás alapja, hogy tisztában legyünk az élelmiszereket alkotó összetevőkkel.

A Szupermenta terméktesztek teljesen egyediek és utánozhatatlanok, hiszen a NÉBIH hatósági felügyelői bekérhetik a termékek gyártmánylapját illetve termékspecifikációját, aminek köszönhetően a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit is összehasonlítva elemzik, vajon tényleg azt tartalmazzák-e a termékek, amit a csomagoláson feltüntettek.

A NÉBIH laboratóriumaiban végzett vizsgálatokkal együttesen megbízható, hiteles és pártatlan hatósági szakvéleményt olvashatnak a vásárlók, melyeket érzékszervi és kedveltségi vizsgálatokkal támasztanak alá.

termkekek

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hogyan tartsuk frissen a primőr zöldségeket?

eteltcsakokosan

Fecseg a felszín, hallgat a mély

szucseva

Kell-e valamilyen képzettség…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató